Pelikauppojen sodassa Epic lupaa rauhan, jos Steam taipuu

Kirjoittaja Petteri Pyyny,

Pelikauppojen sodassa Epic lupaa rauhan, jos Steam taipuu
PC-pelaamisen maailmaa on kolistellut kahden jättiläisen sota viimeisen vuoden aikana. PC-pelaamisen de facto kauppapaikaksi vuosien aikana muodostunut Steam on saanut siipeensä, kun mm. Fortniten takana oleva Epic Games, avasi oman pelikauppaansa.

Oman pelikaupan avaaminen ei ole iso juttu - kaikilla isoilla pelivalmistajilla on omansa - mutta Epic on avannut pelikauppansa myös kolmansien osapuolten kehittäjille, aivan kuten Steamkin. Epic Gamesin kaupan iso koukku kehittäjille on tulonjako: Steamin omistava Valve ottaa jokaisesta myydystä pelistä itselleen 30 prosentin siivun - Epic taas nappaa itselleen ainoastaan 12 prosentin siivun. Ero on huikea, kun rahaa liikkuu paljon - miljoonan euron myynnistä Epicin kautta pelin kehittänyt yhtiö siis saa 880 000 euroa, Steamilla 180 000 euroa vähemmän.

Epic on vastustanut aktiivisesti sovellus- ja pelikauppojen käytäntöä napata itselleen 30 prosentin siivu kaikesta myynnistä ja yhtiön megahitti Fortnite pitääkin mm. Androidilla ladata suoraan yhtiön omilta palvelimilta - sitä ei löydy lainkaan Googlen Play-kaupasta, juurikin 30 prosentin komission vuoksi.


Jotta Epicin rimpuilua 30 prosentin siivua kohtaan ymmärtäisi paremmin, pitää muistaa lukujen koko: Fortnite oli maailman eniten - ikibä - yhdessä vuodessa tienannut peli. Se tuotti pelkästään vuoden 2018 aikana Epicille liikevaihtoa reilun kahden miljardin dollarin edestä. Eli jos yhtiö olisi maksanut tästä 30 prosentin siivut kaikille markkinapaikoille, olisivat Google, Apple, Valve ja muut tienanneet pelkkinä myynnin osuuksina muhkeat 600 miljoonaa dollaria.

Kahden rinnakkain elävän virtuaalisen pelikaupan yhteiselo ei sinänsä olisi ongelma, mutta PC-puolella Epic on suututtanut monet Steamin nimeen vannovat nappaamalla itselleen hurjan määrän yksinoikeuspelejä. Näin ollen ne käyttäjät, ketkä haluavat tukea Valven Steamia pelikauppojen taistossa, jäävät kokonaan ilman yksinoikeuspelejä.

Nyt Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney on kertonut Twitterissä, että yhtiö on valmis luopumaan yksinoikeuksien haalimisesta kauppaansa, jos Steam tiputtaa kehittäjiltä perimänsä korvaukset nykyisestä 30 prosentista Epicin 12 prosentin tasolle, eikä vaadi mitään muita kohtuuttomia ehtoja muutoksen yhteyteen.Valve tuskin helpolla luopuu Steamin keräämistä 30 prosentin siivuista, onhan yhtiö rakentanut itselleen käytännössä lähes monopolin PC-pelikauppojen saralla. Tosin monopoliin uhkaa tulla säröjä, jos yhä useamman kehittäjät hyppäävätkin Epic Storen asiakkaiksi.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Hyvät tarjoukset-ketju 1178 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Miten pystyn muuttamaan rajoittuneessa Windowsissa merkit Õ, õ, ÷, merkeiksi å, ä, ö? 1 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 197 Windows -ongelmat
Lenovo T510 Win7-Win10 ongelma. 36 Ajuri- ja softaongelmat
HP Spectre x360 convertible 13-ac0XX 1 Myydään
chromecast ongelmia 4 WLAN ja lähiverkot
Elisa viihde premium 3 HD-kanavat
Biisiketju 5213 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 47 Vapaata keskustelua
Pelejä ilmaiseksi 115 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä