Core i7-2600K ylikellotettuna

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Turbo Boost 2.0, PCU ja ylikellotuksen hallinta

Intelin Core i7-2600K ja Core i5-2500K -suorittimet mahdollistavat taajuuskertoimen vapaan säätämisen, DDR3-muistien jakosuhteet 2133 MT/s asti ja kokonaan disabloitavissa olevat tehonkulutusrajat. Joustavat P67-emolevyt laajoilla ylikellotusvaihtoehdoilla mahdollistavat BIOSin tai UEFIn kautta rajojen asettamisen muilla malleilla. Tämä ero on melko tärkeä, sillä muut Sandy Bridge -mallit on keinotekoisesti rajoitettu. Turbo Boostin ja tehonkulutuskontrollerin (PCU, Power Control Unit) hienous piilee siinä, että nämä toiminnot toimivat perustaajuuksilla sekä ylikellotettuna.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että prosessorin suorituskykyoptimoinnit nopeuttavat kokoonpanoa vaikka se olisi jo valmiiksi ylikellotettu. Turbo Boost lisää jopa neljä nopeustasoa niin kauan kun lämpökuorma ei kasva liikaa. 4GHz perustaajuus ja 400 MHz turbo ei ole ongelma niin kauan kun tehonkulutusrajat eivät ylity ja suoritin saa tarpeeksi jännitettä. Tämä on turvallisempi ylikellotustapa, sillä järjestelmä itse päättää onko kellotusvaraa jäljellä.

Tehonkulutuskontrolleri todennäköisesti estää järjestelmän ylikuumenemisen ja kaatumisen kellotettaessa, niin kauan kun pidät tehorajan kohtuullisena ja suorittimen jäähdytin pystyy haihduttamaan lämpökuorman. Tehonkulutusrajan voi kuitenkin helposti säätää liian korkealle, missä tapauksessa kone tulee kaatumaan normaaliin tapaan.

Turbo Boost K-sarjalla on säädettävissä melko rakeisesti, ja tehonhallinnan avulla voit helposti säätää suorittimen tehonkulutusta ja toleransseja. Intelin arkkitehtuuri antaa autopilotin, mutta sinä määräät suunnan. Katsotaan kuinka tämä toimii suorituskyvyn ja hyötysuhteen kannalta.

Kommentoi artikkelia