AMD Radeon HD 7870 ja 7850: keskisarjan kuninkaat?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Radeon HD 7800 -sarja: Hyvää suorituskykyä ja tehonkulutusta, mutta riittääkö se?

Radeon HD 7870 ja 7850 tarjovat todella hyvää suorituskykyä pienellä tehonkulutuksella verrattuna samalla hinnalla myytäviin kortteihin. Samalla ne pysyvät myös hiljaisina. Tämä kattaakin tärkeimmät kysymykset joita uuden näytönohjaimen hankkijalla on mielessään. Voisimme antaa miinusta VCE-tuen puutteesta, mutta sillä ei ole juuri vaikutusta pelikäytössä.

Valitettavasti analyysimme törmäsi ongelmiin Radeon HD 7850:n osalta. Saksan testilaboratorioon saatu kortti kaatui NewTek Lightwavessa 4x AA -asetuksilla. Autodesk 3ds Max kaatui DirecX-tilassa, ja kortti ei toiminut vakiokellotaajuuksilla StarCraft II:ssa. Jälkeenpäin saimme kuitenkin todettua viaksi yhteensopivuusongelman Core i7-3000-sarjan alustan kanssa. Toinen alusta Core i7-920:llä oli vakaa, ja kortti voitiin kellottaa yli 1 GHz taajuudelle. Ongelmia oli kuitenkin yhä WoWissa 4xAA päällä. Todennäköisesti kyseessä on ongelma pelin ja ajurien kanssa.

AMD:n mukaan Radeon HD 7850 ei tule myyntiin referenssimallin jäähdyttimellä, joten testiyksilömme ei välttämättä edusta kovin hyvin sitä mitä kaupoista tulee löytymään. Radeon HD 7870 toimi sen sijaan erinomaisesti, ja sitä voi suositella huoletta. Hinnaltaan se on selvästi halvempi kuin GTX 580 (mahdollisia alennushintoja lukuun ottamatta). Tässä vaiheessa emme voi myöskään suositella kalliimpaa Radeon HD 7950:ä ellet varta vasten tarvitse 3 gigatavua muistia tai ole aikeissa rakentaa kolmen tai neljän kortin kokoonpanoa.

AMD:n Radeon HD 7800 -sarjan kortit tulevat myyntiin piakkoin, mutta mitä niillä on vastassaan? Nvidia on vastikään tiputtanut GeForce 500 -sarjan korttien hintoja, ja vaikka hinnat eivät ole tippuneet kautta linjan Suomessa, on tarjolla muutamia todella houkuttelevia kortteja kohtuuhintaan.

Suurempi kysymysmerkki lieneekin Nvidian Kepler-arkkitehtuuriin perustuvat kortit. Kovaa suorituskykyä kaipaavien kannattanee ainakin odotella vielä tovi. Uuden kilpailun myötä luvassa saattaa olla myös hinnanalennuksia muissakin suorituskykyluokissa, joskin kilpailijaa Radeon HD 7800 -sarjalle joutunee odottelemaan vielä pidemmän aikaa.

Kommentoi artikkelia