Radeon HD 6970 ja 6950: Onko Kaimaani alligaattori vai krokotiili?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Lopputulos



AMD on itse ilmoittanut, että sen uusi yhden GPU:n lippulaivamalli kilpailee Nvidian toiseksi nopeimman kortin kanssa, mikä ei luultavasti ole se tilanne, mitä AMD:n uskolliset kannattajat halusivat nähdä. Myös nykyinen nimeämiskäytäntö hämmentää minua erittäin paljon. Olenko vain turhan tarkka? Kaikkien Tom’s Hardwaren lukijoiden pitäisi ”tietää” todelliset tulokset eikä huolehtia nimeämiskäytännöstä? Yritäpä kertoa minulle, että tämä AMD:n esittelydia ei vaikuta erittäin omituiselta.



Jos Nvidia olisi julkaissut tämän tyyppisen dian näyttäen GTX 480 –mallin korkeimmalla paikalla, maailmanloppu olisi ollut käsillä. Joka tapauksessa seuraavaksi odotamme Radeon HD 6990 –korttia, jonka pitäisi AMD:n mukaan olla tulossa joskus seuraavan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. 6990 on siis Antilles, joka sisältää kaksi Cayman-piiriä ja sen suorituskyvyn odotetaan olevan suurin piirtein kahden Radeon HD 6950 –kortin tasolla, kunhan AMD ei joudu laskemaan kellotaajuuksia pitääkseen virrankulutuksen aisoissa. Toivotaan, että PowerTunen avulla voidaan estää sellaiset askeleet taaksepäin.



Jos ylempi ennustus käy toteen, Antilles päihittää aiemman lippulaivan Radeon HD 5970:n. Hinnoittelusta ei ole vielä tietoa, mutta jos AMD asentaa korttiin 4 GB kallista GDDR5-muistia, siitä tulee hintava. Jos yhtiö päättääkin varustaa molemmat GPU:t vain 1 GB muistimäärällä, se kärsii suuremmilla resoluutioilla ja suurilla yksityiskohdilla, joilla lippulaivatuotteen pitäisi nimenomaan pärjätä hyvin. Ehkä siinä olikin jo vastaus kysymykseen. Kallista lippulaivaa odotellessa.

Tässä ja nyt

HD 6990 on seuraavan kolmen kuukauden aikana selviävä tarina. Tällä hetkellä meillä on kuitenkin käsissämme Radeon HD 6970 ja 6950, jotka kilpailevat GeForce GTX 570:n ja GTX 470:n kanssa. AMD:n virallinen hinnoittelu on asettunut 369 dollariin Radeon HD 6970:n tapauksessa ja 299 dollariin 6950:n tapauksessa. Tehokkaampi malli on itse asiassa hieman ennakko-odotuksiani halvempi ja hitaampi malli taas vastaavasti hieman kalliimpi, mitä olisin halunnut nähdä.

Aloitetaan Radeon HD 6950 –mallista. Vaikka Cayman onkin enemmän tulevaisuuteen katsova DirectX 11 –arkkitehtuuriin perustuva malli vanhempaan Cypressiin verrattuna, on hankala jättää huomiotta sitä tosiasiaa, että valmistajat tyhjentävät Radeon HD 5870 –mallia varastoista halvimmillaan 260 dollarin hintaan. Samaan aikaan GTX 470 on hinnoiteltu 250 dollariin. 470 ei pärjää ihan yhtä hyvin korkeammilla resoluutioilla, mutta se on kohtuullisen hyvä kortti, jos tarkoituksena on pelata 1920x1200 resoluutiolla. Radeon HD 5870 ja GeForce GTX 470 ovat pian ehtyvää tavaraa, kun AMD ja Nvidia siirtyvät uudempiin malleihin. Niitä kannattaa harkita niin kauan kun tavaraa vielä riittää. Viimevuotisten mallien ostaminen on hyvä keino säästää rahaa, varsinkin kun tässä tapauksessa kyseessä on kohtuullisen modernit laitteet.

Radeon HD 6970:n hinta asettunee noin 20 dollaria korkeammalle kuin GTX 570. Jo pelkästään parempien näyttöliitäntöjen vuoksi se on ainakin minulle pienen lisähintansa arvoinen. Suorituskykynsä puolesta nämä kaksi mallia ovat hyvin tasaväkiset. GTX 570 pärjää paremmin 1680x1050 resoluutiolla ja AMD:n Radeon HD 6970 säilyttää tehonsa 2560x1600 tasolla.
Ei kannata unohtaa, että HD 6970 –malliin käytetyillä 370 dollarilla saa jo parin Radeon HD 6850 –kortteja. Noilla 6850 –malleilla on samat näyttöliitännät, UVD3 ja morphological anti-aliasing –tuki ja kaiken lisäksi ne ovat yhdistettynä huomattavasti nopeampia. Jos kaksi korttia sopii suunnitelmiisi, se on hyvä ratkaisu. Toinen ratkaisu on pari GeForce GTX 460 –ohjaimia, jotka ovat nopeampia joissain sovelluksissa ja hitaampi toisissa, mutta niiden hinta asettuu 190 dollariin mikä tuo kokonaiskustannukset 380 dollariin.

6900 CrossFire-kokoonpanossa
Entäs kaksi Radeon HD 6900 –korttia CrossFiressa? AMD:n mukaan skaalaus on parantunut huomattavasti.

Tarvitset kahta high-end-korttia vain siinä tapauksessa, että käytät suurinta resoluutiota kaikki visuaaliset yksityiskohdat täysillä. Siinä tapauksessa molemmista 6900-sarjan korteista löytyvät 2 GB muistit tulevat tarpeeseen. Monissa tilanteissa kaksi 300 dollarin HD 6950 –ohjainta päihittävät parin GeForce GTX 570 –ohjaimia ollen noin 100 dollaria halvempia ja tarjoten enemmän nopeutta. On hankalaa puhua vastineesta rahoille, kun kyseessä on 600 dollarin edestä näytönohjaimia, mutta tässä ultra-high-end-luokassa kaksi HD 6950 –korttia päihittää kaksi GTX 570 –korttia antaen parempaa vastinetta rahamäärään nähden.

Kannattaa katsoa skaalauksen arvioita. Aiemmissa vertailuissa SLI johti tilastoja. Meidän on kuitenkin uskottava, että AMD on onnistunut parantamaan CrossFire-suorituskykyä ajurimuutoksilla. Radeon HD 6870 –malliin vertaaminen ei ole täysin reilua, sillä kortin pienempi näyttömuisti tekee siitä lähes järjestään sopimattoman 2560x1600 resoluutiolle reunojenpehmennystä käytettäessä. Siitä huolimatta AMD aikoo tuoda CrossFire-optimoinnit myös vanhemmille korteille, joten aikaisempienkin mallien omistajille on luvassa tehonlisäys CrossFire-tilassa

Kommentoi artikkelia