NVIDIA julkisti GeForce RTX 4090 ja RTX 4080 -näytönohjaimet - tällaiset ne ovat

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

NVIDIA julkisti GeForce RTX 4090 ja RTX 4080 -näytönohjaimet - tällaiset ne ovat
Näytönohjainjätti NVIDIA julkisti tänään odotetusti uudet RTX 40 -sarjan näytönohjaimensa. Pelikäyttöön tarkoitetut näytönohjaimet asettuvat tukevasti jo ennakkotietojen mukaan näytönohjainten teholistan kärkeen.

Tänään julkistettu mallisto oli kuitenkin tavanomaista kapeampi, sillä nyt esiteltiin ainoastaan kolme mallivarianttia. TSMC:n valmistusprosessiin pohjautuvat, Ada Lovelace -arkkitehtuuria käyttävät näytönohjaimet esiteltiin NVIDIAn GTC 2022 keynote -esiteyksessä.

Uuden näytönohjain sukupolven lippulaivamalli on odotetusti NVIDIA RTX 4090. 4090:aan on tungettu 76 miljardia transistoria ja 16384 CUDA-ydintä. Grafiikkamuistia 4090:lle on mahdutettu 24 gigatavun verran.

Mutta se nopeus...? NVIDIAn omiin lukuihin täytyy tietysti suhtautua isolla annoksella suolaa, mutta yhtiö kehuu RTX 4090:n olevan kaksi kertaa tehokkaampi kuin edellisen sukupolven lippulaivamalli, RTX 3090.

Kaksi muuta tänään julkistettua mallia olivat RTX 4080 -näytönohjaimen kaksi eri versiota. Järeämmässä näistä on muistia 16 gigatavun verran ja CUDA-ytimiä on tarjolla 9 728 kappaletta. Tänään julkistetun sarjan hentoisin - jos näin voidaan huipputason näytönohjaimista sanoa - on 12 gigatavun malli RTX 4080:sta, jossa CUDA-ytimiä on 7 680.Uudet näytönohjaimet ovat ainakin NVIDIAn omina versioina massiivisia kapistuksia, sillä sekä RTX 4090 että järeampi versio RTX 4080:sta haukkaavat kotelosta tilaa kolmen korttipaikan verran. Lisäksi kortit ovat myös hurjia energiasyöppöjä ja moni pelaaja joutuukin näytönohjaimen lisäksi vaihtamaan myös tietokoneensa virtalähteen. NVIDIAn tiedotteen mukaan RTX 4090 vaatii vähintään 800 watin virtalähteen ja "köykäisin" malli GeForce RTX 4080 (12GB) vaatii sekin 700 watin virtalähteen.

Koko NVIDIAn julkistustilaisuuden voi katsoa jälkikäteen YouTubesta, video alla. Näytönohjainten esittely alkaa noin kuuden minuutin kohdalta:Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä