Windows 11 saapui dynaaminen näytön virkistystaajuuden vaihtaminen (DRR)

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Windows 11 tuli kännyköistä tuttu, akkua säästävä ominaisuus
Vaikka Windows 11 vaikutti aluksi pitkälti Windowsin kymppiversiolta, jonka päälle on napattu kasa macOS:n ulkoasua, on esiversion jakelun alettua alkanut taustalta löytymään kaikkea mielenkiintoista uutta. Yksi tällainen ominaisuus on viime aikoina huippukännyköissä yleistynyt ominaisuus.

Windows 11 mahdollistaa näytön dynaamisen virkistystaajuuden vaihtelun, sen mukaan mitä ruudulla tapahtuu ja mitkä sovellukset ovat käytössä. Eli jos käytössä on vaikkapa 120 Hz virkistystaajuuteen pystyvä pelinäyttö, joka tukee virkistystaajuuden dynaamista vaihtamista, osaa Windows 11 ottaa siitä paljon irti.

Käytännössä dynaamisella virkistystaajuuden vaihtelulla voidaan parhaimmillaan saavuttaa merkittävääkin virransäästöä, joka tuntuu tietysti ennenkaikkea läppäreiden akun keston pidentymisenä. Pelejä pelattaessa virkistystaajuutena käytettäisiin tietysti korkeinta taajuutta mitä tarjolla on, mutta vaikkapa videoita katsottaessa voitaisiin virkistystaajuus suhteuttaa katsottavan materiaalin kuvanopeuteen. Ja jos näyttö ja näytönohjain sen vain sallivat, voitaisiin virkistystaajuus laskea lähelle nollaa, kun näytöllä ei varsinaisesti tapahdu mitään.


Tällä hetkellä dynaaminen virkistystaajuuden vaihtelu eli DRR tukee vain 60Hz ja 120Hz välillä vaihtelua ja sitä käyttävät vain muutamat Windows 11 sovellukset, mm. Microsoft Office sekä jotkut Adoben ohjelmistot. Microsoftin mukaan tuki DRR:lle laajenee ajan kanssa - samoin todennäköisesti virkistystaajuuksien vaihteluväli.

Luonnollisesti DRR vaatii myös tuen näytönohjainten ja näyttöjen valmistajilta, mutta Microsoft on puheidensa mukaan kannustamassa laitevalmistajia ajurien päivitykseen, jotta DRR saadaan laajemmin käyttöön.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Google/Android vaatii=henkilöllisyystodistusta tai luottokorttia tilin jatkamiseksi ? 10 Android -keskustelu
Emolevyn, prossun, muistien ja ehkä kotelon päivitys 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Biisiketju 4880 Vapaata keskustelua
Office 2010 paketin asentaminen Windows 10 läppärille? 25 Ajuri- ja softaongelmat
AMD - Nvidia - Intel uudet komponentit 1078 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Tietsikan päivitys 3 Uutta tietokonetta ostamassa
Apowersoft-näytöntallentajalla äänentallennusongelma yhdellä läppäreistä 1 Ajuri- ja softaongelmat
Kannettava ei pelitä... (Toshiba Satellite) 10 Kannettavat tietokoneet
YLE Areena ongelma 22 Televisiot
Mozilla Firefox - Keskustelu 15 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä