Core i7-2600K ylikellotettuna

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Ylikellotus ja hyötysuhde kulkevat käsi kädessä



Suurin osa Intelin uusista Core i5- ja Core i7 -suorittimista ovat lukittuja ja jättävät ylikellottajat kylmäksi, mistä emme tietenkään pidä. Mutta K-sarjan mallit keräävät suosiota uskomattomalla skaalautuvuudella. Mutta uskotko meitä jos kerromme, että ylikellotus ei nosta tehonkulutusta taivaisiin?

Ennen kuin ostat konetta Sandy Bridge -alustalla, kannattaa ottaa huomioon Intelin ongelmat Sandy Bridgen Cougar Point -piirisarjan kanssa.

Muistatko vielä ajan jolloin ylikellotus oli haasteellista? Ensin piti löytää sopiva prosessori, kuten Intel Celeron 'Mendocino', AMD:n Duron 'Spitfire' tai Pentium D 805. Jokainen näistä ylikellottui yli 50% nimellisestä kellotaajuudestaan, mutta tarvitsit sitä varten hyvän emolevyn, ylikellotukseen sopivaa muistia ja hieman onnea etsiessäsi nopeimpia luotettavia asetuksia maltilla yrityksen ja erehdyksen kautta. Toisinaan tuli lennettyä liian lähellä aurinkoa ja tuloksena oli sulanutta piiriä. Tästä huolimatta on pakko myöntää, että se oli myös aina hauskaa.



Vaikka tämä lähtökohta ei ole muodollisesti muuttunut, valmistajat nykyään tarjoavat emolevyjä jotka on varta vasten suunniteltu ylikellottamiseen, ja nopeita muistipiirejä jotka helpottavat pullonkaulojen väistelemisessä alustoilla jotka vaativat väylätaajuudella ylikellotusta.

Valitettavasti Intel äskettäin integroi kellogeneraattorin piirisarjaan, mikä tarkoittaa, että P67 Express (Cougar Point) ei ole enää yhtä helposti kellotettavissa väylätaajuutta nostamalla. Se vaikuttaa myös PCI Express -kellotaajuuteen, mikä ei pidä kellotaajuuden nostamisesta juuri ollenkaan. Tästä syystä jos sinulla on kiinnostusta ylikellotukseen LGA 1155 -alustalla, kannattaa katse suunnata K-malleihin. Lisäkustannukset tavallisiin versioihin verrattuna ovat kohtuulliset, ja olemme huomanneet, että Sandy Bridge -pohjaiset Core i5/i7 -suorittimet tuovat mukanaan paradigmamuutoksen.

AMD ja Intel ovat tarjonneet Black Edition ja K-mallin suorittimia jo jonkun aikaa, joten mitään erityisen uutta tässä ei ole. Nämä tuotteet on suunniteltu ylikellotettaviksi suoraan taajuuskerrointa nostamalla. Tällä tavalla koko alustaa ei tarvitse kellottaa kriittisille taajuuksille.

Intelin viimeisimmän 32 nm Core -sukupolven, koodinimeltään Sandy Bridge, myötä nämä ylikellotusmallit alkavat itse asiassa olemaan paljon järkevämpiä valtavirrassa. Kiitos Turbo Boost 2.0 -teknologian ja piirin virranhallinnan, joka monitoroi tehonkulutusta ja lämmöntuottoa, Sandy Bridge erottaa suuren osan siitä taidosta/onnesta jota tarvittiin korkeaan kellotaajuuteen, ja samalla pienentää riskejä. Sandy Bridgen tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että jopa aloittelijat voivat turvallisesti tähdätä korkeaan kellotaajuuteen ja antaa alustan tehdä tehtävänsä.

Tässä artikkelissa ylikellotamme Core i7-2600K -prosessorin käyttämällä Intelin referenssijäähdytystä. Analyysimme sisältää suorituskykytestejä ja hyötysuhdemittauksia, joista voimme todeta Sandy Bridgen vaikuttavan skaalautuvuuden.

Kommentoi artikkelia