Superharvinaisuus Commodore 65 myynnissä - hinta jo lähes 20 000 euroa!

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Superharvinaisuus Commodore 65 myynnissä - hinta jo lähes 20 000 euroa!
Lähes jokainen tietotekniikan historiaa tunteva vähintäänkin on kuullut tietokoneesta nimeltä Commodore 64, mutta harvempi on kuullut sen seuraajasta, Commodore 65:sta. Tietokone on äärimmäisen harvinainen prototyyppi, mutta nyt sellaisen saisi omakseen kun harvinaisuus on tullut myyntiin eBayssa.

Commodore 65 on aito 8-bittinen laite, jota alettiin kehittelemään kun 16-bittiset koneet olivat jo täysin valtavirtaa ja ainoastaan alkuperäinen kuusnepa jaksoi enää sinnitellä markkinoilla. Kuusnelosen myynnin sakkaaminen huolestutti Commodorea ja yhtiö alkoikin kehittelemään laitteelle yhteensopivaa seuraajaa.

Lopputulos oli sisäisellä 3,5 tuuman korppuasemalla varustettu Commodore 65. Laitteessa oli mm. 3,54 MHz taajuudella pyörinyt prosessori (C=64:n prosessori oli 1MHz), grafiikkatilat jotka olivat lähes Amigan taso. Resoluutioina oli tarjolla seuraavat tilat:
  • 320×200 256 värillä
  • 640×200 256 värillä
  • 640×400 16 värillä
  • 1280×200 16 värillä
  • 1280×400 4 värillä

Laitteen muistimäärä oli ns. pakasta repäistynä 128 kilotavua, mutta muistia pystyi laajentamaan aina megatavuun asti. Commodore 65:ssa oli myös huomattavasti isoveljeään kehittyneempi BASIC-tulkki, mutta myös se tärkein, eli C=64 -tila, jossa alkuperäisen kuusnelosen pelit toimivat sellaisenaan. Samaa strategiaahan yhtiö käytti myös Commodore 128:n kanssa.


Laitetta ehdittiin valmistaa prototyyppinä arviolta 50 - 200 kappaleen erä. Nämä prototyypit myytiin pesänhoitajan toimesta, kun Commodore asetettiin konkurssiin vuonna 1994 ja ne ovat sittemmin päätyneet keräilijöille ympäri maailmaa.

Kyseinen konemalli tulee myyntiin aina aika ajoin netin myyntipalstoilla, viimeksi sellaisen bongasimme pari vuotta sitten. Tuolloinkin hinta pyöri tuhansissa, vaikka myynnistä olleesta mallista puuttuikin sen toiminnalle oleellinen grafiikkapiiri VIC-III, joten ostaja sai käsiinsä käytännössä pelkän keräilykappaleen ilman mitään käyttöarvoa.

Nyt kuitenkin on Ruotsista tullut myyntiin täysin toimiva, kaikilla piireillä varustettu Commodore 65, joka on pistetty myyntiin eBayssa. Ja hintahan onkin sitten sen mukainen:

Commodore 65 eBayssa


Todistaakseen tietokoneen toimivuuden, on myyjä lisännyt koneesta myös videon YouTubeen, jossa tietokoneen toimintaa esitellään:Eli jos tililtä sattuu löytymään pikkurahaa arviolta kahdenkymmenen tuhannen euron verran ja toiveissa on laajentaa omaa retrokoneiden kokoelmaa, kannattaa suunnata eBayhyn, kaupattava kohde löytyy täältä.

Huutokauppa sulkeutuu 18.5.2019.

P.S. Jos retroilu kiinnostaa, kirjoitimme laajan muisteluartikkelin kuusnelosesta pari vuotta sitten, jossa laitteen historiaa ja merkitystä käytiin läpi tarkemmin.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 1 Myydään
Biisiketju 4933 Vapaata keskustelua
Deskjet 500 ajuri win 7 9 avast! - Tuki ja keskustelu
YLE Areena ongelma 78 Televisiot
Windows 11 - Keskustelu 85 Windows -ongelmat
defender 2 Yleistä keskustelua P2P-ohjelmista
Forza Horizon 4 ongelma 1 PC:n pelit
Windows 10 - Keskustelu 1223 Windows -ongelmat
hot spot ongelma pc:n kanssa 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä