AOC AGON AG241QZ – FreeSync-näyttö Vegan partneriksi

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

FreeSync





Nykyiset monitorit virkistävät kuvaa yleensä 60 Hz taajuudella, eli kerran n. 16 millisekunnissa. Näytönohjaimet eivät kuitenkaan renderöi pelikuvaa tähän tahtiin, vaan FPS voi vaihdella hyvinkin paljon. Tämä voi aiheuttaa kuitenkin aiheuttaa repeilyä pelikuvassa kun sisältöä ja näyttöä päivitetään eri tahtiin. Tätä ongelmaa on korjattu yleensä käyttämällä Vsync-asetusta, joka pakottaa kuvan päivittymään 60 Hz:n tahtiin, mutta tämä vuorostaan luo lisää ongelmia tuomalla lisää syöttöviivettä, ja jos näytönohjaimen suorituskyky ei riitä 60 FPS:n tasolle, tippuu FPS puoleen.



AMD:n FreeSync ratkaisee tämän ongelman tuomalla markkinoille uusia näyttöjä VESA:n avoimella Adaptive-Sync-toteutuksella vaihtelevan virkistystaajuuden käytön. Sen sijaan, että näyttö toimisi CRT-ajoilta peräisin olevalla vakiovirkistystaajuudella, näyttö pystyy sopeutumaan näytönohjaimen lähettämään pelikuvaan ilman repeilyongelmia.

FreeSync on asetettavissa AMD:n ohjauspaneelista. Huomioon on otettava lähinnä se, että FreeSync vaatii DisplayPort-liitännän tai HDMI 2.0 -liitännän. HDMI-liitännän kautta käytössä on ns. FreeSync over HDMI, joka ei itsessään ole VESA-standardin mukainen toteutus, vaan AMD:n oma "plug-in" HDMI-standardiin. DisplayPortin ja HDMI:n toiminta-alue FreeSyncin osalta ei ole välttämättä identtinen näytöstä riippuen.

AOC AG241QX:n FreeSync-toteutus:



AOC AG241QX:n tapauksessa molempien liitäntöjen kautta FreeSyncin toiminta-alue on 30-144 Hz, ominaisuus, joka ei ole taattu useimmissa FreeSync-näytöissä.

1 ms TN-paneeli ei kärsi joidenkin IPS- ja VA-paneelien tavoin erityisen hitaista siirtymistä, ja FreeSyncin toimivuus oli testien aikana moitteeton.

Näytöstä ei löydy erillistä Nvidian ULMB:n tapaista ominaisuutta, joka terävöittää liiketoiston CRT-näytön tasolle. Vastaavia ominaisuuksia löytyy joistain FreeSync-malleista esim. BenQ:lta ja Eizolta, mutta nekään eivät ULMB:n tapaan toimi samaan aikaan dynaamisen virkistystaajuuden kanssa. Tämä ominaisuus lienee kuitenkin merkittävin puute tässä FreeSync-mallissa verrattuna G-Sync-versioon.

Kommentoi artikkelia