ATI Radeon HD 5830: Kompromissi 5700:n ja 5800:n välille

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Radeon HD 5830: referenssiohjain


Radeon HD 5830 näyttää ulkoisesti varsin samannäköiseltä kuin Radeon HD 5870. Testissämme käytetty malli on fyysisesti identtinen Radeon HD 5870 –referenssiohjaimen kanssa.


Yllä olevassa kuvassa alimpana on Radeon HD 5850 -kääpiö. Kuten olet ehkä aiemmin saanut kuulla, koolla ei ole väliä. Speksien perusteella Radeon HD 5830 kuluttaa enemmän tehoa kuin 5850 alemmasta suorituskyvystä huolimatta. Yli 27 senttimetriä pitkä piirilevy saattaa pelottaa monet ostajat.
Hyvä uutinen on, että AMD antoi meille muutamia kuvia sopimusvalmistajiensa tulevista ratkaisuista. Yhdessäkään ei ole käytössä referenssijäähdytystä. Kuvista on vaikea tehdä paikkansa pitäviä päätelmiä, mutta ensimmäiset neljä ohjainta näyttäisivät olevan paljon pitempiä kuin viimeinen XFX:n valmistama.

Radeon HD 5870:n ja 5850:n tapaan 5830 tarvitsee kaksi lisävirtakaapelia. Sääli, mutta ymmärtää täysimittaiselta Cypress GPU:lta.

Radeon HD 5830 –referenssiohjain sisältää mahdollisuuden CrossFire-kytkentään. Käytössämme oli vain yksi ohjain, emmekä siksi päässeet testaamaan CrossFire-konfiguraation suorituskykyä.


Näytönohjaimesta löytyy kaksi DVI-ulostuloa DisplayPortin ja HDMI:n lisäksi, mitkä suovat tavallista tilannetta laajemmat liitäntämahdollisuudet. Useimmat käyttäjät tuskin ovat valmiita ostamaan DisplayPort-tuellista näyttöä Eyefinity-tuen vuoksi, mutta etua syntyy ulostulojen määrässä, kun lisänäyttöjä varten ei tarvitse välttämättä ostaa toista näytönohjainta.

Kommentoi artikkelia