Pelikonepakettien uusi tuleminen – Katsauksessa Asus ROG GT51CA

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto



Asus ROG GT51CA tarjosi testijakson aikana tornikotelossaan kokonaisuudessaan toimivan kokonaisuuden, mutta selväksi kävi myös se, ettei se vastannut suunnittelultaan samaa tasoa kuin aiemmin arvostelemamme SFF-kokoonpano ROG G20. Siinä missä G20:n kaltaista tiivistä kokoonpanoa on hankala rakentaa itse hyllyltä löytyvistä komponenteista, GT51CA:n tornikonetta vastaavan tai paremman tee-se-itse-paketin saa aikaan verrattain helposti. Muovinen ROG-design ei vakuuttanut ainakaan allekirjoittanutta, ja sisäpuolen paljaat teräspinnat jättivät viimeistelmättömän kuvan paketista. Vaikka muovinen olemus tai sisäpuolen heikko viimeistely yli 2000 euron koneessa ei häiritsisikään, ja säädettävä ledivalaistus sivuikkunalla olisi hieno homma, ei sitäkään pysty täysin säätämään, vaan osa ledeistä on ja pysyy punaisina.

Asuksen tehokokoonpanossa ei ole säästelty komponenttien suhteen, ja erityismaininnan saakin valmiiksi kellotettu ja nestejäähdytetty Intelin i7-6700K, joka toimi suoraan paketista 4,6 GHz kellotaajuudella. Valitettavasti korkea käyttöjännite sai tuulettimen meluamaan korkean rasituksen aikana. Sama pätee myös GTX 980 SLI -näytönohjaimiin, sillä etupaneelin turbiinituuletin ei yksistään tuonut riittävästi ilmaa näytönohjainten radiaalituulettimille. Ylikellotusvaraa ei näytönohjaimille näin ollen jäänyt, vaan kellotaajuudet jäivät vakiotasolle jos melutason halusi pitää kohtuullisena.

Yleisellä tasolla tornimallin valmiskokoonpanoissa on vielä parantamisen varaa, ainakin mitä allekirjoittanut on itse asiaa seurannut sitten viime vuoden IFA-messujen, jossa useat valmistajat kokoonpanojaan esittelivät. Paljaat koteloiden sisäpinnat, heikot suoritinjäähdyttimet ynnä muut pienet tai suuret puutteet ovat mallista riippuen edelleen läsnä, ja aasialaisvalmistajat vaikuttavat edelleen uskovan, että pelaajat kaipaavat vain räväkännäköisiä muovikoteloita säädettävillä ledivaloilla. Näiltä osin Asuksen ROG-mallisto on vielä parempaa päätä, mikä kertoneekin yleisestä tasosta. Asuksen käyttämä virtalähde on asiallinen, mutta esimerkiksi emolevyn I/O-paneelista ei löydy liitäntöjä integroidulle näytönohjaimelle. Plussaa GT51CA saa kuitenkin erittäin nopeasta SM951 RAID0 SSD-tallennustilasta.

Kirjoitushetkellä Asus ROG GT51CA ei ole vielä saatavilla Suomessa, mutta yleisellä tasolla tämän luokan tehokokoonpanosta saa maksaa yli 2000 euroa riippuen komponenteista. Nvidian uusilla näytönohjaimilla varustettuja malleja pitäisi tulla markkinoille syksyllä, ja malli esimerkiksi 16 Gt muistilla ja yksittäisellä GTX 1070- tai GTX 1080-näytönohjaimella saisi allekirjoittaneen suosituksen – olettaen hintojen olevan kohtuulliset. Valmispakettia etsivälle GT51CA on suhteellisen toimiva valinta, mutta allekirjoittanut on edelleenkin sitä mieltä, että paremman kokoonpanon saa joko itse kokoamalla tai putiikkiliikkeestä ostamalla. Asus ROG GT51CA:n ostosuositus riippuneekin pitkälti siitä saako sitä riittävän hyvällä tarjouksella.



Nopeasti:


+ Ylikellotettu ja nestejäähdytetty i7-6700K-suoritin
+ Nopea SSD
+ Päivitysmahdollisuudet

- Osa ledivalaistuksesta säätyy väriltä, osa ei
- Muovinen ulkoasu
- Viimeistelmätön sisusta
- Melutaso rasituksessa
- Emolevyn I/O-liitännöissä puutteita

Kommentoi artikkelia