GeForce GTX 580 ja GF110: Niin kuin Nvidia tarkoitti pelaamisen

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Nvidian viime maaliskussa julkaisema GTX 480 oli kieltämättä pettymys ja tiesimme, että sen seuraajan parissa tehdään lujasti töitä. Nyt esittelyssä on Nvidian uusi lippulaiva GeForce GTX 580, joka perustuu GF110-grafiikkaytimeen. Tällä kertaa Nvidia toteuttaa vanhaa sanontaa eli parempi myöhään kun ei milloinkaan.

Olisi lapsellista ajatella, että Nvidia olisi ollut tyytyväinen GeForce GTX 480:n julkaisuun. Ei ole tapana suunnitella grafiikkaydintä 512 varjostinyksiköllä, tuoda markkinoille lippulaivamalli jossa osa varjostimista on käännetty pois päältä ja sen jälkeen sanoa ”Näinhän tämän pitikin mennä”. Siitäkin huolimatta jopa osittain leikelty GF100-piiri oli tarpeeksi tehokas pudottaakseen AMD:n Radeon HD 5870 –mallin nopeimman yksittäisen grafiikkaytimen jalustalta. GeForce GTX 480 oli itse asiassa kohtalaisen onnistunut ainakin suorituskyvyn kannalta.

Hieman vähemmän vaikuttavaa oli GF100:n sormia polttava kuumuus sen toimiessa täydellä teholla sekä sen kuumuuden poistamiseen käytettyjen puhaltimien meteli. Kaksi GTX 480 –korttia SLI:ssä piti sijoittaa kolmen korttipaikan päähän toisistaan, jotta ilmankierrolle jäisi tilaa. Tilanne oli jopa niin paha, että Nvidian täytyi julkaista lista suositeltavista koteloista ja emolevyistä, jotka pärjäävät kortin ainutlaatuisten ”ominaisuuksien” kanssa. Näin maailman tehokkaimmasta yhden ytimen näytönohjaimesta tuli eräänlainen hylkiö, ei kuitenkaan vanhan GeForce FX 5800 –mallin tapaan, mutta se sai silti oman osansa netin huumorivideoissa.Vain hyvin harva on tietoinen, että jo GeForce GTX 480:n julkaisun aikaan maaliskuussa, GF110 oli Nvidialla jo työn alla. Tämä osa lähti esivalmisteluun jo kaksi kuukautta myöhemmin toukokuussa. Siitä alko työ nyt tapahtuneen julkaisun valmistelemiseksi. Tätä voi halutessaan kutsua GF100-piirin korjatuksi versioksi, jonka tarkoituksena on vain varastaa huomio AMD:n tulevalta Cayman-julkaisulta. Pelaajia eivät vähättelevät syytökset häiritse.

Millä sitten on oikeasti merkitystä? Suorituskyvyllä on merkitystä. Hinnalla on merkitystä. Ominaisuuksilla on merkitystä. Saatavuudella on merkitystä. Ja kilpailutilanteellakin on merkitystä.

Me tietysti tutustumme suorituskykyyn perusteellisesti seuraavilla sivuilla. Nvidian mukaan korttia on tarkoitus myydä aluksi 500 dollarin hintaan, mikä on juuri sama kuin GTX 480 ennen tätä julkaisua. Uusien ominaisuuksien puolesta ei tosiaan ole kovin paljon sanottavaa, sillä GTX 580 on ominaisuuksiensa puolesta hyvin lähellä GTX 480 –mallia. Vaikka olen kuullut esitettävän paljon väitteitä kortin huonosta saatavuudesta, useammilta Nvidian sopimusvalmistajilta kysyttyäni olen saanut kuulla, että GTX 580:n saatavuus on huomattavasti parempi kuin GTX 480:n. Tällä kertaa yhtiöt ovat saaneet haltuunsa satoja GTX 480:n julkaisun aikaan jaeltujen 70 tai 80 kappaleen sijaan. Jos haluat ostaa uusinta uutta tekniikkaa, sen pitäisi olla mahdollista.

Entäs kilpailijat? Radeon HD 5870 –kortin saa kaupasta jo halvimmillaan 330 dollarilla ja Radeon HD 5970 on 600 dollarin tietämillä. Kaikki tietävät, että AMD:n Cayman- ja Antilles-kortit ovat juuri tulossa. Yhtiö ei ole kuitenkaan paljastanut mitään niiden suorituskyvystä, hinnasta eikä saatavuudesta, joten niitä ei voida huomioida vertailussa millään tapaa. Ne kuitenkin ovat tulossa, vieläpä luultavasti ennemmin kuin myöhemmin. Tässä testissä vertailukohtana käytetään siis Radeon HD 5870- ja 5970- malleja.

GeForce GTX 580 astuu kehään

Nvidia esitteli lippulaivalleen seuraajan joka ei siis aiheuta suurempaa suorituskykyjärjestyksen muutosta huipulla. Nvidian nopein yhden GPU:n kortti kasvattaa eroa itsensä ja kilpailijan nopeimman yhden GPU:n version välillä, mutta kuten testeissä nähdään, se jää kuitenkin yleisesti kaikkein tehokkaimmasta tarjolla olevasta, eli AMD: Radeon HD 5970:stä.

GeForce GTX 580 on todellakin se malli, joka Nvidian olisi pitänyt julkaista aiemmin tänä vuonna. Nyt se on kuitenkin täällä ja se vaikuttaa huomattavasti houkuttelevammalta kuin edeltäjänsä. GF110 käy edelleen kuumana, se käyttää edelleen paljon tehoa mennessään, mutta sen käyttämä alusta hyödyntää molempia ominaisuuksia paljon paremmin ja tuo mukanaan terveellisen annoksen suorituskykyä.

Kommentoi artikkelia