Valve syyttää Applea Walled Garden -toiminnasta

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (10)

Valve syyttää Applea Walled Garden -toiminnasta
Suositun Steam-pelipalvelun taustalla toimiva Valve syyttää Applen bisnesmallia Walled Garden -tyyppiseksi suljetuksi ekosysteemiksi.

Applen ekosysteemiä on pitkään pidetty hyvin suljettuna, joten Valven Gabe Newellin antama kommentti ei sinällään ole mitään uutta. Erikoiseksi kommentin tekee se, että Valven omaa Steam-palvelua on myös kuvailtu aidatuksi puutarhaksi, jossa Valve kiristää kehittäjiltä voittomarginaalit itselleen.

Newell kertoi WTIA TechNW -konferenssissa Valven olevan "huolestunut" Applen nykyisestä ekosysteemin lukitsemisesta. "Alustapuolella on pahaenteistä, että maailma on siirtymässä pois avoimista alustoista, ja sen tilalle saamme vuokraamoita, jotka käytännössä ajavat yhteistyökumppaneidensa marginaalit nollaan. He rakentavat kiiltävän ja kimaltavan houkuttimen ja jälkeenpäin kontrolloivat käyttäjien sisäänpääsyä tähän." Newell odottaa Applen julkaisevan jossain vaiheessa tuotteen, joka tulee hävittämään nykyisen olohuoneen pelikonsoliasetelman.

Newellin mukaan seuraavina vuosina on odotettavissa merkittäviä rakenteellisia muutoksia ja panostuksia, jotka uhkaavat vapaan Internetin rakennetta. "Pidän Applea hyvin suljettuna. Sanotaan, että sinulla on kirjabisnes ja marginaalisi on 5-7 prosenttia. Et voi selvitä Applen maailmassa, sillä he tahtovat 30 prosenttia, eivätkä välitä siitä, että pelaat 5-7 prosentilla."


Kun Newelliltä kysyttiin Valven oman Steam-palvelun "veroista", hänen mukaansa Steam saa komission jos pelejä myydään Steamin kautta, mutta kehittäjät voivat käyttää sen ilmaisia työkaluja ja palveluita ja myydä pelejään muualla "ilman että pyydämme mitään". Newellin mukaan jos Valve tekisi itse laitteistoalustan, se pitäisi sen avoimena kilpaileville jakelualustoille, koska avoimuus on tärkeää viihdeteollisuuden tulevaisuudelle.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

10 kommenttia

mjk
mjk
"Pata kattilaa soimaa"....eli Valve sättii toista vaikka itse tekee sitä samaa.
Arthetzki
Arthetzki
Joo ei oo kyllä Gabenilla asiaa näistä asioista puhua ennenkuin on itse fiksannut sen Steamin tilaajasopimuksen kuntoon.
Lumikki
Lumikki
No, ei varsinaisesti kiinnosta yhtään tuo Apple vs Valve.

Sen sijaan huolenaihe jota sieltä tuodaan julki on kyllä ajankohtainen. Sillä toisiaan on nykyään niin että yritykset pyrkivät asiakaskunnan kontrolloimiseen suljetuissa järjestelmissä estämällä kilpailua patenttien ja tekijäoikeuksien avulla. Siis aina vain vähemmän (avoimia) stadarteja joita kuluttajat käyttävät ja joissa olisi kipailua. Nykyään suunta on patentti ja tekijäoikeus kontroilloidut järjestelmät joiden takan on usein yksi yhtiö tai kartelli.

Tästä kärsivät kuluttajat, kun kilpailijoita savustetaan ulos ja suurimmat yritykset ottavat yksinoikeuden tai kontroiloivat kokonaan jotain tiettyä markkina sektoria. Jopa lakeja on alettu muuttaa tukemaan tälläista toimintaa entistä enemmän. Ajatuksena taustalla on että yksilöiden (yritys, henkilö) voiton tavoittelu on tärkeämpää kuin kansalaisten oikeudet, vapaus ja tarpeet. Eli kansalaisista on tulossa voitontavoittelun väline ilman vapaata tahtoa, eli me olemme kuin kulutustavaraa yhtiöille, emme ihmisiä joilla on myös oikeus onneen ja vapauteen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17. lokakuuta, 2011 @ 13:17
Pablope
Pablope
Apple kannattaisi nyt hylätä kaikilla rintamilla(musiikkibisnes, elokuvat, pelit ohjelmakehitys yms.) kun se vielä on mahdollista. Jos saavat määräävän markkina-aseman niin tulevat olemaan pahempi tyranni kuin Microsoft koskaan.

Niin ja ostakaa ne pelinne asennusmediana älkääkä bitteinä vaikka tarjoaisivat mitä tahansa kermoja luottokortilla maksetulle ja netistä ladatulle pelille. Trendi on menossa siihen suuntaan että vähentyneiden kulujen(jakelu, jälleenmyyjien osuus valmistuskulut yms.) hyödyn saa yksinomaan kehittäjät(ei asiakkaat) ja pian levyjä ei edes saa kaupasta. Kuluttajansuojaa on tässä tapauksessa turha odottaa ja riitatapauksissa asiakas maksaa. Kaikki tämä tapahtuu sen jälkeen kun asennusmedioiden myynti romahtaa.
Anestic
Anestic
Nostaisivat tuotteiden hintoja Applen palveluista ostettuina, niin porukka siirtyisi hankkimaan ne muualta. Simppeliä. Äänestys jaloillaan ja markkinasuodattimet käyttöön. Myyjän tehtävä kun ei ole olla asiakaspalvelija vaan voitontavoittelija.
aj84
aj84
Gabe voi vetästä "#####" päähänsä ja paeta vuorille. Sanoisinko että hieman väärä henkilö noinkin kärkkäästi arvostelemaan ketään tai mitään !
Smanci
Smanci
Puhuu täyttä asiaa, mutta ehkä väärä henkilö toteamaan tätä.
ArttuH5N1
ArttuH5N1
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
"Pata kattilaa soimaa"....eli Valve sättii toista vaikka itse tekee sitä samaa.
Komppaan.
Deadagent
Deadagent
Gaben pointti taitaa olla että he eivät omista alustaa ja kuka vaan voi tulla kilpailiaksi jos ei pidä valvesta. Sen sijaan jos haluat ostaa iPadillesi softaa, et voi tehdä sitä kuin Applen kautta.
Cybeet
Cybeet
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Deadagent:
Gaben pointti taitaa olla että he eivät omista alustaa ja kuka vaan voi tulla kilpailiaksi jos ei pidä valvesta. Sen sijaan jos haluat ostaa iPadillesi softaa, et voi tehdä sitä kuin Applen kautta.

Tai jailbreikatulle puhelimelle Cydian kautta.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
iPad aukeaa, mutta kuvakkeet ja apit eivät aukea, kun niitä painaa 1 Mac -keskustelu
Pdf luominen ei onnistu.. 14 Android -keskustelu
Mikä pdf-reader turvallisin ja sopii yhteen Windows 11 kanssa? 6 Ajuri- ja softaongelmat
Microsoft pilvipalvelu 6 Android -keskustelu
Pilaako CrystalDiskInfo USB-tikun? 17 Ajuri- ja softaongelmat
Biisiketju 5657 Vapaata keskustelua
Kuinka pelastaa poistetun sovelluksen tiedostot 4 Android -keskustelu
Perseilyketju. 2270 Vapaata keskustelua
Raspberry Pi 3 B+ / Retropie / USB-tikun mounttaaminen 1 Linux -keskustelu
Samsung galaxy a15 5g messages sovellus.. 1 Android -keskustelu
Näytä lisää viestejä