Parhaat työpöytänäytöt: kesä 2012

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 3 kommenttia



Paneelityypit



Vanhoista CRT-kuvaputkinäytöistä ollaan jo päästy suurilta osin eroon, ja tuloillaan ovat uudet OLED-näytöt. Nykyään valtaa kuitenkin pitävät TFT LCD-paneelit, joita on useaa eri tyyppiä. Alla on listattu niistä yleisimmät lyhyen kuvauksen kera.

TN – Twisted Nematic

Valtaosa tällä hetkellä myynnissä olevista kuluttajahintaluokan näytöistä on varustettu TN-paneelilla. Twisted Nematic –tekniikalla varustetut paneelit ovat vasteajaltaan nopeita ja halpoja valmistaa, mutta niitä vaivaa heikot katselukulmat ja väritarkkuus. Lisäksi kaikki 120 Hz paneelit ovat TN-paneeleja.

IPS – In Plane Switching

IPS-paneelit ovat vyöryneet viime aikoina markkinoille kovaa tahtia myös alempiin hintaluokkiin. Ennen vain kalliista ammattilaisnäytöistä löytyvä paneelitekniikka tarjoaa erinomaiset katselukulmat ja hyvän väritarkkuuden, mutta sen vasteaika ei vedä vertoja TN-paneelille, joten siitä ei ole tällä hetkellä tarjolla 120 Hz versiota.

IPS-paneeleista on tarjolla useampaa versiota. Halvimmat mallit ovat 6-bittisiä e-IPS-paneeleja, jotka takaavat edelleen TN-paneeleja paremmat katselukulmat ja värit, mutta e-IPS ei vedä vertoja kalliimmille 8- tai 10-bittisille H-IPS, P-IPS ja S-IPS-paneeleille. Yleensä IPS-paneelien tarkempia speksejä ei ilmoiteta kuin laadukkaimmissa ammattilaiskäyttöön suunnatuissa paneeleissa. H-IPS tarjoaa yleensä korkeamman kontrastin kuin S-IPS, ja A-TW-polarisointikalvolla varustetussa H-IPS-paneelissa ei esiinny IPS-paneeleita vaivaavaa hehkumisefektiä katsottaessa tummaa kuvaa sivusta. Molemmissa on kuitenkin erinomainen väritarkkuus. P-IPS on vuorostaan 10-bittinen paneeli, eli sen väripaletti on kooltaan 1,07 miljardia väriä.


kolme H-IPS -näyttöä ja iPad 2 S-IPS-paneelilla

VA – Vertical Alignment

Siinä missä IPS-paneeleja kehittää LG, VA:sta vastaa Sony ja Samsung. VA-paneeleja on IPS:n tapaan useaa eri tyyppiä. Ne tarjoavat TN-paneelia laajemmat katselukulmat, ja niiden vahvuutena on syvä musta, jonka ansiosta niiden kontrasti on selkeästi paras, jos OLED-paneeleita ei oteta lukuun. VA-paneelien vasteaika on kuitenkin joukon hitain, ja useimmat VA-paneelit ovat pelikäyttöön liian hitaita. Tarjolla on kuitenkin muutamia VA-paneelilla varustettuja pelinäyttöjä muun muassa Eizolta.

VA jakautuu kahteen yleisimpään tekniikkaan: MVA ja PVA. MVA tarjoaa yleensä hyvät katselukulmat ja mustan tason, ja teoriassa IPS:ää paremman vasteajan. Käytännössä sitä vaivaa kuitenkin ghosting-ongelma, eikä sen väritarkkuus vedä vertoja IPS:lle. PVA on jatkokehitetty versio MVA:sta, mutta sitäkin vaivaa sama ghosting-ongelma. PVA:sta on vielä hiottu Samsungin S-PVA, joka parantaa väritarkkuutta ja katselukulmia.



PLS – Plane to Line Switching

Uusimpana tulokkaana on Samsungin oma S-PLS, joka on hyvin samankaltainen laadukkaampien IPS-paneelien kanssa. Samsungin mukaan S-PLS:llä on laajemmat katselukulmat, korkeampi kirkkaus, pienemmät valmistuskustannukset ja korkeampi kuvanlaatu. Tuttuun tapaan paneelivalmistajien puheet kannattaa kuitenkin ottaa varauksella. Samsungin PLS-paneeleja löytyy valmistuskustannuksien pienuudesta riippumatta toistaiseksi vain kalliimmista näytöistä.

OLED – Organic Light Emitting Diode

OLED-paneeleja ei vielä kuluttajaluokan näytöistä löydy älypuhelimia lukuun ottamatta. Ammattilaiskäytössä OLEDia on kuitenkin saatavilla esimerkiksi Sonylta, ja ensimmäiset suurelle OLED-paneelilla varustetut TV:t tulevat markkinoille tämän vuoden aikana. Näin ollen myös työpöytänäytöt tulevat ennen pitkää siirtymään OLED-tekniikkaan, joka mahdollistaa muun muassa millinohuet näytöt, taipuvat paneelit, syvän mustan ja olemattomat vasteajat. Aikatalu OLED-paneeleihin siirtymiselle on kuitenkin venynyt vuosi vuodelta, joten työpöydälle OLED-näyttöjä joutunee vielä odottelemaan vuosia.

kommenttia 3

Ibanez90

Ainakin omien kokemuksien mukaan alta 300€ näytöistä ylivoimaisesti paras on Eizo Foris FS2332 joka vie Delliä jokaisella osa alueella. Tuli aika monta näyttöä testattua ennen kuin löytyi näyttö johon olen tyytyväinen ja se on tämä. Delliltä tuli testattua U2311H sekä U2312HM, Benqulta XL2410T.

Dellissä on niin huono tuo näytönkalvo mikä saa valkoisen näyttämään likaiselta ja muutenkin värit todella oudot vaikka ne calibroisi verrattuna tähän Eizoon.

Mynthon

Tästäkin valikoimasta näkee, että näytön valinta on kompromissia kompromissin perään.
Valmistajat hannaavat oled-paneelien markkinoille tuloa, mutta tuskin niistäkään mitään kaikki vanhojen paneelityyppien heikkoudet ratkaisevaa messias-teknologiaa loppujen lopuksi tulee.

hannibal_pjv

Toki tulee... tripla hinnalla...
Siis sitten, kun hinta on laskenut "järkevälle" tasolle. Ensi alkuun niistä nyhdetään 10-20 kertaista hintaa.
Mutta arvatenkin noita Oled näytäjäkin voidaan tehdä halvalla (ja huonosti) tai sitten kaikki asiat huomioiden varsin hyviä ja tyyriitä.
Mutta ans kattoo. Kyllähän ne lupaavilta vaikuttavat jo noiden kannettavien härpäkkeiden osalta, mutta hyvillä IPS näytöillä on puhelinpuolella ihan hyvä maine, joten ei se ero niin valtava ole.

Kommentoi artikkelia