Pelikonepakettien uusi tuleminen – Katsauksessa Asus ROG GT51CA

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ominaisuudet





Asus ROG GT51CA tulee perille kookkaassa vaahtomuovilla hyvin pehmustetussa paketissa kaikki osat valmiiksi asennettuina. Testimallin GTX 980 SLI -näytönohjaimia varten koteloon on asennettu erilliset rivat pitämään kortit tiukasti paikoillaan. Lisäksi suorittimen jäähdytyksestä vastaa AIO-nestejäähdytin, joten huolta ei tarvitse kantaa myöskään kookkaan tornijäähdyttimen riepottelusta konepakettia siirrettäessä.



Valmispaketti kun on kyseessä, mukana tulee myös jonkin verran interaktiovälineitä. Mukaan lisätty näppäimistö ja hiiri eivät kuitenkaan vakuuttaneet laadullaan, joten ne kannattaa jättää suosiolla varalaitteiksi. Näppäimistössä on teemaan sopiva punainen ledivalaistus, mutta kalvonäppäimistön tuntuma on muilta osin todella heikko. Myös verrattain heppoisen tuntuinen langallinen hiiri vaikuttaisi olevan sopivampi pari läppärille kuin pelikoneelle.



Siinä missä aiemmin arvostelemamme Asus ROG G20 pakkasi komponentit mahdollisimman pieneen tilaan, GT51CA tarjoaa täydet tornikotelon mahdollisuudet, ja näin ollen sen ulkomitat ovat myös massiiviset. Harmaalla muovilla ja ledivaloilla kuorrutettu kotelo mukautuu Asuksen tuttuun Republic of Gamers -teemaan, joka epäilemättä jakaa mielipiteitä. Design-yksityiskohtana merkittävin maininta löytyy etupaneelin turbiinimuotoillusta tuuletinaukosta, joka vastaa pääosin kotelon jäähdytysilmasta. Myös pohjassa vaikuttaisi olevan ilmanottoaukkoja, mutta Asus ei ole mahduttanut sinne lisätuulettimia, ja etenkin SLI-kokoonpanossa yhdellä etutuulettimella vaikutti olevan vaikeuksia tuoda riittävästi ilmavirtaa ylimmäisen näytönohjaimen tarpeisiin.



Paluun tekee myös Turbo-nappula, joka tuttuun tapaan kannattaa oikeastaan jättää aina päälle. Intelin Core i7-6700K toimii Turbo päällä 4.2 tai 4.6 GHz kellotaajuudella, mikä on kiitettävä saavutus valmiskonepaketille. Yllättävää ei kuitenkaan liene se, että vakaan taajuuden takaamiseksi suorittimen jännite toimii molemmilla kellotaajuuksilla korkeimmillaan 1.5 V huonommalla puolella. Tämän myötä 120 mm radiaattorilla varustettu nestejäähdytin joutuu kovassa rasituksessa toimimaan ylikierroksilla, ja rasitustestien aikana tuuletin nousee paketin äännekkäimmäksi osaksi. Pelikäytössä ylikellotettu suoritin ei yleensä rasittunut yhtä paljon, vaan radiaalituulettimilla varustetut näytönohjaimet olivat selkeästi suurin melunlähde.



Sivupaneeliin on mahdutettu suhteellisen pieni ikkuna, josta avautuu näkymä näytönohjaimille sekä emolevylle. Asus on lisännyt sisään ohjelmoitavan ledivalon näytönohjaimien yläpuolelle, mutta itse näytönohjaimet ovat valaisemattomien tukikahvojen takana. Toisaalta testimallin kortitkin ovat koristelemattomia mustalla radiaalituulettimella varustettuja malleja.



Vaikka kotelosta löytyykin sivuikkuna ledivaloineen, ei Asus ole päättänyt maalata kotelon sisustaa mustaksi, vaan sivuikkunan avattua ilmestyy paljas teräspinta. Ottaen huomioon miten tämä ei ole havaittavissa pienestä sivuikkunasta, asian voi ehkä ymmärtää, mutta tämän hintaluokan konepaketissa olettaisi kuitenkin näkevän parempaa viimeistelyä.

Myös ledivalaistuksen osalta GT51CA jättää toivomisen varaa. Osa valaistuksesta kuten etupuolen raidat ja turbiini, sekä kotelon sisustan ledivalaisin ovat säädettävissä kattavasti, mutta valitettavasti sama ei päde ROG-logohin tai virtanäppäimiin. Nämä jäävät punaisiksi, joten yhtenevää värimaailmaan kaipaavalle punainen jää ainoaksi vaihtoehdoksi.



Etupaneelin sivusta löytyy myös optisen aseman paikka, joka oli testimallissa varustettu DVD-asemalla. Yläreunaan on vuorostaan sijoitettu I/O-paneeli, josta löytyy kolme perinteistä USB-liitäntää (2x 3.0, 1x 3.1), C-tyypin USB-liitin sekä audioliitännät kuulokkeille ja mikrofonille. Kuulokeliitännässä on hyödynnetty laadukkaampaa ESS Sabre -digitaali/analogi-muunninta.



Takapaneelin puolelta löytyy kohtuulliset I/O-liitäntämahdollisuudet Asuksen kustomoidun Z170-piirisarjaa hyödyntävän emolevyn toimesta. Kuuden USB 3.0 -liitännän lisäksi I/O-paneelissa on myös vanhan mallinen PS/2-komboliitäntä niille, jotka käyttävät esimerkiksi vanhaa mekaanista näppäimistöä NKRO-toiminnallisuutta silmällä pitäen. Poikkeuksellisesti emolevyn liitinvalikoimassa ei kuitenkaan ole integroidun näytönohjaimen liitäntöjä, joten i7-6700K:n integroitua ei voi hyödyntää esimerkiksi erillisen kortin vikatilanteen myötä. Valmispaketin takuutuen pitäisi olla toimiva, mutta tästä huolimatta emolevyssä on mielestäni turhaan säästetty tältä osin.

Asus mainostaa myös ROG GT51CA:n joissain malleissa mukana tulevaa ROG-ranneketta, joka toimii yhdessä etupaneelin NFC-anturin kanssa. Sillä saa käyttöön kiintolevylle asetetun piilotetun tallennustilan, mutta harvemmalla käyttäjällä lienee kiinnostusta pitää ranneketta kädessään pidemmän päälle. Testimallissa ranneketta ei ollut mukana, joten sen toimivuuttakaan ei voitu testata.

Kommentoi artikkelia