Opas: Kuinka PC rakennetaan?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 1 kommentti

Kaapelikytkennät emolevyllä


Nykyisessä ATX-standardissa käytetään 24-pinnistä virransyöttökaapelia, joka aiemmin löytyi vain palvelin-kokoluokan EPS-virtalähteistä. Alla olevasta kuvasta näkyy kuinka 20-pinninen virtakaapeli voidaan kytkeä emolevyn 24-pinniseen pistokkeeseen. Leveämpi pistoke on suunniteltu niin, että se toimii sekä 20- että 24-pinnisten kaapeleiden kanssa.


24-pinninen virtapistoke toi mukanaan lisävirtaa PCI Express –paikoille. Useimmat laajennuskortit eivät kuitenkaan tarvitse enempää virtaa kuin ne saavat 20-pinniseltä.

4- ja 8-pinniset ATX 12V –pistokkeet ruokkivat prosessoria. Aiemmin P4:nä tunnettu paikka teki ensiesiintymisen Intelin Pentium 4 –prosessoreiden myötä. Myöhemmin AMD:kin hyppäsi kelkkaan mukaan. Näistä uudempi, 8-pinninen paikka, tarkoitettiin alun perin täyttämään Pentium D- ja Prescott-pohjaisten Pentium 4 –prosessoreiden virtanälkää. Nykyään AMD:n ja Intelin prosessoreiden hyötysuhde ollaan saatu sille tasolle, että ne pärjäisivät hyvin 4-pinnisellä lisävirralla. 8-pinninen paikka on ristituellinen eli sitä hyödyntävät emolevyt toimivat suurella todennäköisyydellä myös 4-pinnisellä lisävirralla.


Yllä olevassa kuvassa näkyy prosessorijäähdyttimelle tarkoitettu 4-pinninen liitin ja etupaneelin audioliitin. Jälleen, 4-pinniset paikat toimivat mainiosti 3-pinnisillä kaapeleilla. Audioliitännät sinun tulee tarkistaa emolevysi ohjekirjasta.

Kotelon virta- ja reset-painikkeet sekä virta- ja kovalevhuomiovalot kytketään yleensä emolevyn etualareunaan. Tarkista kytkennät jälleen emolevyn ohjekirjasta.


USB-standardi on ollut valmiina jo joitain vuosia. Monet emolevyvalmistajat ovat peittäneet ylimääräisen pinnipaikan etupaneelin USB-liittimistä sen takia, että johdot tulee kytketyksi oikeinpäin. Väärä kytkentä vahingoittaisi emolevyä, joten ole huolellinen muiden USB-kytkentöjen kanssa.

kommentti 1

OneMember

PC Parts Picker on yksi parhasita sivuista johon on hyvä kasata oma komponenttilista.
Se ilmoittaa myös yhteensopivuusongelmista jos niitä tulee vastaan.
Ainakin suurimmat suomalaiset verkkokaupat on tuon listalla edustettuna.



Suomeksi: Foorumin säännöt | Foorumin käyttöopas |
In English: Forum rules | Remember to behave |

Kommentoi artikkelia