Tämän takia näytönohjainten hinnat nousevat ja nousevat - useampi syy

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Jimm's: Näytönohjaimet myydään jo ennakkoon, kaikki menee - tästä se johtuu
Pelimaailmaa piinaa tällä hetkellä armoton pula komponenteista. Tämä näkyy etenkin pelikäyttöön tarkoitettujen näytönohjainten kroonisena pulana.

Tällä hetkellä jopa vuosia vanhat pelaamiseen tarkoitetut näytönohjaimet maksavat poskettomia summia - jos niitä on edes saatavilla. Vaikkapa AMD:n Radeon 500 -sarja, joka oon julkaistu jo vuoden 2017 keväällä, on nostanut hintojaan lähes 50% viime syksyn jälkeen. Puhumattakaan syksyllä 2020 julkaistuista huipputason näytönohjaimista, joita on ollut käytännössä mahdotonta saada käsiinsä.

Syitä tähän on käytännössä kourallinen:

Koronapandemia nosti pelaamisen suosiota valtavasti. Steamin tilastoimat pelaajamäärät ja peleihin käytetty aika ovat hypänneet hurjalla tavalla viime vuonna - eikä loppua näy. Kun ihmiset ovat joutuneet pysymään kotosalla ympäri maailmaa, on pelaamisen suosio kasvanut hurjasti. Tämä luonnollisesti nostaa kysyntää.


Lisäksi koronapandemia on aiheuttanut katkoksia tuotantoketjuissa. Kun jollakin maailman tärkeimmistä piiritehtaista on jouduttu rajaamaan tuotantoa altistumisten takia - tai osien kuljetus on viivästynyt rajojen sulkeuduttua ympäri maailmaa, on tämä näkynyt väistämättä sekä tuotannon että toimitusten ongelmina.

Syksyllä julkaistut uuden sukupolven konsolit, PS5 ja Xbox Series X|S ovat rohmunneet osansa piirituotannosta ja siten pahentaneet näytönohjaimiin tarvittavien komponenttien saatavuusongelmaa myös PC-puolella.

Lisäksi oman lusikkansa soppaan on antanut kryptovaluuttojen kurssien jyrkkä nousu. Näytönohjainten GPU-piirejä käytetään useiden kryptovaluuttojen, mm. Ethereumin, louhintaan. Tämän vuoksi näytönohjaimia hamstraavat pelaajien lisäksi myös pääosin Aasiassa toimivat louhintafarmit. Ja mitä korkeammalle kryptovaluuttojen kurssit nousevat, sitä enemmän louhijat ovat valmiita näytönohjaimista maksamaan.

Iltalehdelle antamassaan haastattelussa Jimm's PC-Storen toimitusjohtaja Antti Järvinen kertoo miten tilanne näkyy heillä. Järvisen mukaan suurin osa näytönohjaimista joita he saavat, on myyty jo etukäteen, eli varastoon ei tuotteita jää käytännössä lainkaan. Syksyllä, kun sekä NVIDIA että AMD julkaisivat uudet näytönohjainmallinsa, on näytönohjainten kysyntä noussut Jimm'sillä noin 28 prosenttia.

Tilanne näkyy raadollisesti myös vaikkapa hiljattain päivitetyssä edullisen peli-PC:n kasausoppaassamme. Olemme puolentoista vuoden ajan saaneet pidettyä suositellun kokoonpanon hinnan alle 600 eurossa, mutta tällä kertaa mentiin rumasti yli - juurikin näytönohjainten hintojen nousun takia. Nyt reilun 600 euron pelitietokoneessa näytönohjaimen osuus hinnasta alkaa lähentelemään jo 40 prosentin tasoa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Hyvät tarjoukset-ketju 1095 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Perseilyketju. 2161 Vapaata keskustelua
VHS kasettien digitointi 17 Digivideo-ongelmat ja -keskustelu
Lisää muistia Acer läppäriin 9 Kannettavat tietokoneet
Uusi kone 1200€ 2 Uutta tietokonetta ostamassa
Videoketju 375 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4610 Vapaata keskustelua
Win 7 läppärille näytöntallentaja Zoom-tallennuksia varten 3 Windows -ongelmat
PC uudet järkevät komponentit 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näyttöteline kolmelle 27" näytölle 4 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä