Super Mario saapui... MSX:lle?!

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Super Mario saapui... MSX:lle?!
Ammoisina aikoina, kun laivan olivat puuta (okei, ehkä metallia kuitenkin jo..), musiikki oikeanlaista ja kunnon rokkimiehet meikkasivat - eli 1980-luvulla - oli maailmassa yksi kotitietokone ylitse muiden: Commodore 64. Mutta sille riittii haastajia. Yksi näistä oli maailman ensimmäinen kotimikrojen standardi, MSX.

MSX-standardi onnistuikin kipuamaan toiseksi suosituimmaksi tietokoneeksi monessa maassa kultaisella 1980-luvulla. Näihin maihin kuuluivat luonnollisesti standardin kotimaa, Japani, mutta myös mm. Hollanti, Espanja sekä oma kotimaamme, Suomi. Meillä monen nyt kovaa vauhtia keski-ikäistyvän nörtin ensimmäinen tietokone oli juurikin MSX-standardiin pohjautuva kone.

Ja MSX todellakin oli standardi. Kaikki MSX-standardia noudattaneet tietokoneet toimivat sulavasti keskenään ja pelit sekä ohjelmat, jotka oli ohjelmoitu yhdelle MSX:lle, toimivat myös muilla. Eli sillä ei ollut merkitystä oliko tietokoneen valmistajana Sony, Casio, Sharp vai Spectravideo.

Sittemmin standardi kehittyi edelleen ja syntyivät MSX2, MSX2+ ja lopulta, 1990-luvun alussa, MSX TurboR -standardit. Nämä jäivät Japanin ulkopuolella pitkälti kuriositeeteiksi, uusien 16-bittisten koneiden esiinmarssin myötä.

Mutta kuten kaikilla muillakin kasarin suosituilla tietokonealustoilla, on MSX:lläkin edelleen oma, uskollinen fanikuntansa, joka julkaisee alustalle uusia ohjelmia, pelejä ja jopa lisälaitteita.

Ja nyt yksi tällaisista harrasteprojekteista alkaa olemaan pikkuhiljaa valmis: kuusi vuotta yhden kehittäjän projektina ollut porttaus legendaarisesta Super Mario World-pelistä MSX2 -alustalle.Peli on kehittäjän mukaan nyt noin 99% valmis. Enää muutama kenttä sekä pelin lopputekstit ovat tuomatta mukaan peliin. Alkuperäinen Super Mario World julkaistiin alunperin SNES-alustalle vuonna 1990, joten alkuperäispeli on viisi vuotta uudempi kuin alusta (MSX2), jolle se on nyt portattu.


Super Mario World pelikuvaa MSX2:lla, helmikuulta 2020


Luonnollisesti peli ei tule koskaan näkemään laillista, virallista julkaisua, sillä Super Marion oikeudet omistava Nintendo varjelee tavaramerkkejään ja tekijänoikeuksiaan lähes fanaattisella innolla. Mutta peli varmasti tulee leviämään epävirallisia kanavia pitkin pienessä, mutta sisukkaassa MSX-yhteisössä.Lue myös:

Instagram saapui MSX:lle!

Tällainen oli C=64, tasavallan tietokone

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 2 Myydään
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4933 Vapaata keskustelua
Deskjet 500 ajuri win 7 9 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 78 Televisiot
Windows 11 - Keskustelu 85 Windows -ongelmat
defender 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Forza Horizon 4 ongelma 1 PC:n pelit
Windows 10 - Keskustelu 1223 Windows -ongelmat
hot spot ongelma pc:n kanssa 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä