Applen jättiuutinen – Historiallinen muutos macOS:ään

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Applen jättiuutinen – Historiallinen muutos macOS:ään
Tämän päivän suurin uutinen tietokonerintamalla on kiistatta Applen päätös hylätä Intelin suorittimet ja siirtyä ARM-arkkitehtuuriin. Yhtiö kertoi suunnitelmistaan WWDC:n avajaisesityksen lopussa – suurin uutinen haluttiin jättää selvästi sokeriksi pohjalle.

Big Sur -liikanimen saanut macOS-käyttöjärjestelmäjulkaisu aloittaa Applen historiallisen siirtymisen Intelin toimittamista suorittimista Applen itse suunnittelemiin prosessoreihin. Apple on kehittänyt omaa puolijohdesuunnittelua hiljalleen. Ensin kyse oli iPhonen suorittimista, minkä jälkeen mukaan otettiin muitakin iPhonen piirejä ja lopulta Applen suunnittelemia piirejä alettiin käyttää yhä useammissa laitteissa, kuten Apple Watchissa, Maceissa ja AirPodseissa.

Applen suorittimiin siirtyminen edellyttää, että nykyiset Intelin prosessoreille tehdyt sovellukset käännetään uusien suorittimien ymmärtämään muotoon. Tähän hätähuutoon Apple tarjoaa uutta Xcodea ja Rosettaa, joilla käännökset voidaan tehdä. Apple on jo muuntanut omat sovelluksensa yhtiön prosessoreiden ymmärtämään muotoon ja tekee yhteistyötä esimerkiksi Microsoftin ja Adoben kanssa, jotta näiden hyötyohjelmat toimivat alusta lähtien uusilla Maceillä.


MacOS:n ulkoasun ja sovellusten osalta Apple on pyrkinyt yhtenäistämään Macien ja iPadOS:n käyttöliittymiä, jotta ohjelmien kääntäminen ja käyttölogiikka olisi mahdollisimman samanlainen eri laitteilla. Natiiviohjelmiin Apple on tehnyt pieniä parannuksia siellä täällä. Isoihin muutoksiin ei ehkä ollut resursseja, sillä siirtyminen ARM-arkkitehtuuriin on iso urakka ja vaatii varmasti koko macOS-kehitystiimin panostusta.

Uusien macOS-sovellusten testaamiseen Apple tarjoaa kehittäjille kehitysalustaa, joka on käytännössä A12Z-piirillä varustettu Mac mini -tietokone. Ensimmäiset Applen prosessoreilla varustetut Macit tulevat markkinoille tämän vuoden lopulla ja Apple odottaa siirtymän kestävän kaksi vuotta. Muutoksesta huolimatta Apple aikoo julkaista lähitulevaisuudessa vielä Intel-pohjaisia tietokoneita.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5055 Vapaata keskustelua
Ei kuvaa näytöllä ryzen 9 5900x:llä 8 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Powerdirector ei aukea 3 Android -keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 99 PC:n pelit
E3372s nettitikun asetukset 40 Laajakaistaliittymät
Webkamera jossa mikrofoni 2 Windows -ongelmat
Blue-rayn virtalähde 5 Blu-ray -keskustelu
Teams kokous kun tietokonressa ei kameraa 6 Windows -ongelmat
Päivitystä vai uutta? 7 Uutta tietokonetta ostamassa
Milä on turvallisin www osoite ladata teams 2 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä