Lista: Windows 11 laitevaatimukset

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (1)

Lista: Windows 11 laitevaatimukset
Lokakuussa saapuva Windows 11 -käyttöjärjestelmä vaatii selkeästi enemmän tietokoneelta kuin aiemmat Windowsin versiot. Itse asiassa koko käyttöjärjestelmää ei voi asentaa lainkaan, mikäli tietyt vaatimukset eivät täyty.

Osa vaatimuksista on vain suosituksia, jotta käyttöjärjestelmä toimisi toivotulla tavalla. Mutta osa vaatimuksista on sellaisia, jotka estävät käyttöjärjestelmän asentamisen kokonaan. Listasimme vaatimukset tämän hetken tiedon perusteella yhteen.

Pakolliset vaatimukset


Ilman näiden ehtojen täyttymistä Windows 11 ei voi asentaa tietokoneelle lainkaan.

Vaatimukset täyttävä suoritin


Tämä on kovin vaatimus monelle iäkkäämmälle tietokoneelle. Käytännössä vanhemmat, noin 7 vuotta vanhat tietokoneet, ovat käytännössä leikistä ulkona. Mikäli oma suoritin ei löydy Microsoftin hyväksymien suorittimien joukosta, ei käyttöjärjestelmä suostu asentumaan lainkaan.

Oppaamme neuvoo miten saat selville, mikä suoritin omassa tietokoneessasi on.

AMD:ltä tuettuina ovat kaikki Ryzen-pohjaiset suorittimet sekä kourallinen aimpia Athlon -malleja sekä EPYC-suorittimia. Intelin lista on pidempi ja listalta löytyy suorittimia sekä Core -perheestä, Celeron -perheestä että Atomeista. Lisäksi kourallinen Qualcommin suorittimia on tuettujen listalla. Tuettujen Intelin suoritinten lista löytyy täältä, AMD:n täältä ja Qualcommin täältä.TPM-turvasiru


Toinen ehdoton vaatimus on emolevyltä löytyvä TPM-turvasiru. TPM-sirut löytyvät käytännössä kaikista tietokoneista, jotka on valmistettu vuoden 2016 jälkeen. Sitä vanhempiin tietokoneisiin, joista löytyy kuitenkin ylläolevista listoista yhteensopiva suoritin, muttei TPM:ää, Windows 11 ei suostu asentumaan.

Oman tietokoneensa TPM-sirun tilanteen saa tarkistettua Asetukset > Päivitykset ja tietoturva > Windowsin turvallisuus -polun kautta. Sieltä kohta laiteturvallisuus kertoo, onko laitteessa TPM-sirua vai ei.

4 gigatavua RAM-muistia


Tämän rajoituksen voinee teknisesti kiertää, mutta siinä ei ole juurikaan mieltä. Windows 11 tarkistaa asennuksen yhteydessä tietokoneen käytössä olevan käyttömuistin määrän ja jos sitä on vähemmän kuin 4 gigatavua, asennus ei etene.

Emolevyltä löytyvä UEFI-tuki, tuki Secure Boot -käynnistykselle


Toinen hieman TPM-sirua vastaava vaatimus on se, että tietokoneesta pitää löytyä perinteisen BIOSin sijaan UEFI-standardin mukainen BIOS. Lisäksi tietokoneen pitää tukea Secure Boot -käynnistystä.

Tähän vaatimukseen useimmilla Windows 11 kokeilijoilla asennus tyrehtyy, sillä monilla on käytössään tietokone, johon on asennettu nykyinen Windows-versio muutoin kuin nykyistä Secure Boot -metodia käyttäen.

Lisävaatimukset


Osa vaatimuksista ei ole pakollisia, mutta erittäin suotavia. Microsoft suosittelee Windows 11 asennukseen että tietokoneessa olisi vähintään 64 gigatavua vapaata tallennustilaa asemalla, johon Windows 11 asennetaan. Tätä pienemmälläkin määrällä Windows 11 voi asentaa, mutta siinä törmätään pian ongelmiin jatkuvasti lopussa olevan tallennustilan suhteen.

Lisäksi Microsoft suosittelee DirectX 12 -yhteensopivaa näytönohjainta, jotta käyttökokemus olisi mahdollisimman sulava.

WhyNotWin11 -ruutukaappaus


Yksi tapa varmistaa oman tietokoneen yhteensopivuus tulevan Windowsin kanssa on ajaa WhyNotWin11 -sovellus, joka tarkistaa tietokoneen ja sen, täyttääkö se Windows 11 vaatimukset.

Mikäli jossakin kohti tulee seinä vastaan, suosittelemme kysymään neuvoa Windows 11 -keskustelussamme, jossa autetaan mielellään kokeilijoita.

Entä, jos oma kone ei tue Windows 11?


Jos tietokoneessasi on liian vähän muistia, asia on helppo ratkaista: osta lisää muistia, se on edullista ja kannattaa muutenkin.

Jos taas tietokoneesta ei löydy yhteensopivaa suoritinta tai siitä puuttuu TPM-siru tai UEFI, on käytännössä Windows 11 -haaveet hylätä. Vaihtoehtoina ovat se, että ostat uuden tietokoneen (oppaamme neuvoo miten kasaat halvan peli-PC:n) - tai yksinkertaisesti jatkat Windows 10 käyttämistä.

Windows 10 luvataan tukea vuoteen 2025 saakka, joten aivan hirveää kiirettä tietokoneen päivityksessä Windows 11 -aikaan ei tarvitse pitää.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

Alpakka
Alpakka
ainakin vielä betassa laitevaatimukset voi ohittaa, tuon videon perusteella
https://www.youtube.com/watch?v=pPW52VAtSVU
[YouTube] ● Title: Install Windows 11 64bit On 2GB RAM - Pentium D - LowEnd PC

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Kiinalainen tietoturva 3 Android -keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 66 Windows -ongelmat
Biisiketju 4885 Vapaata keskustelua
Google/Android vaatii=henkilöllisyystodistusta tai luottokorttia tilin jatkamiseksi ? 20 Android -keskustelu
YLE Areena ongelma 31 Televisiot
Kannettava ei käynnisty ollenkaan 6 Kannettavat tietokoneet
Emolevyn, prossun, muistien ja ehkä kotelon päivitys 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Office 2010 paketin asentaminen Windows 10 läppärille? 25 Ajuri- ja softaongelmat
AMD - Nvidia - Intel uudet komponentit 1078 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Tietsikan päivitys 3 Uutta tietokonetta ostamassa
Näytä lisää viestejä