Opas: Tarkista kannettavan akun kunto ja kesto

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Opas: Tarkista kannettavan akun kunto ja kesto
Kannettavan tietokoneen akku kuluu. Se on fakta, jolle ei yksinkertaisesti voi mitään. Mutta miten hyvässä kunnossa kannettavan tietokoneen akku oikein on? Asian pystyy tarkistamaan varsin helposti Windows 10 avulla.

Akun kunto on erittäin hyvä tarkistaa etenkin siinä vaiheessa, kun on ostamassa mahdollisesti käytettyä kannettavaa itselleen - jos akku on todella heikossa kunnossa, kannattaa tinkiä hinnasta reilusti pois. Uudet akut kuitenkin maksavat varsin paljon ja joihinkin nykyaikaisiin läppäreihin akun omatoiminen vaihto on tehty lähes mahdottomaksi.

Tokihan Windows itsessään kertoo jäljellä olevan akun keston, mutta kyseinen luku on ainoastaan arvio. Oppaamme avulla saat selville akun todellisen kunnon sen alkuperäiseen kuntoon verrattuna.1. Avaa PowerShell


Napauta oikeaa hiiren näppäintä Windowsin aloituspainikkeen päällä. Esiin aukeaa alla olevan kuvan mukainen valikko.

Valitse Windows PowerShell valikosta


Valitse nyt tästä luettelosta kohta Windows PowerShell (järjestelmänvalvoja). Windows saattaa tämän jälkeen pyytää luvan käynnistää sovellus järjestelmänvalvojana (tai pyytää ylläpitäjän salasanaa, jos et itse ole ylläpitäjä). Hyväksy sovelluksen suoritus: se on kuitenkin Windowsin oma ohjelma, joten mitään riskejä asiassa ei ole.2. Luo akkukestosta raportti


Nyt esiin on auennut PowerShellin sininen komentorivikehote.

Windows PowerShell


Kirjoita komentoriville seuraava rimpsu:

powercfg /batteryreport /output C:akun-kunto.html

ja paina lopuksi rivivaihtopainiketta. Parin sekunnin jälkeen tiedosto on luotu.

Akun kunnosta kertova raportti on nyt luotu


Voit nyt sulkea PowerShell -ikkunan.3. Avaa raportti


Avaa nyt Windowsin tiedostonhallinta ja suuntaa C: -levysi juurihakemistoon. Sieltä pitäisi löytyä äsken luotu raportti.

Avaa luotu tiedosto tiedostonhallinnan kautta


Tuplanapauta kyseistä tiedostoa ja sen pitäisi aueta selaimeen.4. Akun kunto ja sen analysointiAkun kunnosta kertova tuloste kertoo akun alkuperäisen kapasiteetin


Aivan ylimpänä kerrotaan tietokoneen perustiedot, kuten valmistaja ja malli. Hieman alempana, ympyröitynä kuvassamme, näkyy akun alkuperäinen kapasiteetti milliwattitunteina, kuvamme tapauksessa siis 41610 mWh, kohdassa Design capacity.

Uudehko akku


Hieman alempaa löytyy akun historia, josta nähdään selkeästi se, miten akun maksimivaraus on aikojen saatossa hieman heikentynyt. Yllä olevassa kuvassa koneessa on suhteellisen uusi akku, joten varaustaso ei ole laskenut kuin reilun 1000 mWh aiemmin ilmoitetusta alkuperäisestä akun kapasiteetista.

Erittäin huonossa kunnossa oleva kannettavan tietokoneen akku


Yllä taas näkyy toinen tarina, läppäristä johon on vaihdettu vuoden 2019 huhtikuussa uusi kiinalainen tarvikeakku. Jostain syystä akku on ollut erittäin pahasti maanantaikappale ja sen varaustaso on lähtenyt laskemaan hurjaa vauhtia ja jo 10 kuukautta myöhemmin akun kapasiteetti on enää noin kolmannes alkuperäisestä tasosta.

Kauanko akku kestää


Aivan alhaalta löytyy akun nykyisen tason kesto suhteessa siihen, miten tietokonetta on viime aikoina käytetty. Kuvamme tapauksessa (se parempi akku esimerkeistämme) läppärin akkukestoksi täyteen ladattuna arvioidaan siis 2 tuntia ja 54 minuuttia, joka vastaa täsmälleen sitä, mitä akku kestäisi täysin uutenakin (joka on aivan loogista, koska testikoneessa on hiljattain vaihdettu akku).

Yhteenveto


Jos Design capacity -arvon ja viimeisimmän Battery capacity history -rivin välinen ero on hurja, etenkin akun ikään nähden, on akku todennäköisesti pian vaihtokunnossa. Jos taas akku on vaikkapa muutaman vuoden vanha, on täysin normaalia, että sen kapasiteetti on ajan saatossa heikentynyt jonkin verran - kolmanneksenkin heikkeneminen on täysin normaalia kulumista.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelien siirtäminen ulkoiselle kovalevylle? 1 Kannettavat tietokoneet
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 97 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5429 Vapaata keskustelua
Instagramin uudet ominaisuudet 14 Yleistä keskustelua kännyköistä
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 21 Laajakaistaliittymät
Pelejä ilmaiseksi 168 PC:n pelit
Ulefone Armor x7 pro 3 Android -keskustelu
Uutta pöytäkonetta ostamassa, hyvä käytetty tai mahd. uusi 40 Uutta tietokonetta ostamassa
Eka koneenkasaus lähestyy, miielipide setupista? 11 Uutta tietokonetta ostamassa
Näytä lisää viestejä