AMD Radeon HD 6870 ja 6850: Onko Barts askel eteenpäin?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen

Viimeinen tuomio
”Ruusu minkä nimisenä tahansa tuoksuisi yhtä suloiselta.“ Olemme varmoja, että Shakespeare ajatteli juuri Radeon HD 6800 –ohjaimia kirjoittaessaan tämän lauseen Romeo ja Julia –näytelmään. ”Miks’ et lie Radeon 6700?”

Kaunokirjalliset intertekstuaalisuudet sikseen. Kunhan pystyt hyväksymään ohjainten hämäävän nimeämisen, niin Radeon HD 6800 –ohjaimissa kyllä riittää puhtia. AMD laittoi Radeon HD 6870:n ja 6850:n terävimpään kärkeen hyökätessään mukaan stereoskooppisen 3D:n markkinoille. Näiden ohjainten ansiosta kuudennäytönohjaimen Eyefinity-kokoonpano on aiempaa helpommin rakennettavissa. Lisäksi ohjaimissa on kehitetty reunanpehmennystä ja suorituskyky alkaa olemaan lähempänä Nvidian ohjaimia.


Vielä tärkeämpi seikka kuin edelliset on, että uudet ohjaimet laskivat näytönohjainten hintatasoa radikaalilla tavalla. Viime viikolla GeForce GTX 460 irtosi halvimmillaan 220 dollarilla ja saman suorituskyvyn omaava Radeon HD 6850 lähtee nyt suositushinnalla 179,99 dollaria. Ei ole kulunut kauaa aikaa siitä kun Radeon HD 5850 maksoi 300 dollaria. Nyt Radeon HD 6870 lähtee niinkin alhaisella hinnalla kuin 240 dollaria.

Nvidia joutui paineen alla alentamaan omien ohjaintensa hintoja. GTX 460 irtoaa nyt 200 dollarin hinnalla, mikä on varsin kilpailukykyinen hinta halvempaa ja hitaampaa Radeon HD 6850:tä vastaan. GeForce GTX 470:n hinnan alennus oli vieläkin suurempi ja nyt sitä on kaupan Neweggin mukaan 260 dollarilla. AMD väittää Nvidian hintojen olevan vain väliaikaisia ja nousevat takaisin kolmen viikon jälkeen.

Kaikki mainitut ohjaimet ovat loistavia valintoja jos haluat nostaa pelikoneesi suorituskykyä. Jää enää nähtäväksi pystyykö AMD vastaamaan ohjainten kysyntään. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että pystyy sillä AMD:lla on kymmenisen tuhatta ohjainta odottamassa ostajaa.Jää myös nähtäväksi pystyykö Nvidia pitämään hiljattain julkistetut hinnanalennukset voimassa pitempään. Tosiasia kuitenin on että GeForce GTX 470:n GPU on noin kaksi kertaa suurempi kuin Radeon HD 6870:n. Oman harkinnan tuloksena emme usko Nvidian kykenevän pitämään hintoja kovin kauaa näin alhaalla.

Se spekuloinnista. Se mitä viivan alle nyt jäi on se, että Radeon HD 6800 –mallisto osoittaa kykenevänsä erinomaiseen suorituskykyyn edulliseen hintaan. Ei pidä myöskään unohtaa uusia ominaisuuksia, jotka tulivat Barts-ohjainten myötä Radeon-ohjaimiin. Ilmassa on nyt todellisen kilpailun tuntua.

Kommentoi artikkelia