Super Mario saapui... MSX:lle?!

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Super Mario saapui... MSX:lle?!
Ammoisina aikoina, kun laivan olivat puuta (okei, ehkä metallia kuitenkin jo..), musiikki oikeanlaista ja kunnon rokkimiehet meikkasivat - eli 1980-luvulla - oli maailmassa yksi kotitietokone ylitse muiden: Commodore 64. Mutta sille riittii haastajia. Yksi näistä oli maailman ensimmäinen kotimikrojen standardi, MSX.

MSX-standardi onnistuikin kipuamaan toiseksi suosituimmaksi tietokoneeksi monessa maassa kultaisella 1980-luvulla. Näihin maihin kuuluivat luonnollisesti standardin kotimaa, Japani, mutta myös mm. Hollanti, Espanja sekä oma kotimaamme, Suomi. Meillä monen nyt kovaa vauhtia keski-ikäistyvän nörtin ensimmäinen tietokone oli juurikin MSX-standardiin pohjautuva kone.

Ja MSX todellakin oli standardi. Kaikki MSX-standardia noudattaneet tietokoneet toimivat sulavasti keskenään ja pelit sekä ohjelmat, jotka oli ohjelmoitu yhdelle MSX:lle, toimivat myös muilla. Eli sillä ei ollut merkitystä oliko tietokoneen valmistajana Sony, Casio, Sharp vai Spectravideo.

Sittemmin standardi kehittyi edelleen ja syntyivät MSX2, MSX2+ ja lopulta, 1990-luvun alussa, MSX TurboR -standardit. Nämä jäivät Japanin ulkopuolella pitkälti kuriositeeteiksi, uusien 16-bittisten koneiden esiinmarssin myötä.

Mutta kuten kaikilla muillakin kasarin suosituilla tietokonealustoilla, on MSX:lläkin edelleen oma, uskollinen fanikuntansa, joka julkaisee alustalle uusia ohjelmia, pelejä ja jopa lisälaitteita.

Ja nyt yksi tällaisista harrasteprojekteista alkaa olemaan pikkuhiljaa valmis: kuusi vuotta yhden kehittäjän projektina ollut porttaus legendaarisesta Super Mario World-pelistä MSX2 -alustalle.Peli on kehittäjän mukaan nyt noin 99% valmis. Enää muutama kenttä sekä pelin lopputekstit ovat tuomatta mukaan peliin. Alkuperäinen Super Mario World julkaistiin alunperin SNES-alustalle vuonna 1990, joten alkuperäispeli on viisi vuotta uudempi kuin alusta (MSX2), jolle se on nyt portattu.


Super Mario World pelikuvaa MSX2:lla, helmikuulta 2020


Luonnollisesti peli ei tule koskaan näkemään laillista, virallista julkaisua, sillä Super Marion oikeudet omistava Nintendo varjelee tavaramerkkejään ja tekijänoikeuksiaan lähes fanaattisella innolla. Mutta peli varmasti tulee leviämään epävirallisia kanavia pitkin pienessä, mutta sisukkaassa MSX-yhteisössä.Lue myös:

Instagram saapui MSX:lle!

Tällainen oli C=64, tasavallan tietokone

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
Biisiketju 5294 Vapaata keskustelua
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Hinnoittelu kysymys 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
ZTE MC801A ja MESH-verkko 2 WLAN ja lähiverkot
google tili kaapattu 98 Windows -ongelmat
Näytön rakeisuus HDMI-kaapelia käytettäessä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä