AfterDawn logo

Microsoft joutuu korvaamaan – Windows 10 -pakotus aiheutti vahinkoa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Vuoden 2016 keväällä yrittäjille ja tavallisille kuluttajille saattoi ilmestyä muutama ylimääräinen harmaa hius, sillä Windows 10 -käyttöjärjestelmä saattoi asentua yllättäen tietokoneelle. Käyttöjärjestelmän asentumisen yhteydessä saattoi kadota tiedostoja tai yhteensopivuus vanhoihin laitteisiin menetettiin.

Microsoft sai kyseenalaisesta asennuspakotuksesta paljon lokaa niskaan. Ongelma tiivistyi monissa tapauksissa siihen, että käyttöjärjestelmän asennusilmoitusikkunan yläkulman punainen X-painike toimi odottomattomalla tavalla: tavallaiset tietokoneen käyttäjät ajattelivat ruksin painamisen poistavan ilmoituksen ja järjestelmä jäisi nykyiseen tilaan. Ruksin painaminen kyllä poisti ilmoituksen, mutta ei estänyt ohjelmiston asentamista.

Suomessa kuluttajariitalautakunta on käsitellyt asiaa ja on todennut Microsoftin korvausvastuulliseksi eräässä tapauksessa. Lautakunta suosittaa, että Microsoft maksaa miehelle korvauksia runsaat 1100 euroa. Hänen tapauksessaan käyttöjärjestelmän asentuminen johti virhetilanteeseen, jonka selvittäminen vaati ylimääräisiä toimenpiteitä. Hän ehti ottaa Microsoftin asiakastukeen yhteyttä jopa 15 kertaa.


Mies käytti kannettavaa tietokonetta toisella paikkakunnalla olevan kiinteistön kameravalvontaan. Päivityksen jälkeen koneella olleet valvontaohjelmat eivät enää toimineet. Mies vaati Microsoftilta myös uusia valvontakameroita, mutta lautakunnan korvaussuosituksiin niitä ei otettu mukaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT