Laaja katsaus Windows 11 saloihin: Uusi käyttöliittymä, paljon vanhaa, ..

Kirjoittaja Petteri Pyyny, | Kommentteja (1)

Laaja katsaus Windows 11 saloihin: Uusi käyttöliittymä, paljon vanhaa, ..
Esiversio Windows 11 -käyttöjärjstelmästä vuodettiin eilen verkkoon ja siitä saatiinkin ensimmäiset kuvakaappaukset julki varsin pian. Kesäkuun 24. päivä julkaistava tuleva Windows 11 on nyt jo laajassa kokeilussa useilla eri verkon sivustoilla, joten tiedämme käyttöjärjestelmästä nyt varsin paljon.

Windows 11 ei mitä ilmeisimmin muuta taustalla olevaa käyttöjärjestelmää mitenkään radikaalisti. Aiemmin kehitetty Windows 10X piti muuttaa myös alla olevaa käyttöjärjestelmää varsin merkittävästi - ohjelmien suoritus oli 10X:ssä siirretty omiin turvallisiin "hiekkalaatikoihin", jolloin käyttöjärjestelmän turvallisuus oli merkittävästi nykyistä kovemmalla tasolla. Tästä on Windows 11 myötä luovuttu - ainakin toistaiseksi.

Sen sijaan Windows 11 vaikuttaa olevan pitkälti Windows 10, jonka päälle on tuotu mukaan kaikki ne näkyvät käyttöliittymän uudistukset, joita Microsoft kokeili Windows 10X:n osalta.Näkyvin uudistus on tietysti eilenkin esittelemämme muutos siitä, että vuosikymmeniä lähes koskematta pysynyt alareunan tehtäväpalkki kokee suuren uudistuksen. Uusitussa tehtäväpalkissa Käynnistä -painike ei enää löydy ruudun vasemmasta alakulmasta, vaan on siirtynyt tehtäväpalkin keskelle. Samalla myös sovellusten ikonit ovat siirtyneet Käynnistä -painikkeen molemmille puolille, keskelle tehtäväpalkkia.

Isot muutokset liittyvät siihen, että Windows 11 on aiempaa paremmin käytettävissä myös kosketusnäyttöjen kanssa: uusia eleitä on tuotu käyttöjärjestelmään mukaan ja monet käyttöliittymän osa-alueet on suunniteltu uudestaan siten, että ne ovat käytettävissä paremmin sekä hiirellä että kosketusnäytöllä.

Windows 11 Käynnistä-valikko


Ikkunoiden kulmat ovat Windows 11 pyöristetyt, joka on selkeä muutos Windows 8 ajoista lähtien tuttuun teräväkulmaiseen muotoiluun. Tarjolla on tumma ja vaalea teema, aivan kuten Windows 10:nkin osalta.

Äänimaailma puolestaan uusiutuu isosti ja äänet ovat pitkälti Windows 10X:stä napattuja, joten kympin äänimaailmaan tottuneille muutos on tulossa.

Muutosta pelkääville iloisena uutisena kerrottakoon se, että ilmeisesti Windowsin syövereistä uuden käyttöliittymän voi vaihtaa pois päältä ja palata takaisin Windows 10:n käyttöliittymään.

Videoesittelyjä uudesta käyttöjärjestelmästä löytyy useampikin, alla pari:
xda-developersin esittely Windows 11 osalta

WindowsCentralin esittely


Ilmeisesti julkaisun yhteydessä uusi käyttöjärjestelmä tulee jakeluun Windows Insider -ohjelmaan kuuluville käyttäjille ja muille, kun käyttöjärjestelmän viimeiset bugit ovat hiottu pois. Keskustelualueillamme on jo pystyssä Windows 11 -ketju, jossa aiheesta voi pohtia lisää.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

Michelola
Michelola
Onko taas niin, että uudistus koskee vaan joitan tiettyjä ikkunoita, mutta loput on edelleen windows 95 malliset harmaat laatikot, ja ehkä nyt ekstrana vielä win10 aikaisia ikkunoita? Vai onko KAIKKI muutettu?

HIROSHIMA 45
TSHERNOBYL 86
WINDOWS 95

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Biisiketju 5398 Vapaata keskustelua
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä