Kommentti: Näemme jatkossa miljoonia Windows 10 -zombeja saastuttamassa nettiä

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (2)

Kommentti: Näemme jatkossa miljoonia Windows 10 -zombeja saastuttamassa nettiä
Microsoftin kesäkuussa 2021 julkaisema Windows 11 on ehtinyt jo aiheuttaa ison määrän pöhinää teknologiayhteisössä. Eikä sinänsä mikään ihme, käyttöjärjestelmän ulkoasua on viilattu rankasti kaikkeen aiempaan verrattuna ja jopa suorituskyky on useiden arvioiden mukaan hypännyt merkittävästi eteenpäin. Valitettavasti kaikessa tässä on yksi iso kompastuskivi: Windows 11 laitevaatimukset.

Microsoft on ainakin toistaiseksi asettanut tulevan Windows 11-käyttöjärjestelmän laitevaatimukset varsin hurjalle tasolle. Tietokoneen suorittimen pitää käytännössä olla korkeintaan muutaman vuoden vanha, samoin emolevyn. Tärkein kompastuskivi on Windows 11 vaatimus TPM -tietoturvapiirin käytöstä - kyseistä piiriä ei löydy vanhemmista koneista lainkaan.

Kun Microsoft julkaisi Windows 10 vuonna 2015, yhtiön tavoitteena oli siirtää käytännössä kaikki aiempia Windows-versioita käyttävät käyttäjät uuden käyttöjärjestelmän pariin. Yhtiö tarjosi ilmaista päivitystä käytännössä jokaiselle, joka sen vain halusi koneelleen asentaa. Tokihan sittemmin tilanne on vähän asettunut, mutta oppaamme siitä, miten Windows 7 saa päivitettyä ilmaiseksi Windows 10 toimii tietääksemme edelleenkin.

Nyt on siis otettu selkeästi eri linja. Uuden käyttöjärjestelmän saavat vain uudehkoa rautaa käyttävät kuluttajat, muut jäävät käyttämään Windowsin kymppiversiota.

Ongelma ei ole vielä mitenkään ajankohtainen, koska Windows 10 tuki loppuu vasta vuonna 2025. Mutta tuon jälkeen...

Vaikka monelle teknologiaa harrastavalle ajatus tuntuukin absurdilta, ovat ikivanhat tietokoneet pelottavan yleisiä netissä. Otetaan esimerkkinä StatCounterin tilastot viimeisen 12 kuukauden ajalta (05/2020 - 05/2021):  • Windows 10 - 78,9%
  • Windows 7 - 15,5%
  • Windows 8.1 - 3,4%
  • Windows 8 - 1,3%
  • Windows XP - 0,6%
  • Windows Vista - 0,3%


Arviot siitä, moniko tietokone maailmassa pyörittää Windowsin jotain versiota, vaihtelevat hieman arvioidan tahon mukaan, mutta konsensus on noin 2 miljardin tasolla. Joten, vaikka ylläolevat prosentit kuulostavatkin vanhempien Windowsien osalta pieniltä, paljastuu niiden takaa aika hurjia lukuja.

Windows 7 kuluttajatason tuki loppui tammikuussa 2015, eli kuusi ja puoli vuotta sitten. Lista tiedetyistä seiskan tietoturva-aukoista alkaa olemaan jo pelottavan pitkä ja siitä huolimatta se on käytössä karkeasti arvioiden noin 300 miljoonassa tietokoneessa, jotka ovat kytkeytyneenä nettiin.

Windows XP:n kuluttajatason tuki lakkasi huhtikuussa 2009 eli hulppeat 12 vuotta sitten. Myös laajennettu, yrityksille tarkoitettu maksullinen tuki lakkasi sekin vuonna 2014 eli seitsemän vuotta sitten. Siitä huolimatta 12 miljoonaa urhoollista käyttäjää käytti sitä nettisivujen selailuun viimeksi kuluneen vuoden aikana. Windows XP:n tunnettujen turvallisuusaukkojen lista on sekin pitkä kuin nälkävuosi, eikä niihin ole julkaistu paikkauksia enää vuosikausiin.Joten ihmiset ovat todella, todella haluttomia vaihtamaan uuteen käyttöjärjestelmään. Ja jos tilanne on se, että Windows 11 todellakin vaatii käytännössä uuden tietokoneen ostamisen, on täysin realistinen uhkakuva se, että vuoden 2025 jälkeen maailmassa pyörii toista miljardia paikkaamatonta, turvatonta Windows 10 -tietokonetta.

Riskit eivät ole ainoastaan kyseisiä koneita käyttävillä, vaan kaikilla netin käyttäjillä: saastuneita koneita käytetään yleisesti mm. DDOS-hyökkäyksissä sekä roskapostia lähettävinä zombeina.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

WinLix
WinLix
Quote:
Windows XP:n kuluttajatason tuki lakkasi huhtikuussa 2009 eli hulppeat 12 vuotta sitten. Myös laajennettu, yrityksille tarkoitettu maksullinen tuki lakkasi sekin vuonna 2014 eli seitsemän vuotta sitten.
Pieni korjaus: Windows XP:n vuoteen 2014 laajennettu tuki oli kylläkin kaikille ilmainen ja se sisälsi pelkästään tietoturvapäivitykset eli ei enää ominaisuuspäivityksiä jotka loppuivat vuonna 2009.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29. kesäkuuta, 2021 @ 22:13
bbummi
bbummi
Minunkin osalta pieni korjaus, osuvampi otsikko lienee:

Quote:

KOMMENTTI: NÄEMME JATKOSSA MILJOONIA WINDOWS 10 -ZOMBEJA SAASTUMASSA NETISSÄ

Vanhan palvelinraudan ja -softan määrä ilmeisesti joku vakio aina, mutta vaikea silti nähdä asiakaslaitteita saastuttamassa nettiä. Saivartelua ehkä mutta tulipahan sanottua.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4926 Vapaata keskustelua
Vaari päivittää 19 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
YLE Areena ongelma 51 Televisiot
FinVip Auki 6 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Kuitupurkki + wifi 2 Laajakaistaliittymät
Kuvankäsittelyohjelmat 2 Vapaata keskustelua
Malwarebytes Antimalware 13 Virukset ja haittaohjelmat
koneen päivitystä 2 Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä
Hyvät tarjoukset-ketju 1134 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Logitech Z906 3 Kotiteatterin äänentoisto
Näytä lisää viestejä