Windows 11 nopeuttaa pelien toimintaa hurjasti: DirectStorage on avain onneen

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Windows 11 nopeuttaa pelien toimintaa hurjasti: DirectStorage on avain onneen
Siinä missä Windows 11 näkyvin uudistus on sen täysin uusiksi pistetty käyttöliittymä, on tulevassa käyttöjärjestelmässä tapahtumassa myös muita muutoksia. Pelaajia yksi eniten kiinnostavista uutuuksista on osaksi Windows 11 tuleva DirectStorage -rajapinta.

DirectStorage on käytössä jo uusimmissa Xboxeissa, mutta Windows 11 myötä se tulee mukaan myös Windowsiin. Käytännössä DirectStorage on ohjelmointirajapinta, joka on tarkoitettu etenkin pelikehittäjien työkaluksi ja jonka tärkein käyttökohde ovat valtavat, graafiset pelit.

Mikä on DirectStorage?


DirectStorage on siis ohjelmointirajapinta eli API, joka yhdistää kovalevyn ja näytönohjaimen suoraan toisiinsa. DirectStoragea käyttämällä eirräin raskaat ja isot pelit, kuten vaikkapa Red Dead Redemption II voivat siirtää maisemia, hahmoja ja muita pelin liittyviä grafiikoita suoraan tallennustilasta näytönohjaimelle, ohittaen muut tietokoneen osat.

Käytännön hyöty tulee siitä, että DirectStoragen avulla voidaan useissa tapauksissa päästä täysin eroon pelin osien välillä tapahtuvasta uusien kenttien latailusta - joka kestää nykyisissä peleissä usein tuskastuttavan kauan.


Mutta.. DirectStoragen hyödyt vaativat käyttöön Windows 11 lisäksi sen, että peli on ohjlemointi käyttämään uutta rajapintaa. Lisäksi pelikoneesta pitää löytyä NVMe -tekniikkaa käyttävä SSD-levy, muutoin DirectStoragen hyödyt jäävät käytännössä saavuttamatta. Olemme erillisessä oppaassamme kertoneet SSD-levyjen tekniikoiden eroista.

Eli "tavallinen" SSD-levy ei riitä jotta DirectStoragen hyödyt saataisiin kunnolla käyttöön, vaan SSD-levyn pitää olla nimenomaan NVMe -tyyppinen.

DirectStorage tukee myös Windows 10:iä, Windows 10 v1909 alkaen, mutta vain osittain - täydet hyödyt saadaan irti nimenomaan Windows 11 kanssa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Biisiketju 5398 Vapaata keskustelua
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä