ATI Radeon HD 5570: Järkevää pelaamista 80 dollarilla?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Ylikellotus ja Eyefinity-testi



Tiedämme hyvin, että Radeon HD 5770 perustuu samaan GPU:hun kuin 5670:kin, joten otamme sen vähimmäistavoitteksemme ylikellotuskoitoksessamme.

Catalyst Control Centerin Overdrive –työkalu estää ylikellotuksen pitemmälle kuin 700 MHz (ytimen osalta) ja 950 MHz (muistien osalta). Tietysti halusimme rikkoa nämä esteet ja otimme käyttöön MSI:n Afterburner-ohjelmiston. Pienen säädön jälkeen saimme mahdollisuudet rajoittamattomaan ylikellotukseen.

Saimme puristettua Radeon HD 5570 –ohjaimen ytimen kellotaajuuden 750 MHz:iin saakka ja muistit tasan tuhanteen megahertsiin. Molemmissa siis 100 megahertsin nousu referenssitasoihin nähden. Vaikka vakiotuuletin ei ole kummoinen, niin Crysistä pelatessa lämmöt pysyivät alle 63 asteessa. Vieläkin suurempia lukeamia saataisiin jos MSI lisäisi jännitemodifikaatiotuen Radeon HD 5570:lle.
Testasimme ylikellotuksen jälkeen suorituskyvyn Crysiksellä ja Far Cry 2:lla:




Vaikutukset jäivät aika laihoiksi, mutta tuo selvästi meitä lähemmäksi Nvidian vakiokelloilla toimivaa GeForce 9600 GT:tä ja ATIn Radeon HD 5670:tä.

Entäs Eyefinity? Onko kolmen näytön kytkemisestä Radeon HD 5570 –näytönohjaimeen mitään järkeä? Halusimme kokeilla asiaa kolella 17 tuuman ja 1280x1024-resoluution monitorilla, mutta esteenä oli testikappaleestamme puuttuva DisplayPort. Jonkinlaisen mielikuvan synnyttämiseksi kokeilimme asiaa kahdella näytöllä, joista saimme ulos 3840x1200-resoluution, joka on tyydyttävän lähellä kolmen 17" näytön kokonaisresoluutiota (3840x1024).



Eyefinityssa on ehkä järkeä hyötyohjelmia käyttäessä, mutta testin perusteella pelaaminen kannattaa unohtaa saman tien alemman hintaluokan näytönohjaimilla. Alemmilla grafiikoilla tilastot saataisiin ehkä kauniimmiksi. Eyefinityllä on hieno tulevaisuus edessään, mutta tällä hetkellä sitä emme voi suositella halpojen näytönohjainten omistajille.

Kommentoi artikkelia