Onko näytönohjaimet loppu? Tästä se johtuu

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (2)

Onko näytönohjaimet loppu? Tästä se johtuu
Ennen juhannusta Verkkokauppa.com tiedotti epätyypillisestä ilmiöstä, jossa grafiikkaohjaimia ostetaan kerralla suuria määriä. Tämän johdosta näytönohjaimien saatavuus on heikentynyt. Ilmiö ei rajoitu pelkästään Verkkokauppa.comiin eikä edes Suomeen, vaan kyseessä on laajempi ilmiö.

Syy äkilliseen GPU-ostobuumiin on ilmeisesti kryptovaluuttojen louhintakiinnostuksen kasvussa. Hiljattain lanseerattiin uusi Ethereum-kryptovaluutta, jonka arvostustaso houkuttaa monia ihmisiä louhimaan valuuttaa. Virtuaalivaluutan arvo on liikkunut kesäkuun aikana 220–400 dollarin haarukassa, mikä on monien mielestä tarpeeksi korkea taso perustelemaan tehokkaamman laskentakapasiteetin hankinnan.

Ilmiö havaittiin AMD:llakin jo kesäkuun alussa ja yhtiö on perustellut Radeon-ohjainten heikkoa saatavuutta juuri kryptovaluuttojen louhinnalla. Ilmiö saattaa olla niin suuri, että AMD ja Nvidia saattavat julkaista louhintaan suunniteltuja grafiikkaohjaimia myöhemmin. Tämä saattaa helpottaa pelaamiseen tarkoitettujen näytönohjaimien saatavuutta.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

perhana
perhana
Jotenkin tuo kryptovaluutan louhiminen haiskahtaa joltain epämääräiseltä, onko tuossa lopulta kyseessä jokin suuri vedätys tai peitetoiminta jollekkin verkossa tapahtuvalle tai valmisteltavalle rikollisuudelle tai verkkohyökkäykselle.
Koneillahan ei varsinaisesti "louhita" mitään valuttaa, vaan koneilla suoritetaan jotain laskentatehoa vaativaa tehtävää, ja koneen omistajalla ei loppujen lopuksi ole mitään tarkkaa tietoa siitä mitä tuo "kryptovaluutan louhinta" koneella suorittaa, käykö se läpi verkosta kerättyä tietoa kasaten tietopankkia jotain verkkomainontaa varten vai kenties jotain suurempaa verkkohyökkäystä tai muuta verkon väärinkäyttöä varten.
Valuutallehan ei syntyisi muuten mitään arvoa ellei joku taho olisi valmis maksamaan suuria summia siitä että saa käyttöönsä lukemattomien tietokoneiden laskentatehon ympäri maailmaa, ja saa siinä samalla käyttöönsä näiden tietokoneiden verkkoyhteyden.
Eli keitä nämä maksavat tahot ovat, Nasa, CIA, NSA, Fsb vaiko joku muu venäläinen taho, ja miksi he ovat valmiita tästä maksamaan ja kuka valvoo sitä mitä näillä käyttöön ostetuilla tietokoneilla tehdään?
Raypiirakka
Raypiirakka
Melkei kuukaude ollu kortit loppu ja ethereumista höpisty koko sen ajan. Hyvä että hardware.fi toimii uutisoinnin edelläkävijänä. Seuraava artikkeli vois olla siitä että AMD on tuomassa uuden prosessorin ulos, Ryzeniksi taitavat sitä kutsua. Kuulemma parhaassa suorittimessa on 8 ydintä ja 16 säiettä!

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Latausjohto irti vai ei? 10 Kannettavat tietokoneet
Windows 11 - Keskustelu 1 Windows -ongelmat
Biisiketju 4701 Vapaata keskustelua
Windows 10 - Keskustelu 1206 Windows -ongelmat
Audacity, äänen parantaminen. 2 Ajuri- ja softaongelmat
Saako n. 700 eurolla kevyeen pelaamiseen soveltuvaa läppäriä? 7 Uutta kannettavaa ostamassa
Perseilyketju. 2169 Vapaata keskustelua
Pelejä ilmaiseksi 51 PC:n pelit
Windows ohjelmat käy hitaalla/ ei toimi 18 Windows -ongelmat
Television ja läppärin yhdistäminen 8 Televisiot
Näytä lisää viestejä