Opas: Kannettava tietokone ammattikouluun

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Opas: Kannettava tietokone ammattikouluun
Oletko aloittamassa ammattikoulua ja nyt pitäisi hankkia kannettava tietokone opintoja varten? Ammattikouluissa ei ole yleispätevää ohjeistusta siitä, millainen kannettavan tietokoneen pitäisi olla, vaan vaatimukset jätetään pääosin opiskelijan omaan harkintaan.

Kokosimme tähän selkeän ohjeistuksen siitä, millainen on mielestämme edullisin mahdollinen kannettava, jollaisen hankintaa kannattaa ajatella ammattikoulua varten.

 1. Käyttöjärjestelmä
 2. Muistin määrä
 3. Prosessori
 4. Tallennustila
 5. Näytön koko
 6. Näytönohjain
 7. Yhteenveto


Käyttöjärjestelmä


Vaikka oma ajatusmaailma olisi vahvasti vapaan ja avoimen ohjelmiston puolella, on käyttöjärjestelmän valinnassa käytännössä vain yksi vaihtoehto: Windows 10. Syy tähän on se, että oppilaitosten käyttämät sovellukset ja ratkaisut eivät usein tue mitään muuta käyttöjärjestelmää - ja lisäksi koulun tarjoama IT-tuki ei välttämättä osaa auttaa ongelmatilanteissa, jos käyttöjärjestelmänä on muu kuin Windows 10.

Sillä ei ole juurikaan koulunkäynnin kannalta merkitystä, mikä Windows 10 versio tietokoneessa on, mutta Windows 10 S -tietokoneita kannattaa välttää, ihan puhtaasti käytettävyyden kannalta. Kyllä, Windows 10 S:n voi päivittää ilmaiseksi myös Windows 10 Pro -versioksi, mutta jos ajatellaan tilannetta, että tietokoneen hankkija ei juurikaan tekniikasta mitään tiedä, kannattaa välttää turhaa kikkailua.

Eli tiivistäen:

Varmista, että tietokoneessa on Windows 10. Joko Windows 10 Home tai Windows 10 Pro, mutta ei Windows 10 S.

Muistin määrä


Tässä vaiheessa kannattaa tehdä selkeä ero kahden asian välille:

Muisti ja tallennustila ovat eri asia, vaikka molempia ilmaistaan gigatavuissa (eli GB tai Gt -merkinnöillä).

Muistia (eli keskusmuistia) suosittelemme hankkimaan tietokoneeseen vähintään 4 gigatavun verran, mieluummin kuitenkin 8 gigatavun verran.

Jos opinnot ovat vaikkapa sähkötekniikkaan, mediaan tai muuhun alaan suuntautuvia, joissa käytetään raskaita suunnitteluohjelmistoja, kuvankäsittelyä tai videon editointia, kannattaa keskusmuistia olla 16 gigatavun verran.

Keskusmuistin määrä on erittäin ratkaisevassa asemassa sen kannalta, miten miellyttävää tietokoneen käyttö on, joten missään nimessä ei kannata hankkia alle 4 gigatavun keskusmuistilla varustettua tietokonetta. Ja suositeltavaa olisi aiemmin mainittu 8 gigatavua.

Eli tiivistäen:

Tietokoneessa olisi hyvä olla vähintään 8 gigatavua keskusmuistia (RAM). Jos opinnoissa käsitellään videota tai käytetään suunnittelutyökaluja, tulisi muistia olla 16 gigatavua.Prosessori


Prosessorin osalta valmistajia on kaksi: AMD ja Intel. Jos opinnot eivät vaadi mitään raskaita ohjelmia (kuten videonkäsittelyä, CAD-ohjelmistoja tai Photoshopin käyttöä), prosessoriksi voidaan mielestämme hankkia käytännössä mikä tahansa, edullinenkin malli.

Jos taas opinnot vaativat raskaita sovelluksia, eli ovat esim. media-alan tai sähkötekniikan opintoja, helpoin tapa valita oikein lienee se, että varmistaa että tietokoneessa on Intelin i5 tai i7 -prosessori tai AMD:n Ryzen 5 tai Ryzen 7 -sarjan prosessori. Intelin merkitään usein muodossa "Intel i7-9850H" tms ja AMD:n muodossa "AMD Ryzen 7 4800H" . Tuossa ratkaisevaa on juurikin mallirimpsun alku.

Eli tiivistäen:

Jos opiskelet media-alaa, sähkötekniikkaa tai vastaavaa alaa, jossa käytetään suunnitteluohjelmistoja, kuvankäsittelyä tai videoeditointia, osta tietokone, jossa on Intelin i5- tai i7-prosessori tai AMD:n Ryzen 5 tai Ryzen 7 -prosessori.

Muussa tapauksessa prosessorin valmistajalla tai mallilla ei ole merkitystä.


Tallennustila


Tallennustilan suhteen kannattaa suosia ainoastaan SSD-levyjä. Eli perinteinen kovalevy (eli HDD) kannattaa unohtaa kokonaan. SSD nopeuttaa tietokoneen käyttöä niin merkittävästi, että perinteisen kovalevyn hankinta on järjetön ratkaisu.

Käytännössä suosittelemme hankkimaan tietokoneen, jossa on vähintään 100 gigatavun kokoinen SSD-levy tallennustilana. Tässä tapauksessa enempi on parempi, eli itse kallistuisimme kenties noin 200 gigatavun tallennustilaan ja siitä ylöspäin, hieman opiskelualasta riippuen.

Jos tietokoneelle halutaan asentaa myös pelejä, videoita, jne tallennustilaa kannattaa harkita hankkivansa tätäkin enemmän. Videoita ja vastaavaa varten (ei kuitenkaan peleille) tallennustilaa voidaan myös laajentaa jälkikäteen hankkimalla tietokoneen kylkeen ulkoinen kovalevy.

Tiivistäen:

Tietokoneessa pitäisi olla SSD-levy, jossa on tallennustilaa vähintään 100 gigatavua, mielellään 200 gigatavua.Näytön koko


Koska tietokonetta kannetaan repussa koko opintojen ajan, on näytön koko merkittävä valintakriteeri. Suosittelemme, että näytön koko olisi jotain 13 ja 15,6 tuuman väliltä. Tätä isommalla näytöllä varustettu tietokone on sinänsä miellyttävämpi käyttää, suuremman näytön ansiosta, mutta 17-tuumaiset läppärit eivät kulje enää järkevästi repussa mukana ja ne vaativat pöytätilaa turhankin paljon.

Tiivistäen:

Hanki kannettava tietokone, jonka näyttö on 13 tuuman ja 15,6 tuuman väliltä.

Näytönohjain


Kannettavassa tarvitaan erillistä näytönohjainta käytännössä vain, jos ammattiopinnot vaativat tiettyjen, raskaiden ohjelmistojen käyttöä. Jälleen, jos opinnot ovat mediaan tai suunnitteluun liittyviä, kannattaa tähän panostaa.

Tällöin käytännössä riittää, että tietokoneesta löytyy erillinen näytönohjain (tyypillisesti AMD:n tai NVIDIAn valmistama), josta löytyy vähintään 2 gigatavua omaa näytönohjaimen muistia. Myös merkintä DirectX 11 (tai tätä suurempi numero) olisi hyvä löytyä näytönohjaimen merkinnän läheltä.

Tiivistäen:

Jos opinnot vaativat raskaiden ohjelmistojen käyttöä, kuten suunnitteluohjelmien tai videoeditointiohjelmien käyttöä, hanki kannettava, jossa on erillinen näytönohjain. Tällöin varmista, että näytönohjaimella on vähintään 2 gigatavua omaa muistia.

Muissa tapauksissa kannettavassa ei tarvitse olla lainkaan erillistä näytönohjainta.
Yhteenveto


Jos opiskelet sähkötekniikan puolella, tietotekniikan puolella, media-alalla tai jossain muulla alalla, jossa käytetään suunnitteluohjelmia (CAD), videoeditointia tai kuvankäsittelyä, suosittelemme seuraavanlaista pakettia:

 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home tai Windows 10 Pro
 • Keskusmuistin määrä (RAM): 16 gigatavua tai enemmän
 • Tallennustila: vähintään 200 gigatavua SSD-levyä (ei kovalevyä, vaan SSD!)
 • Prosessori: Intelin i5- tai i7-prosessori tai AMD:n Ryzen 5 tai Ryzen 7 -prosessori
 • Näytön koko: 13 - 15,6 tuumaa
 • Näytönohjain: Erillinen näytönohjain, jolla omaa muistia vähintään 2 gigatavua


Tälle kokoonpanolle hinnat alkavat tällä hetkellä noin 600 - 700 euron haarukasta.

Katso halvimmat hinnat kannettaville näillä tiedoilla

Jos taas opintosi eivät vaadi raskaiden ohjelmistojen käyttöä, vaan lähinnä selaimen, verkkopalveluiden ja kenties Microsoft Officen käyttöä, suosittelemme seuraavanlaista kokoonpanoa:

 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home tai Windows 10 Pro
 • Keskusmuistin määrä (RAM): 8 gigatavua tai enemmän
 • Tallennustila: vähintään 100 gigatavua SSD-levyä (ei kovalevyä, vaan SSD!)
 • Prosessori: ei merkitystä
 • Näytön koko: 13 - 15,6 tuumaa
 • Näytönohjain: ei vaadita erillistä näytönohjainta


Tälle kokoonpanolle hinnat alkavat noin 350 euron hintatasosta.

Katso halvimmat hinnat kannettaville näillä tiedoilla

P.S. Pelikäyttöön läppäriä ei kannata mitoittaa, vaan sitä varten kannattaa hankkia kotiin erillinen pöytäkone. Oppaamme neuvoo miten kasataan edullinen peli-PC kotikäyttöön.

Ja jos perheessä aloittaa myös lukiolaisia, oppaamme kannettavan tietokoneen valinnasta lukioon ja ylioppilaskirjoituksiin on myös hyvä lukaista läpi.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 2 Myydään
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
Biisiketju 4933 Vapaata keskustelua
Deskjet 500 ajuri win 7 9 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 78 Televisiot
Windows 11 - Keskustelu 85 Windows -ongelmat
defender 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Forza Horizon 4 ongelma 1 PC:n pelit
Windows 10 - Keskustelu 1223 Windows -ongelmat
hot spot ongelma pc:n kanssa 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä