Täysin päivitettävissä oleva läppäri, Framework Laptop, kerää suitsutusta

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Täysin päivitettävissä oleva läppäri, Framework Laptop, kerää suitsutusta
Kannettava tietokone, joka olisi yhtä helppo päivittää kuin itse kasattu työpöytä-PC? Tähän huutoon on vastannut nyt projekti, jonka valmis tuote kerää nyt suitsutusta maailmalla.

Framework Laptop on läppäri, jonka mukana tulee ruuvimeisseli. Ja joka on niin helppo päivittää - vaikka pala kerrallaan - että sen osaa tehdä lähes ilman syvempää tietämystä tietokoneiden sielunelämästä.

Ensimmäinen mielikuva voi olla konseptista se, että kyseessä täytyy olla vanhanaikaisen näköinen, möhkö ja paksu kannettava, josta tulee mieleen 2010-luvun alkupuoli. Mutta ehei, Framwork Laptop on ainoastaan 15,85mm paksu ja painaa ainoastaan 1,3kg.

Ja se koneen hienous...?Framework Laptop muistin asennus


Mukana tulevalla ruuvimeisselillä läppäri aukeaa ja sisältä paljastuvat kaikki tietokoneen osat. Mikään osa ei ole juotettu tai liimattu kiinni - tai piilotettu toisten osien alle - vaan kaikki osat lähtevät nätisti irti ja ne voidaan vaihtaa uusiin, ilman sen kummempaa tietokonehuollon salojen osaamista.

Framework Laptop laajennusportin asennus


Jopa tietokoneen portit ovat vaihdettavissa: ne on toteutettu moduuleina, jotka napsahtavat koneen kylkeen kiinni. Eli jos tuntuu siltä, että USB-A -liitintä ei enää tarvikaan, sen tilalle voi vaihtaa vaikkapa microSD-kortinlukijan tai USB-C -liitännän.

Ainoastaan emolevy ei tällä hetkellä ole päivitettävissä toiseen malliin, vaan emolevyistä tarjolla on vain yksi versio. Emolevy tukee useita Intelin i5 ja i7 -suorittimia, mutta AMD:n suorittimia koneeseen ei vielä voi vaihtaa.Mutta luonnollisesti, myös emolevy on helposti vaihdettavissa, jos se jostain syystä hajoaa - jälleen, ainoastaan mukana tulevaa ruuvimeisseliä vaaditaan tähänkin korjaukseen. Samoin myös Framework Laptopin näyttöpaneeli ja näppäimistö voidaan nekin vaihtaa aivan yhtä helposti.

Framework Laptop avattuna


Ja jotta todellisen osista kasattavan tietokoneen hengessä pysytään, voi Framework Laptopin ostaa itselleen myös vajaina osina: eli jos hyllystä jo sattuu löytymään SSD-levyä tai yhteensopivia muistikampoja, voi nuo jättää kokonaan pois konetta tilattaessa ja asentaa ne itse koneeseen. Luonnollisesti myös Windowsin lisenssin voi jättää omasta koneestaan pois ja asentaa tilalle vaikkapa Linuxin.

Edullisin peruspaketti maksaa 999 dollaria (noin 850 euroa) ja sen speksit ovat nämä:
  • Suoritin: Intel i5-1135G7
  • 8GB muistia
  • 256GB SSD
  • WiFi 6
  • Windows 10 Home -käyttöjärjestelmä


Vastaavasti edullisin riisuttu "kasaa-itse"-malli maksaa 750 dollaria eli noin 640 euroa. Kyseinen malli toimitetaan sekin Intelin i5-1135G7 -suorittimella, mutta muistit, tallennusmedia, WiFi-moduuli ja käyttöjärjestelmä pitää hankkia erikseen.

Yhtiö ei toistaiseksi myy läppäreitä Suomeen, mutta kiinnostus yrityksen ympärillä on niin kovaa, että eiköhän näitä tänne Pohjolaankin ajan kanssa saada. Lisää aiheesta yrityksen sivuilta.

Elektroniikan korjattavuutta arvioiva iFixIt antoi läppärille arviossaan arvosanaksi täyden 10/10.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
USB 3.0 ajurien päivitys ongelma 30 Ajuri- ja softaongelmat
Biisiketju 4936 Vapaata keskustelua
YLE Areena ongelma 84 Televisiot
Hyvät tarjoukset-ketju 1137 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 70 PC:n pelit
Moto G9 Play ja Android 11 3 Android -keskustelu
Deskjet 500 ajuri win 7 11 avast! - Tuki ja keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 86 Windows -ongelmat
R5 2600 GTX 1060 6GB 1 Myydään
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 2 Myydään
Näytä lisää viestejä