Perustiedot AMD:n Bulldozer- ja Bobcat-arkkitehtuureista

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

AMD:n suurin prosessoriarkkitehtuuriuudistus sitten vuoden 2003 on realisoituu vuoden 2011 aikana. AMD on kuitenkin jo etukäteen kertonut tulevien arkkitehtuurien eli Bulldozerin ja Bobcatin ominaisuuksista. Onnistuuko AMD ottamaan Intelin etumatkan kiinni tai jopa lyömään sen laudalta? Tulevaisuus vaikuttaa todella jännittävältä.

Seitsemän vuotta on kulunut siitä kun AMD julkaisi K8-arkkitehtuurin (“Hammer”). Kolme vuotta sitten K8 korvattiin K10:llä. Tuolloin uudet K8-pohjaiset Athlon 64 –prosessorit nöyryyttivät Intelin Pentium 4 –prosessoreja suorituskyvyssä ja AMD:n prosessorit löysivät nopeasti tiensä tosiharrastajien kokoonpanoihin.

Tilanteet muuttuvat nopeasti ja Intel teki mieleenpainuvan paluun vuonna 2006, jolloin se julkaisi Core-arkkitehtuurin. Viimeiset vuodet Intel on pitänyt kuninkaan paikkaa prosessorien ja AMD on joutunut pyristelemään kakkospaikalla.

Vaikka AMD:n mallistosta ei löydykään kaikkein nopeimpia prosessoreita, niin ovat sen prosessorit silti kiinnostavia. Yhtiön Athlon II –mallisto on ollut perinteisesti korkealla, kun olemme testanneet hinta-suorituskykysuhteeltaan parhaimpia peliprosessoreita. Kaksiytiminen Phenom II X2 555 Black Edition on voittamaton hyvällä suorituskyvyllään ja vain 100 dollarin hinnallaan. AMD toi myös ensimmäisenä kuusiytimiset prosessorit alle 200 dollarin hintaluokkaan Thuban-malleillaan.Kukaan ei voi kuitenkaan kieltää sitä, että Intelin prosessorit pärjäävät samalla kellotaajuudella paremmin kuin AMD:n vastineet. Intel on myös maailman suurin puolijohdeyritys, jolla löytyy voimavaroja uusimpiin teknologioihin satsaamiseen. Esimerkkinä 32 nanometrin valmistusprosessi, jota Intel käyttää prosessoreissaan. Samalla AMD on joutunut keskittymään kuusiytimisten prosessoreiden valmistamiseen 45 nanometrin tekniikalla, minkä vuoksi prosessoreiden TDP-arvo on noussut 130 wattiin.

Raskas kalusto on jo tulon päällä

AMD toivoo ettei sen tarvitsisi pidellä Intelin Westmere-arkkitehtuuria aisoissa enää kauaa K10:n varassa, Viime vuonna AMD esitteli osavuosikatsauksensa ohessa analyytikoille sen tulevaisuuden, modulaarisuuteen perustuvaa mikroarkkitehtuuria. Vaikka tiedot jäivätkin pinnalliksi, niin AMD:n edustajat tekivät varsin selväksi että suuria muutoksia K8:aan verrattuna on tulossa.Tiedämme jo että AMD aikoo tuoda itseasiassa kaksi arkkitehtuuria markkinoille. Molemmalla arkkitehtuurilla on etunsa, joiden ansiosta arkkitehtuurit edustavat eri markkinsegmenttejä. Bulldozeria käytetään tehokkaiden työpöytäkoneiden, kannettavien ja palvelinkoneiden prosessoreissa, kun joustavampaa ja vähävirtaisempaa Bobcatia hyödynnetään esimerkiksi minikannettavissa.

Aina kun teknologiayrityksissä siirrytään uuteen sukupolveen, joutuu yhtiö kehittämään aina lisää yhtiön sisäiseen käyttöön tarkoitettuja koodinimiä. AMD puhui ainoastaan Bulldozerista ja Bobcatistä Hot Chips 22:ssa (IEEE:n sponsoroima tilaisuus). Kanattaa kuitenkin uhrata hieman aikaa ja katsoa pintaa syvemmälle, jotta ymmärrät mitkä kaikki asiat nivoutuvat yhteen näiden arkkitehtuurien ansiosta. Jos olet kujalla AMD:n koodinimien suhteen, niin kannattaa tarkistaa artikkelin viimeinen sivu, jossa selvennetään AMD:n käyttämien koodinimien tarkoituksia.

Kommentoi artikkelia