Virtalähteiden kuka kukin on vuonna 2011

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia

Palopommi vai voimalaitos?



Kuinka tunnistaa huono virtalähde ennen kuin on liian myöhäistä?

• Erittäin korkeat wattilukemat verrattain halvalla hinnalla ovat aina epäilyttäviä. Tarjolla ei ole laadukaita 750W virtalähteitä alle 50€ hintaan. Jokaiselle tuotekategorialle on pakko olla oma minimihintansa. Kun tuotteen hinta on selvästi alle tämän, kannattaa varoa. Saatat saada 400 watin virtalähteen parilla kympillä, mutta ne ovat tulipaloriski asennettuna tietokonekoteloon ja niitä myyvät yritykset tietävät varsin hyvin niiden laadun ja riskin, joka kuluttajalle jätetään.
• Tarkista virtalähteen tekniset tiedot. Esimerkiksi jos virtalähteessä on korkeat lukemat 3,3 ja 5 voltin linjoille 12 voltin linjan wattimärään ollessa matala, voit olla varma siitä, ettei kaikki ole kunnossa.
• Jos valmistaja ei ilmoita virtalähteen kyljessä yhteenlaskettua maksimitehoa, vaan kertoo maksimirasituksen jokaiselle linjalle erikseen. Näin jätetään kertomatta kuinka paljon tehoa on tarjolla jos kaikkia linjoja käytetään samaan aikaan. Vältä virtalähteitä joista puuttuu tämä tieto.
• Älä usko markkinointihehkutuksia: Super, Extreme, Gaming, Combat jne. Superlatiivien käyttö kuvailtaessa halpatuotetta kertoo luultavasti jostain muusta kuin tuotteen laadukkuudesta.
• Passiivinen PFC (Power Factor Correction) tarkoittaa huonompaa energiatehokkuutta kuin aktiivinen PFC.
• Virtajohtojen määrä ja kaapeleiden pituus kannattaa tarkistaa. 750W virtalähteellä on yleensä neljä PCIe-virtajohtoa näytönohjamille (2x6-pin ja 2x6+2-pin), joten kannattaa harkita uudestaan jos siitä löytyykin vain kaksi.
• Halvoilla virtalähteillä johtojen eristys saattaa olla heikko tai olematon. Virtajohdon juuren eristys saattaa olla myös riittämätön.
• Varmista suojauspiirien olemassaolo. Jos virtalähteen tiedoissa kerrotaan vain termi OPP (overload protection, ylirasitussuojaus) tai SCP (short circuit protection, oikosulkusuojaus), tarkoittaa se käytännössä vain yksinkertaista metallioksidisäätövastusta. Nämä suojausmekanismit ovat täysin riittämättömiä eivätkä voi korvata digitaalista suojapiiriä.
Valitettavasti et voi pikavilkaisulla todeta virtalähteen laatua. Tästä syystä päätimme avata kaksi budjettimallin virtalähdettä, jotka edustavat useimpien OEM-valmistajien virtalähteiden sisältöä, ja otamme esille pari yksityiskohtaa, joita kannattaa pitää silmällä.

Katsaus sisälle: Pääkondensaattori ja PFC



Ensin on vuorossa primaaripiirin varauskondensaattorit (elkot, elektrolyyttikondensaattorit). Nämä toimivat puskureina ja auttavat suojaamaan virtalähdettä ja tietokonetta jänniteheilahteluilta. Niiden sisällä oleva elektrolyytti höyrystyy ja tiivistyy lämpötilan ja ajan mukaan. Yleissääntönä voidaan pitää, että kondensaattorin elinaika puolittuu jokaista kymmentä astetta kohti kun mennään määritellyn normaalikuoraman yli. Käyttämällä laadukkaampia kondensaattoreita, jotka kestävät 105 astetta 85 asteen sijaan niiden elinikä pitäisi melkein kaksinkertaistua, ollen näin merkittävä tekijä virtalähteen kestävyydessä.



kuristinkela (choke) virtalähteessä on selvä merkki passiivisesta PFC:stä. Passiivinen PFC on merkki huonommasta hyötysuhteesta. Vain aktiivipiiri mahdollistaa optimiarvoa olevan hyötysuhteen, kun taas passiiviset komponentit voivat saavuttaa parhaimmillaan vain 0,7-0,8 hyötysuhdekertoimen, eli energiatehokkuus on vain 70-80%. Virtalähteet passiivisella PFC:llä ovat ehkä halvempia ostaa, mutta pitemmän päälle ne syövät säästöt kasvaneen sähkölaskun muodossa.

Suojapiirit

Avaamatta virtalähdettäkin sen tekniset tiedot paljastavat käytetyt suojamekanismit. Hyvästä virtalähteestä pitäisi löytyä ainakin nämä:

• OCP (Over Current Protection): suojaus virtapiikkejä vastaan
• OVP (Over Voltage Protection) suojaus jännitepiikkejä vastaan
• OPP (Over Power Protection): liikakuormasuojaus, joskus nimellä OLP
• OTP (Over Temperature Protection): ylikuumenemissuojaus
• UVP (Under Voltage Protection) alivoltitussuoja
• SCP (Short Circuit Protection) Oikosulkusuoja
• NLO (No Load Operation): tämä ei oikeastaan ole samankaltainen suojaus kuin muut, mutta se mahdollistaa virtalähteen käynnistämisen ilman kuormaa.

Ilman näitä tietoja on katsottava virtalähteen sisälle.



Emme löytäneet tästä virtalähteestä mitään suojausta tätä sulaketta lukuunottamatta. Valitettavasti tämä virtalähde on edelleen markkinoilla muutamalla eri nimellä.



Passiiviset komponentit eivät takaa riittävää suojausta. Ilman digitaalista suojapiiriä muu laitteisto on vaarassa.



Silicon Touch PS223 on suosittu suojapiiri, ja sinun kannattaa välttää malleja, joista se uupuu.

Virtajohdot ja oikosulut

Voit päätellä paljon virtalähteestä sen sisäisistä johdoista. Kutistusletkujen puute, huolimaton juotosjälki ja liimapyssyllä kiinnitetyt komponentit ovat halpamerkkien tunnuksia ja vaarallinen valmistustapa. Jos suojaamattomat johdot ovat kuumien komponenttien läheisyydessä, virtalähteen hajoaminen on taattu.





Piirilevyt

Viimeinen laatuindikaattori on piirilevyn materiaali. kyllästetty laminaattipaperi (kuvissa olevat keltaiset levyt) on selvä merkki halpatuotteesta. Kuitumateriaalit ovat paljon kestävämpiä, ja mikä tärkeämpää, syttymättömiä.

kommenttia 3

Tomppa12

En kyllä saanut hirveästi tästä artikkelista irti. Jotenkin oli vaikea ymmärtää mistä sitä nyt sitten oikeasti voi tietää. Ei noita UL-numeroita tuijottamalla saa mitään selvää. Tosin luulisin osaavani valita virtalähteen. Eikö jo 80-tarrat (bronze, silver, gold, platinum) kerro jotain virtalähteen laadusta?

Muuten nämä artikkelit ovat tyyliltään jotenkin hassuntuntuisia. Luonnottoman muodollista kieltä? ;)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. toukokuuta, 2011 @ 15:40

matpaa

Quote:
Vastuu on kuluttajalla ottaa selvää ja kieltäytyä ostamasta luokattomia tai jopa vaarallisia tuotteita.

Eiköhän se Suomessa ole myyjällä se vastuu. Näitä rapakon takaisia artikkeleja voisi vaikka oikolukea asiavirheiden korjaamiseksi, ettei pelkästään tyydytä Google Translaattorin korjauksiin.

nortti87

täällä hardware.fissä on haukuttu noita LC:n powereita ja tarkistelin valmistajan sivulta nuo suojaustiedot niin ihan kaikki löytyy LC 560W poweristani joten tuskin tämä ihan pommi on ???

Kommentoi artikkelia