AfterDawn logo

Intel sai kuumat kubitit toimimaan – Läpimurto kvanttitietokoneissa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Hollantilainen kvantti-instituutti QuTech ja piirijätti Intel ovat tehneet läheistä yhteistyötä kvanttitietokoneiden kehittämisessä ja tehneet pienimuotoisen läpimurron tällä saralla. Yhtiöt ovat saaneet kvnttitietokoneen toimimaan niin sanottujen kuumien kubittien avulla.

Perinteiset kubitit vaativat toimiakseen lähellä nollapistettä olevia lämpötiloja, minkä takia tietokoneiden operointi ei ole kovin käytännöllistä. QuTech ja Intel ovat kehittäneet kuuman kubitin, joka toimii ennustetusti myös yhtä kelviniä korkeammassa lämpötilassa. Tarkemmin sanottuna kahdesta kubitista koostunut järjestelmä saatiin toimimaan 1,1 kelvinin lämpötilassa, kun se olisi aiemmilla ratkaisuilla onnistunut millikelvinien lämpötilassa.

Intel ja QuTechin läpimurrolla on toistaiseksi vain tutkimuksellista arvoa, joten kvanttitietokoneiden laajaan käyttöönottoon menee vielä pitkään tämänkin jälkeen. Täysimittaisessa kvanttitietokoneessa olisi ainakin miljoona kubittia, joten teknologiaa pitäisi skaalata vielä rajusti.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT