Vuosi 2010 pakettiin

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (11)

Vuosi 2010 pakettiin
Välipäivien lomailun keskeyttävä traditio on jälleen käsillä ja on aika luoda pikainen katsaus päättyvään vuoteen niin uutisten kuin sivustommekin osalta.

Uutisten valossa vuoden ylivoimaisesti merkittävin teknologinen laiteuutuus oli Applen iPad, joka julkaistiin vuoden 2010 tammikuussa. Laite ei sinänsä tarjonnut mitään teknologisesti mullistavaa, sillä tablet-tietokoneita on ollut erilaisissa muodoissaan olemassa jo vuosikaudet. Mutta Applelle ominaiseen tapaan laite keräsi ympärilleen hirvittävän määrän hypeä -- ja toisaalta osoitti myös, jälleen kerran, sen että tekniikan, muotoilun ja käyttöliittymän sulava yhdistäminen riittää luomaan markkinoita mullistavia tuotteita.

iPad aiheutti välittömästi myös julkisen sanasodan, jossa Adobe arvosteli kärkkäästi Applen päätöstä jättää iPadistakin Flash-tuen pois. Kädenvääntö ei sinänsä päättynyt, mutta saavutti tietyntyyppisen välirauhan, kun Apple salli Flash-pohjaisten erillissovellusten ajamisen iPadissa.


iPad omalta osaltaan toi tablet-koneet suuren yleisön tietoisuuteen, joka on taas auttanut kymmeniä tunnettuja ja tuntemattomia yrityksiä tuomaan markkinoille jatkuvasti lisää tuotteita tähän tuoteryhmään. Nyt Suomestakin saa jo useiden eri valmistajien Googlen Androidilla varustettuja tablet-koneita 200-400 euron hintahaarukkaan. Todennäköistä onkin, että tablet-koneista tulee koko kansan "kakkoskoneita" sitä mukaa kun hintakehitys kulkee kohti "markettihintoja".

Suomen levyteollisuus siirtyy CD-levyistä kovalevyihin


Dinosaurusten aika alkaa olemaan ohi, mutta ilman kummallisia kuolinkorinoita eivät musiikkiteollisuuden jätit suostu uuteen aikaan sopeutumaan. Alkuvuodesta 2010 kerroimme, miten Suomen levymyynti tipahti vuonna 2009 miljoonalla myydyllä levyllä. Tästä viisastuneena mediateollisuuden edustajat katsoivat sanakirjasta muita käyttöjä sanalle "levy" ja päätyivät lobbaamaan hallituksessa läpi esityksen, joka vie vuodesta 2011 eteenpäin myös tietokoneisiin tarkoitetut ulkoiset kovalevyt teostoveron eli hyvitysmaksun piiriin. Odotamme mielenkiinnolla vuoden 2012 päätöksiä, jotka tulevat siirtämään Gyproc-levyt, kattolevyt ja ilman lupaa julkisesti tapahtuvan äänen tuottamisen hyvitysmaksun piiriin.

Sinä olet ohjain


Kun nykyisen sukupolven pelikonsolit julkistettiin, oli Nintendo teknisten speksien perusteella tulevan konsolisodan varma häviäjä. Mutta japanin ihme osoittikin Microsoftille ja Sonylle, että pelimyynnissä eivät ratkaise ainoastaan gigahertsit ja raaka laskentateho -- Wiin mullistava ohjaustapa jyräsi konsolimarkkinoita kaikilla mantereilla. Tänä vuonna nähtiin Sonyn ja Microsoftin vastine, kun Sony julkisti oman liikeohjaimensa, Moven ja Microsoft Kinectin.

DVB-T2 tulee


Tänä vuonna aloitettiin Suomessa televisiotaajuuksien uusjako, kun vanhat analogisessa käytössä olleet TV-taajuudet jaettiin uusille toimijoille. Digitan monopoli antenniverkon TV-jakelussa murtuu nyt vuodenvaihteessa, kun sekä DNA että Anvia aloittavat uusina operaattoreina antennijakelussa.


Käytännössä tämä ei tarkoita kovinkaan suuria muutoksia tavallisille TV-katsojille. Kaapeliverkon ja satelliittioperaattoreiden asiakkaille uudistus ei muuta mitään, eivätkä antenniverkonkaan nykyiset kanavat muutu millään tavalla. Muutos tuleekin koskemaan lähinnä tulevia, uusia maksukanavia, joiden katselu tulee vaatimaan joko digiboksin tai taulutelevision päivityksen DVB-T2 -yhteensopivaksi. Tokihan tästä riittää riemua niin kodinkonekauppiaille, kuin kaikesta uudesta valittaville lehtien yleisönosastojen vakikirjoittajille :-)

Androidin vuosi


Vaikka puhelinvuoden isoimman hypen aiheuttikin, tuttuun tapaan, Applen iPhone 4:n julkistus, voidaan silti sanoa, että vuosi 2010 tullaan muistamaan ennenkaikkea Androidin vuotena. Tänä vuonna laitevalmistajat isoimmista pienempiin vyörittivät markkinoille kymmeniä eri Android-puhelimia, useisiin eri hintaluokkiin.

Nokiaa on pitkin vuotta kritisoitu "juuttumisesta" omaan käyttöjärjestelmäänsä ja useat analyytikot ja tavalliset asiakkaatkin ovat toivoneet yhtiöltä siirtymistä Android-leiriin älypuhelimissaan. Nokian ongelmat kärjistyivätkin lopulta yhtiön toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon sekä Anssi Vanjoen poistumiseen Nokiasta syksyllä 2010. Hieman irtisanomisilmoituksen jälkeen Vanjoki antoi haastattelun, jossa kertoi, omana mielipiteenään, että Nokian siirtyminen Android-leiriin vastaisi pakkasella housuun pissaamista. Tuolloin Vanjoen kommentti teilattiin mediassa yleisesti, mutta jo loppuvuosi 2010 osoitti osaltaan, että Vanjoki saattoi olla täysin oikeassa -- käytännössä täysin tuntematon valmistaja, kiinalainen ZTE, on dominoinut superhalvan Android-puhelimensa kanssa Suomen myyntitilastoja vuoden viimeiset viikot.

Onkin todennäköistä, että osa nykyisistä isoista puhelinvalmistajista tulee "kuolemaan" tai hiipumaan Android-valintansa vuoksi, sillä näyttää enemmän kuin todennäköiseltä, että Android-puhelimissa ainoa voittaja on Google. Laitevalmistus siirtyy entistä enemmän kiinalaisten halpavalmistajien harteille ja jos seuraava suuri Android-päivitys tulee huhujen mukaan lopettamaan valmistajakohtaisten käyttöliittymien räätälöinnin, ainoastaan hinnoitteluvoima tulee ratkaisemaan markkinoilla. Tässä pudotuspelissä on aika vaikea nähdä LG:n tai SonyEricssonin kaltaisten yhtiöiden selviävän kovin kauaa merkittävinä tekijöinä.


AfterDawn vuonna 2010


Julkistimme täysin uusitun sivustorakenteemme suomenkielisellä sivustollamme jo loppuvuodesta 2009 ja vuonna 2010 saimme vihdoin myös englanninkielisen "v4":n auki. Muutoin vuosi on mennyt sivuston kehityksen kannalta pääosin siten, että peruskäyttäjälle päin muutoksia ei ole paljoa näkynyt. Näkyvien muutosten sijaan olemmekin keskittyneet sivuston taustalla olevan rakenteen täydelliseen uudistamiseen. Tämän taustatyön tarkoitus on ollut selkeyttää useiden eri kieliversioidemme hallintaa ja yhtenäistää sivustojen kehitystä. Tuo projekti on nyt käytännössä loppusuoralla ja nyt homma toimiikin niin, että kun yhteen sivuun tehdään teknisiä muutoksia, samat muutokset näkyvät välittömästi kaikissa muissakin kieliversioissa.

Tämä kieliversioiden hallinnan helpottamiseksi tehty työ on näkynyt tänä vuonna ennenkaikkea siinä, että olemme suhteellisen nopealla aikataululla pystyneet avaamaan uusia kieliversioita sivuistamme -- espanjankielinen AfterDawn avattiin maaliskuussa, norjankielinen tammikuussa ja hollanninkielinen AfterDawn toukokuussa. Lisäksi olemme laajentamassa lähikuukausina mm. Tanskaan sekä toivottavasti myös Saksaan. Kauan suunnitelmissa olleet kiinan- ja venäjänkielinen versio saataneen nekin avatuksi vuoden 2011 aikana -- tähän liittyen suurin ongelma on ollut toistaiseksi sivustomme merkistötuen rajoittuneisuus ja tämä ongelma tullaan ratkaisemaan toivottavasti jo keväällä.

Suomenkielisen saittimme toimituskunta on muuttunut hieman vuoden takaisesta. Wanhoista konkareista Ankle ja Malagant ovat siirtyneet ns. "oikeisiin töihin" eli omaa koulutustaan vastaaviin hommiin. Toki veri vetää heitäkin aika ajoin takaisin kirjoitushommiin ja molemmat ovatkin edelleen listattuina AfterDawnin kirjoittajiksi :-) Vastapainoksi olemme palkanneet sisältötiimiin kolme uutta vahvistusta; teppoI, Eriol ja squi hoitavat nykyisin uutisointia kaikilla suomenkielisillä sivuillamme, vahvistaen wanhojen partojen eli Agent_007:n ja Siggyn tiimiä.

Edellämainittuihin rekrytointeihin liittyykin AfterDawnin Suomen toimintojen suurin mullistus. Eli avasimme elokuussa täysin uuden sivuston, Tom's Hardwaren suomenkielisen version. Sivusto on yrityksemme ensimmäinen ns. franchise -periaatteella avattu palvelu, jossa olemme ostaneet oikeudet alkuperäisen Tom's Hardwaren brändin ja sisällön käyttöön niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa.


Suomessa vuosi on mennyt sivuston näkökulmasta varsin mallikkaasti. Olemme onnistuneet pitämään "Suomen suurin IT-sivusto" tittelin itsellämme käytännössä koko vuoden ajan, muutaman viikon mittaisia pätkiä lukuunottamatta, jolloin meistä on välillä kiilannut ohi joko OtavaMedian omistama MuroPaketti tai Iltalehden digi-osio. Myös Tom's Hardwaren alkutaival on ollut varsin mukiinmenevä, vaikka kyseessä onkin täysin uusi sivusto. Saitti on parhaimmillaan kerännyt noin 16500 yksittäistä lukijaa viikossa, joka on tietysti kaukana AfterDawnin omista, yli 200 000 lukijan luvuista, mutta toisaalta saitti keskittyy vain ja ainoastaan tiukkaan asiaan PC-raudasta, eikä "häröile" juurikaan tuon kapean aihealueen ulkopuolelle.

AfterDawn vuonna 2011


Ensi vuonna tulemme keskittymään muutamaan selkeään isompaan projektiin sivustomme kanssa. Lyhyesti listattuna tärkeimmät/isoimmat:
  • muutaman tärkeimmän sivuston osa-alueen läpikäyminen ja mahdollisten käytettävyysongelmien korjaaminen ja muutoinkin käytön helpottaminen. Näihin osa-alueisiin kuuluvat mm. download.fi, Tuotevertailu, Kysy/Vastaa-osio sekä keskustelualueemme.
  • uusien AfterDawnin kieliversioiden avaaminen. Toivelistalla ovat mm. tanska, venäjä, kiina, saksa, portugali ja ranska.
  • sivuston "rendausajan" nopeuttaminen, kautta linjan. Eli käytännössä tulemme pistämään paljon paukkuja siihen, että sivusto latautuu selaimeen mahdollisimman nopeasti kuvineen, javascripteineen ja mainoksineen.
  • Vuonna 1999 rakennettujen mobiilisivujemme modernisointi ja mobiililaitteiden tukeen panostaminen muutoinkin.
  • Tom's Hardwaren avaaminen Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Samalla tulemme myös panostamaan em. maiden AfterDawnien kehittämiseen sisällön suhteen.

Unohtamatta tietystikään jatkuvaa teknologian viimeisimmistä kuulumisista tapahtuvaa uutisointiamme :-)

Siinäpä se. Täysin mutufiiliksellä ja omiin mielipiteisiin pohjautuva yhteenveto sekalaisesta sälästä viimeksikuluneen vuoden aikana tapahtunutta. Jos tuntuu, että unohdin jotain merkittävää, ei se mitään, kaikki meidän uutisemme löytyvät uutisalueemme arkistoista, sieltä on hyvä kertailla ihan itsekin :-)

Kaikenkaikkiaan hyvä vuosi takana, toivottavasti vielä parempi edessä. Kiitokset kaikille käyttäjillemme kuluneesta vuodesta ja erittäin hyvää tulevaa vuotta 2011!


-Petteri Pyyny
AfterDawn

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

11 kommenttia

Anonymous User
Anonymous User
Pieni lipsahdus löytyi jutusta: "Nokian ongelmat kärjistyivätkin lopulta yhtiön toimitusjohtajan, Anssi Vanjoen irtisanomiseen syyskuussa 2010."
Jallu83
Jallu83
Tj Vanjoki ;)
OneMember
OneMember
Sitten vaan innolla uutta vuotta kohden.
dRD
dRD
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti r:
Pieni lipsahdus löytyi jutusta: "Nokian ongelmat kärjistyivätkin lopulta yhtiön toimitusjohtajan, Anssi Vanjoen irtisanomiseen syyskuussa 2010."
Damn, pikkukaljoissaan jäi lause keskeltä auki :-) Fiksattu. Nyt uutta vuotta juhlimaan.
mikis1
mikis1
Täytyy sanoo että jos pitkällä tähtäilmellä oikeesti mietitään ni kyllä SUURET android-valmistajat tulee olemaan lirissä, ja voittaja tosiaan tulee olemaan Google..
peex
peex
Lainaus:
Odotamme mielenkiinnolla vuoden 2012 päätöksiä, jotka tulevat siirtämään Gyproc-levyt, kattolevyt ja ilman lupaa julkisesti tapahtuvan äänen tuottamisen hyvitysmaksun piiriin.

niinpä :D
rogerpe
rogerpe
Hyvä tiivistelmä, kiitos tästä vuodesta ad :)
ExE_93
ExE_93
Jep hyvät vaikutelmat jäi viimevuodesta. Sitten vaan kohti toista vuosikymmentä kunnianhimo silmissä ;D
Anonymous User
Anonymous User
Eipä paljoa jäänyt Nokiasta käteen 2010 vuonna, ei yhtään hankinnan arvoista puhelinta. Saas nähdä miten ensi vuosi, toivottavasti huomattavasti kiinnostavampi.

Melko heikko suoritus Nokia!
Marsilvan
Marsilvan
Seuraavaa vuotta odotellessa. Pitäkäähän homma kasassa älkääkä retkahtako nykymallin mukaisiin "web 2.0 yeaaahhh" tms. grafiikalla leikitteleviin ja erilaista turhaa skriptiä täynnä oleviin tyyleihin.
Tnoi
Tnoi
2010, tuo nimettömien käyttäjien ja trollauksen vuosi.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Motorolan puhelimen liittäminen Samsung TV:een 2 TV-out -ongelmat ja -keskustelu
Sony telkkari vilkuttaa punaista valoa 8 Televisiot
Biisiketju 5639 Vapaata keskustelua
Yleistä keskustelua asian vierestä 136 Vapaata keskustelua
Jääkiekko MM 2024 8 Vapaata keskustelua
Kuvake ja pikakuvake 6 Windows -ongelmat
Zip purku 5 Ajuri- ja softaongelmat
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 190 Vapaata keskustelua
MSI Z390 A-Pro / Windows XP:n asennus 4 Windows -ongelmat
Trandcend Encrypt 5 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Näytä lisää viestejä