Historiallinen hetki: Windowsin markkinaosuus laski alle 80 prosentin

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Historiallinen hetki: Windowsin markkinaosuus laski alle 80 prosentin
Ikää pitää olla mittarissa vähintään 30 vuotta - ja enemmänkin - jotta muistaisi ajan, jolloin Microsoft Windows ei ollut täysin ylivoimainen tietokoneiden käyttöjärjestelmien markkinaosuuksissa. Viimeistään vuonna 1995 julkaistu Windows 95 käytännössä sementoi Windowsin tietokoneiden ykköskäyttöjärjestelmäksi.

Vuosituhannen vaihteen ympärillä elettiin vielä toiveikkaasti siinä uskossa, että Linux onnistuisi haastamaan Windowsin kotikoneiden käyttöjärjestelmissä. Mutta tuo toive ei koskaan toteutunut: Viimeisimmät luvut antavat Linuxin markkinaosuudeksi hieman alle 2 prosenttia, Suomessa, Linuxin kotimaassa, markkinaosuus on tällä hetkellä reilut 3%. Ainoastaan Applen macOS on saanut kaapattua itselleen merkittävämpää siivua markkinasta, mutta Maccien hintatasosta johtuen ne eivät globaalissa mittakaavassa juurikaan Windowsin asemaa uhkaa. Toki, mittaustapoja ja tilastoja on monia: vaikkapa Steam kertoo Linuxilla pelaavien määrän pyörivän noin 1 prosentin tasossa kaikista pelaajista.


Tutkimusyhtiö TrendForce kuitenkin kertoo omiin tilastoihinsa pohjautuen, että vuonna 2020 nähtiin ensimmäistä kertaa sitten 1990-luvun alkupuolen tilanne, jossa Windowsin markkinaosuus kannettavissa tietokoneissa tipahti alle 80 prosenttiin uusista koneista.

Taustalla on Googlen Chromebookien jatkuvasti kasvava kysyntä. Yhtiön mukaan Chromebookien myynti kasvoi vuonna 2020 edellisvuoteen nähden hurjat 74% ja on ohittanut jo selkeästi Maccien myynnin globaalisti. Taustalla on pitkälti Chromebookien suosio koulumaailmassa, jossa ne valloittavat maailmaa maanosa ja maa kerrallaan.

TrendForce arvioi, että kuluvana vuonna Windowsin markkinaosuus kannettavissa laskee entisestään, noin 70-75% tasolle, Chromebookien napatessa 15-20% markkinasta ja Applen tietokoneiden viedessä markkinasta hieman alle 10% siivun.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Käyttäjätunnuksen poistaminen 2 Palautetta ylläpidolle
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Näytä lisää viestejä