Core i7-2920XM: työpöytäluokan pelisuorituskyky kannettavassa?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Kannettavathan ovat hitaampia?Olemme jo todistaneet Intelin Sandy Bridge -arkkitehtuurin tarjoavan hyvää suorituskykyä työpöytäpuolella. Mutta pystyykö nopein toisen sukupolven mobiili Core i7 päihittämään 130 watin ja 6 ytimen Core i7-980X -työpöytäsuorittimen?

Analyytikot ovat ennustaneet työpöytäkoneiden kuolemaa melkein joka vuosi siitä lähtien kun värinäytölliset kannettavat tulivat markkinoille. Tähän asti ylimääräinen tila työpöytäkoneessa on mahdollistanut paremman suorituskyvyn ja työpöytäsuorittimet ovat olleet ainakin kaksi askelta edellä. Tämä suorituskykyero pitää koko ajan kutistuvaa työpöytämarkkinaa elossa, vaikka kannettavat ovat vallanneet muut segmentit.

Pelkät tietotekniikkaharrastajat eivät pysty yksinään pitämään yllä infrastruktuuria joka on luotu työpöytäsuorittimien kultakaudella, ja nyt olemme todistamassa useiden yritysten kuolemaa tai siirtymistä muille markkina-alueille. Samalla kun Intel tuo uutta verta työpöytäsuorittimeen, se iskee uusia nauloja sen arkkuun arkkitehtuurilla joka tarjoaa hyvää suorituskykyä pienellä tehonkulutuksella.Harrastajat voivat nähdä toisen sukupolven Core-arkkitehtuurin joko suorituskykypäivityksenä tai yhteensopivuuden tappajana, mutta vähentynyt tehonkulutus näyttäisi olevan todellinen syy muutoksiin Intelin Nehalem-pohjaisiin suorittimiin verrattuna. Arkkitehtuurin merkittävästi parempi HD Graphics 3000 esimerkiksi ei ole tehty pelkästään suorituskyky mielessä vaan myös korvatakseen virtasyöpöt erillispiirit, mikä näkyy siinä kuinka Intel estää Quick Syncin käytön jos kokoonpanossa on erillisnäytönohjain. Työpöytäkäyttäjien on myös maksettava enemmän saadakseen kaikki ominaisuudet K-sarjan muodossa, kun taas kannettavien suorittimissa on aina tehokkaampi näytönohjain 12 suoritusyksiköllä (Execution Unit).Intelin energiatehokkuuden kehitys on johtanut siihen, että kaikki paitsi pelaajat ovat yhä kiinnostuneempia mobiilitarjonnasta. Samalla kuitenkin ultratehokas arkkitehtuuri ja matalat lämmöt mahdollistavat myös kannettavan, joka pystyy pistämään vastaan työpöytäsuorittimille myös peleissä. Core i7-2920XM kellotaajuus voi nousta jopa 3,5 GHz:n rasituksessa kiitos Turbo Boostin kertoimien.i7-980X on tietenkin kuusiytiminen malli ja sillä on 100 Mhz korkeampi Turbo Boost -taajuus, mutta nämä eroavaisuudet tekevät vertailusta vain mielenkiintoisemman.

Kommentoi artikkelia