Nämä Windows 10 ominaisuudet menetetään Windows 11 myötä

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (1)

Nämä Windows 10 ominaisuudet menetetään Windows 11 myötä
Windows 11 saapuu kuluttajien käyttöön loppuvuodesta 2021. Kiinnostus uutta käyttöjärjestelmää kohtaan on ollut erittäin suurta - ja syystä, onhan 11 isoin hyppy Windowsin toiminnallisuudessa moneen vuoteen.

Olemme aiemmin listanneet uudistuksia, joita Windows 11 tuo mukanaan, mutta vähemmälle on jäänyt se, mitä kaikkea menetetään, kun käyttöjärjestelmä päivittyy uskollisesta sotaratsusta, Windows kympistä yhteentoista. Lista ominaisuuksista, jotka Windows 11 on poistettu, on yllättävänkin pitkä.

Internet Explorer


Tätä tuskin moni jää kaipaamaan. Eli uudessa Windowsissa ei ole enää edes järjestelmän sisälle piilotettuna vanhaa Microsoftin verkkoselainta Internet Exploreria. Sen sijaan käyttöjärjestelmä nojaa selaimen osalta täysin Chromium-pohjaiseen Edge-selaimeen.

Joissain organisaatioissa saattaa olla edelleen muinaisia verkkopalveluita sisäisessä käytössä, jotka vaativat ehdottomasti IE:n käyttöä. Näitä tilanteita varten Edgestä löytyy asetusten takaa erillinen IE-yhteensopivuustila, jolla ongelmatilanteista pitäisi päästä yli.

Windowsin aikajana


Monelle etätyötä ja konttorityötä yhdistävälle tämän ominaisuuden menettäminen on kova isku. Valtaosa käyttäjistä Aikajanaa ei kuitenkaan ilmeisesti koskaan ollut käyttänyt, joten Microsoft katsoi viisaimmaksi poistaa koko ominaisuuden.

Aikajana synkronoi useita Windows-tietokoneita keskenään, käyttäen Windowsin Microsoft-tiliä. Käytännössä työkone muistaa aikajanan avulla sen, mitä tiedostoja olet viimeksi käsitellyt ja avannut kotikoneellasi ja mitä verkkosivuja olet hiljattain selaillut - ja toisinpäin.

Live Tile -tiilet


Windows 10 yksi visuaalisesti merkittävin osa ovat olleet sen käynnistysvalikosta löytyvät "tiilet". Tiiliä on itse asiassa voinut myös käyttää pienoisohjelmina, joista näkee vaikkapa lukemattomien sähköpostien määrän, sään, jne.

Ilmeisesti sovelluskehittäjät eivät oikein koskaan innostuneet työpöytä-Windowsilla live tile -tiilien kehittämisestä, joten tämäkin ominaisuus poistetaan Windowisista ykstoistasen myötä. Live tile -ominaisuuksia käytettiin merkittävästi reippaammin muinaisessa Windows Phone -käyttöjärjestelmässä, jossa ne muodostivat osan käyttöliittymän toiminnallisuudesta.Tehtäväpalkin sijoittelua ei voi enää valita


Windowsissa on voinut parikymmenen vuoden ajan vapaasti valita sen, missä kohti ruutua tehtäväpalkki sijaitsee: tehtäväpalkkihan on normaalisti näytön alaosassa kiinnitettynä, mutta Windows on sallinut sen siirtämisen kummalle tahansa sivulle - ja myös näytön yläreunaan.

Windows 11 myötä tämä valinnanvapaus katoaa ja tehtäväpalkki on jatkossa aina kiinnitettynä ruudun alareunaan.

Erillinen tabletti-tila


Windows 10 on voinut kytkeä asetuksista käyttöönsä tabletti-tilan päälle ja pois. Käytännössä tilan päälle kytkeminen on muokannut käyttöliittymää lennosta niin, että sitä on ollut selkeämpi käyttää kosketusnäytön avulla.

Jatkossa tulaa ei voi itse valita, vaan Windows 11 kytkee tilan päälle itsestään, havaitessaan sen, onko laitteeseen kytketty näppäimistöä ja/tai hiirtä.

Cortana


Cortana eli Microsoftin oma avustaja saa Windows 11 myötä potkut. Suomessa Cortana on ollut varsin turha lisä muutenkin, se kun ei juuri suomea ole osannut.Skype


Microsoft on vähin äänin hautaamassa Skypeä historian hiekkalaatikolle ja panostaa sen sijaan vahvasti Teamsin käyttöönottoon. Windowsin kymppiversiossa Skype on ollut kiinteästi osa käyttöjärjestelmää, käytti sitä tai ei. Windows 11 myötä Skypeä tarvivien pitää asentaa ja ottaa se käyttöön erikseen.

Lue lisää: Kaikki Windows 11 artikkelimme

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

PeliPC
PeliPC
Tehtäväpalkin sijoittaminen voi olla mikä tulee ärsyttämään, mutta ehkä siihenkin tottuu. Muita ei tule ikävä ja olen vain tyytyväinen, että poistuvat.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelien siirtäminen ulkoiselle kovalevylle? 1 Kannettavat tietokoneet
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 97 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5429 Vapaata keskustelua
Instagramin uudet ominaisuudet 14 Yleistä keskustelua kännyköistä
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 21 Laajakaistaliittymät
Pelejä ilmaiseksi 168 PC:n pelit
Ulefone Armor x7 pro 3 Android -keskustelu
Uutta pöytäkonetta ostamassa, hyvä käytetty tai mahd. uusi 40 Uutta tietokonetta ostamassa
Eka koneenkasaus lähestyy, miielipide setupista? 11 Uutta tietokonetta ostamassa
Näytä lisää viestejä