Microsoft: Tiedämme, että Windows 11 vaatimukset ovat kovat, mutta se on voi-voi

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (1)

Microsoft: Tiedämme, että Windows 11 vaatimukset ovat kovat, mutta se on voi-voi
Microsoftilta on hiljattain tiedusteltu yhtiön aikeita todennäköisesti lokakuussa jakeluun tulevan Windows 11 -käyttöjärjestelmän laitteistovaatimuksien suhteen.

Windows 11 laitevaatimukset ovat erittäin kovat ja käytännössä yli viisi vuotta vanhoista tietokoneista iso osa ei pysty niitä täyttämään. Pahimmat pullonkaulat liittyvät Windowsin vaatimukseen TPM-turvasirusta sekä Secure Boot-tuesta.

Kummankin näistä rajoituksista voi vielä kokeiluversioissa kiertää sorkkimalla Windowsin rekisteritiedostoja (huom! tätä ei missään nimessä kannata tehdä, jos ei tiedä mitä on tekemässä..). Mutta Microsoftin johtaja kertoi hiljattaisessa haastattelussa, että yhtiö aikoo tukkia nämä kiertotiet Windowsin lopullisessa versiossa, pysyvästi.

Tiedämme, että se on syvältä, että osa käyttäjistä ei voi edes asentaa Windows 11 omalle tietokoneelleen. Mutta se, miksi vaatimukset ovat näin kovat, johtuu siitä, että haluamme Windowsia käyttävien laitteiden tarjoavan paremman käyttökokemuksen, mahdollistavan paremman tuottavuuden ja ennen kaikkea tarjoavat paremman turvallisuuden kuin aiemmin.TPM-sirun ja Secure Bootin yhdistelmä käytännössä turvaavat tietokoneen entistä järeämmin. Secure Boot estää muiden kuin hyväksyttyjen ohjelmistojen käynnistämisen tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. Tällä tavoin käytännössä pyritään estämään mm. tietokoneen käynnistyksen yhteydessä tallennusmedialle piiloutuneita viruksia ja haittaohjelmia.

TPM-turvasiru eli Trusted Platform Module puolestaan on kansainvälisesti standardoitu salaussuoritin. Kyseessä on siis ihan oikea siru, fyysinen kapistus, joka löytyy kaikista nykyaikaisista tietokoneista. TPM:n avulla voidaan mm. salata tietokoneen kovalevy niin, että sitä ei voi avata millään muulla tietokoneella, kuin sillä, johon se on alunperin asennettu.

Microsoftin lausunnosta asiaan liittyen kertoi NotebookCheck-sivusto.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

rednekcoder
rednekcoder
Ja noi rajoituksetkin näyttää olevan helppo kiertää. Youtubesta löytyy ohjeita. Esimerkiks linus tech tips kanavalla. Vaikka vaikee keksiä tarvetta käyttää windows 11 tai windowssia ylipäätään.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Biisiketju 5398 Vapaata keskustelua
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä