AfterDawn logo

Korealainen SK Hynix ostaa Intelin SSD- ja NAND-liiketoiminnot

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Intel on päättänyt myydä SSD-liiketoimintansa ja NAND-muistibisneksensä korealaiselle SK Hynixille.

Intel on ollut keskikastin tekijä SSD-liiketoiminnassa ja yrityksen osuus SSD-levyjen maailmanmarkkinoista oli vuoden 2020 toisella neljänneksellä 6,2%. Ostajan, eli eteläkorealaisen SK Hynixin osuus SSD-markkinasta samalla vuosineljänneksellä oli 12,9%.

Yhtiöiden yhteenlaskettu SSD-levyjen markkinaosuus sijoittaisi yhdistyneet toiminnot maailman 3. suurimmaksi toimijaksi, heti Samsungin ja WDC:n jälkeen (Samsungin markkinaosuus SSD-levyissä oli 24,6% ja WDC:n 21,2%).

NAND-muisteissa, joita mm. SSD-levyt itsessään käyttävät, Intelin markkinaosuus on ollut 13,6% ja SK Hynixin 10,1%. Yhdessä yritykset nappaavat siis vajaan neljänneksen NAND-muistien markkinasta ja ovat markkinakakkonen, heti Samsungin jälkeen (jolla on 31,3% osuus markkinasta). Markkinaosuuksien lähteenä on käytetty StorageNewsletter -sivustoa.


SK Hynix ostaa liiketoiminnot Inteliltä 9 miljardilla dollarilla (noin 7,6 miljardia euroa) ja saa kaupassa itselleen Intelin koko SSD-liiketoiminnan lisäksi Intelin NAND-piirien patentit ja muun immateriaalioikeudet sekä piirivalmistuksen. Kauppa sisältää myös Intelin Kiinassa olevan tehtaan, mutta tehdas siirtyy SK Hynixin omistukseen kokonaisuudessaan vasta maaliskuussa 2025.

Kauppa pitää luonnollisesti vielä hyväksyttää useiden maiden kilpailuviranomaisilla. Yhtiöt uskovat saavansa kaupan hyvksytyksi vuoden 2021 lopulla, jolloin SK Hynix suorittaa ensimmäisen, 7 miljardin dollarin kauppasumman Intelille. Loput kauppasummasta (noin 2 miljardia dollaria) SK Hynix maksaa vuonna 2025, jolloin viimeisetkin kaupassa sovitut kohteet siirtyvät sen omistukseen.

SK Hynix on perustettu vuonna 1983 ja oli alkuperäiseltä nimeltään Hyundai Electric Industry. Sittemmin yhtiö on fuusioiden ja yrityskauppojen myötä muuttanut nimensä nykyiseen muotoonsa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT