Superharvinaisuus Commodore 65 myynnissä - hinta jo lähes 20 000 euroa!

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Superharvinaisuus Commodore 65 myynnissä - hinta jo lähes 20 000 euroa!
Lähes jokainen tietotekniikan historiaa tunteva vähintäänkin on kuullut tietokoneesta nimeltä Commodore 64, mutta harvempi on kuullut sen seuraajasta, Commodore 65:sta. Tietokone on äärimmäisen harvinainen prototyyppi, mutta nyt sellaisen saisi omakseen kun harvinaisuus on tullut myyntiin eBayssa.

Commodore 65 on aito 8-bittinen laite, jota alettiin kehittelemään kun 16-bittiset koneet olivat jo täysin valtavirtaa ja ainoastaan alkuperäinen kuusnepa jaksoi enää sinnitellä markkinoilla. Kuusnelosen myynnin sakkaaminen huolestutti Commodorea ja yhtiö alkoikin kehittelemään laitteelle yhteensopivaa seuraajaa.

Lopputulos oli sisäisellä 3,5 tuuman korppuasemalla varustettu Commodore 65. Laitteessa oli mm. 3,54 MHz taajuudella pyörinyt prosessori (C=64:n prosessori oli 1MHz), grafiikkatilat jotka olivat lähes Amigan taso. Resoluutioina oli tarjolla seuraavat tilat:
  • 320×200 256 värillä
  • 640×200 256 värillä
  • 640×400 16 värillä
  • 1280×200 16 värillä
  • 1280×400 4 värillä

Laitteen muistimäärä oli ns. pakasta repäistynä 128 kilotavua, mutta muistia pystyi laajentamaan aina megatavuun asti. Commodore 65:ssa oli myös huomattavasti isoveljeään kehittyneempi BASIC-tulkki, mutta myös se tärkein, eli C=64 -tila, jossa alkuperäisen kuusnelosen pelit toimivat sellaisenaan. Samaa strategiaahan yhtiö käytti myös Commodore 128:n kanssa.


Laitetta ehdittiin valmistaa prototyyppinä arviolta 50 - 200 kappaleen erä. Nämä prototyypit myytiin pesänhoitajan toimesta, kun Commodore asetettiin konkurssiin vuonna 1994 ja ne ovat sittemmin päätyneet keräilijöille ympäri maailmaa.

Kyseinen konemalli tulee myyntiin aina aika ajoin netin myyntipalstoilla, viimeksi sellaisen bongasimme pari vuotta sitten. Tuolloinkin hinta pyöri tuhansissa, vaikka myynnistä olleesta mallista puuttuikin sen toiminnalle oleellinen grafiikkapiiri VIC-III, joten ostaja sai käsiinsä käytännössä pelkän keräilykappaleen ilman mitään käyttöarvoa.

Nyt kuitenkin on Ruotsista tullut myyntiin täysin toimiva, kaikilla piireillä varustettu Commodore 65, joka on pistetty myyntiin eBayssa. Ja hintahan onkin sitten sen mukainen:

Commodore 65 eBayssa


Todistaakseen tietokoneen toimivuuden, on myyjä lisännyt koneesta myös videon YouTubeen, jossa tietokoneen toimintaa esitellään:Eli jos tililtä sattuu löytymään pikkurahaa arviolta kahdenkymmenen tuhannen euron verran ja toiveissa on laajentaa omaa retrokoneiden kokoelmaa, kannattaa suunnata eBayhyn, kaupattava kohde löytyy täältä.

Huutokauppa sulkeutuu 18.5.2019.

P.S. Jos retroilu kiinnostaa, kirjoitimme laajan muisteluartikkelin kuusnelosesta pari vuotta sitten, jossa laitteen historiaa ja merkitystä käytiin läpi tarkemmin.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Latausjohto irti vai ei? 10 Kannettavat tietokoneet
Windows 11 - Keskustelu 1 Windows -ongelmat
Biisiketju 4701 Vapaata keskustelua
Windows 10 - Keskustelu 1206 Windows -ongelmat
Audacity, äänen parantaminen. 2 Ajuri- ja softaongelmat
Saako n. 700 eurolla kevyeen pelaamiseen soveltuvaa läppäriä? 7 Uutta kannettavaa ostamassa
Perseilyketju. 2169 Vapaata keskustelua
Pelejä ilmaiseksi 51 PC:n pelit
Windows ohjelmat käy hitaalla/ ei toimi 18 Windows -ongelmat
Television ja läppärin yhdistäminen 8 Televisiot
Näytä lisää viestejä