P55: Vertailussa neljä yli 250 dollarin LGA 1156 -emolevyä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Asus P7P55D-E Premium


Asuksen Premium-sarjan emolevyt eivät ehkä ole visuaalisesti aivan yhtä hienoja kuin R.O.G. –sarjalaiset, mutta niiden kohdeyleisö onkin paljon laajempi. P7P55D-E Premium ei tee tässä poikkeusta. Asus on laittanut Premium-lankkuun tuplasti vaiheita prosessorin virransyöttöön ja muutaman liitännänkin verrattuna edelliseen pelilevyyn. Olemme jo käyneet läpi emolevyltä löytyvät SATA 6 Gb/s- ja USB 3.0-ominaisuudet aiemmassa artikkelissa läpi.



Emolevyn sekundäärinen verkkoyhteys on rajoittunut PCI-väylän nopeuteen, mutta primäärinen liitäntä on toteutettu PCIe-väylällä. Piirisarjan loput seitsemän PCIe-väylää on jaettu kahden PCIe x1-paikan, JMB368 Ultra ATA –ohjaimen ja PLX PCIe –sillan kesken. Siltaa tarvitaan neljän 2,5 Gb/s kaistan muuttamiseen kahdeksi 5 Gb/s –kaistaksi, joita tarvitaan USB 3.0- ja SATA 6 Gb/s –ohjaimissa.

P7P55D-E Premium on ensimmäinen emolevy muutamaan kuukauteen jossa käytetään Express Gate –flashia Express Gaten avulla saat koneen käynnistettyä alle viidessä sekunnissa niin, että pääset käyttämäät joitain mieliohjelmiasi kuten nettiselainta tai Skypeä.

Express Gate –ominaisuus verottaa kaksi USB-porttia, joten emolevyltä ei löydy kuin kaksi tuplaporttista headeria. Kaksi puuttuvaa paikkaa saa käyttöön ostamalla edullisemman P7P55D-E Deluxen.



Kaikki P55-piirisarjan kahdeksan PCIe-kaistaa menee liittimien ja x1-portteihin, joten Asuksella ei ole ollut mahdollisuutta lisätä emolevylle PCIe x4-paikkaa. Emolevylle on saatu aikaiseksi kuitenkin kaksi PCIe x16 –paikkaa, jotka on mahdollista asettaa x8/x8-tilaan.

MemOK helpottaa ylikellottajien oloa jos muistit tuli väänettyä solmuun. Ominaisuus hidastaa automaattisesti muistien taajuutta ja nostaa latensseja. Tällöin BIOSiin on helpompi pasta säätämään asetuksia manuaalisesti paremmiksi.

P7P55D-E Premiumia voi haukkua ulkoasun suhteen oikeastaan kahdesta asiasta, jotka molemmat liittyvät emolevyn alatakakulmaan. Sinne Asus on sijoittanut etupaneeliaudioliittimen ja IEEE-1394-headerin, joten johtojen vetäminen on äärimmäisen hankalaa. Muut headerit ovat hyvin sijoiteltu, vaikka tuuletinpaikkoja voisi tämän hintaluokan emolevyssä olla enemmän.

Asus on käyttänyt SATA-porttien suuntauksessa molempia vaihtoehtoja. Kaksi ylöspäin suunnattua SATA 6 Gb/s –porttia on tarkoitettu sisäisten asemien käyttöön. Loput neljä porttia on suunnattu eteenpäin. Sekasuuntaisuus helpottaa kaapeleiden kytkentää ja irrottamista.



Ylikellottajat eivät tarvitse kannettavaa päästäkseen kellottamaan konettaan ulkoisesti, sillä P7P55D-E Premiumista löytyy TurboV Remote –ominaisuus. Riippuu täysin kellottajan omista mieltymyksistä kumpi Asuksen ominaisuuksista on mieluisampi.

BIOS

Asuksen Ai Tweaker-valikko pitää sisällään mahdollisuuden sekä manuaaliseen että automaattiseen kellottamiseen. Mukana ovat sekä CPU Level Up sekä OC Tuner.



Asus on lisännyt Clock Skew –ominaisuuden ja referenssijännitehallinnan BIOSiin. Load-Line Calibrationin avulla voidaan vähentää jännivuotoja prosessorilla, jolloin ylikellotusvakaus paranee.



P7P55D-E Premiumista löytyy koko joukko DRAM-ajoitussäätöjä aggressiivisimpiä ylikellottajia silmällä pitäen. Emolevy tukee myös EZ Flash 2:ta.



Kahdeksan erilaista BIOS-profiilia on mahdollista tallentaa tai eksportata ne asemalle.

Varustelu



Emolevyn mukana toimitetaan melko tyypilliset osat. Mukana on neljä SATA 3.0 Gb/s –kaapelia, kaksi SATA 6.0 Gb/s –kaapelia, Ultra ATA –kaapeli ja SLI-silta. Kuvassa ei ole mutta mukana on adapteri jossa on kaksi USB 2.0 –porttia ja yksi eSATA-portti.

Kommentoi artikkelia