AMD Radeon HD 6450: Caicos saapuu

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Mahdollisesti hyvä HTPC-kortti, kunhan hinta on hyväArvioidaan ensiksi keskimääräistä suorituskykyä peleissä:

Näitä arvioita lukiessa on syytä muistaa, että tämän hintaluokan kortteja ei ole suunnattu erityisesti pelaajille. Sen sijaan nämä kortit sopivat hyvin niille, jotka haluavat hieman enemmän tehoa ja ominaisuuksia, kuin mitä integroitu näytönohjain tarjoaa. Syitä voivat olla esimerkiksi tuki useammalle samanaikaiselle näytölle, videon purkamisen kiihdytys, hyvälaatuinen videokuva HTPC-käytössä, 3D-videon toistaminen ja nämä ohjaimet sopivat myös niille satunnaisille pelaajille, jotka eivät halua panostaa enempää näytönohjaimeensa.Halpana pelikorttina Radeon HD 6450 ei ole paras mahdollinen valinta verrattuna esimerkiksi Radeon HD 5550:n. Jos tarkoituksena on hankkia alle satasen näytönohjain pelikäyttöön, kannattaa panostaa hieman enemmän ja ostaa vaikka Radeon HD 5570. Vertailut Radeon HD 5550 - ja GeForce GT 430 -malleihin osoittavat, että Radeon HD 6450 ei ole kilpailemassa johtopaikasta nopeuden suhteen. Se kuitenkin pärjää paremmin esimerkiksi halpana ratkaisuna useamman näytön käyttämiseen työpöytäkokoonpanossa. Mutta siihenkään tarkoitukseen se ei ole juuri parempi, kuin halvempi Radeon HD 5450. Jos tarkoituksena on pelata useamman näytön leveydellä, silloin kortin valinnassa pitääkin katsoa jo aivan muualle. Tässäkin tapauksessa muutama panostettu lisäeuro tekee ihmeitä.

Radeon HD 6450 kuitenkin erottuu edukseen HTPC-käyttöä ajatellen. Se on pienikokoinen, käyttää vain vähän tehoa, melko hiljainen, jaksaa kiihdyttää 3D-kuvaa HDMI 1.4a -liitännän yli ja tarpeen vaatiessa pärjää juuri ja juuri pelikäytössäkin 720p-resoluutiolla, vaikka se ei siihen erityisen hyvin sovellu. Passiivijäähdytteinen DDR3-muistilla varustettu versio tarjoaa samat ominaisuudet jopa halvemmalla, jos 3D-pelien pyörittäminen ei tunnu tärkeältä. Passiivijäähdytyksensä ansiosta se sopii vieläkin paremmin HTPC-käyttöön.

Tähän asti halvin kaikki HTPC-käytössä tarpeelliset ominaisuudet tarjoava vaihtoehto on ollut Nvidian GeForce GT 430. Tällä hetkellä sitä saa kaupasta lähes samaan hintaan kuin GDDR5-muistilla varustettua Radeon HD 6450 -mallia. DDR3-muistilla varustettu malli sijoittuu siis GeForce GT 430:n alapuolelle, mutta nopeampi versio joutuu kilpailemaan edelleen halvimman GeForcen kanssa. Siinä tapauksessa kannattaa harkita haluaako kortiltaan enemmän pelitehoa vai onko tuki useammalle näytölle tärkeämpää. Kummassakin tapauksessa on tosin parempi panostaa hieman lisää ja hankkia Radeon HD 5570, ellet todella tarvitse laitteistokiihdytettyä Blu-ray 3D -kuvan purkamista.

Näiden testien perusteella voidaan sanoa, että jos Radeon HD 6450:n DDR3-versio hinnoitellaan alle 50 dollariin, se on budjettiluokan voittaja HTPC-käyttöä ajatellen. Hieman kalliimpi Radeon HD 6450 GDDR5 kohtaa hintaluokassaan jo paljon tiukempaa kilpailua Nvidian GeForce GT 430:n taholta ja AMD:n oman Radeon HD 5570:n taholta, mikä tekee kalliimman mallin suosittelusta hankalaa.

Hinnat muuttuvat tällä hetkellä ehkä nopeammin kuin koskaan aiemmin, joten tämän päivän hyvä tarjous ei ole sitä enää välttämättä huomenna (ja toisinpäin).

Alkuperäinen artikkeli: AMD Radeon HD 6450 Review: Caicos Cometh
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Don Woligroski

Kommentoi artikkelia