Windows Vistaa ei kannata enää käyttää – Tuki lopetettiin

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (3)

Windows Vistaa ei kannata enää käyttää – Tuki lopetettiin
Microsoftin vuonna 2007 julkaiseman Windows Vista -käyttöjärjestelmän tuki on lopetettu. Huhtikuun 11. päivästä lähtien Microsoft ei enää julkaise käyttöjärjestelmälle ohjelmistopäivityksiä, joten Vistan tietoturva murenee hiljalleen. Vistaa käyttävät tietokoneet olisi syytä päivittää uudempaan käyttöjärjestelmään.

Windows Vista oli aikanaan pitkään odotettu käyttöjärjestelmäjulkaisu, sillä sen edeltäjän Windows XP:n julkaisusta oli ehtinyt vierähtää kuusi vuotta. Pitkittyneen julkaisuvälin taustalla oli Microsoftin tuotekehityksen vakavat ongelmat, minkä takia uuden käyttöjärjestelmän kehitys jouduttiin aloittamaan osittain uudelleen.

Mitään menestystuotetta Vistasta ei siitä huolimatta tullut, vaan Windows XP:n suosio pysyi yllä hyvin pitkään. Edelleenkin Windows XP:tä käyttää useampi tietokone kuin Windows Vistaa, vaikka XP:n tuki loppui jo vuonna 2014. Vistan epäsuosio voi olla myös etu: koska hyvin harva käyttää käyttöjärjestelmää, ei se ole kyberhyökkäystenkään näkökulmasta erityisen houkutteleva kohde. Tästä huolimatta Vista-pohjaista tietokonetta ei kannattaisi yhdistää verkkoon.


Vistan tuen piti alun perin päättyä jo vuonna 2012. Microsoft kuitenkin pidensi sitä vuoteen 2017 saakka.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
No eipä tuota muutenkaan paljoo kannattanut käyttää...
johtaja59
johtaja59
Sekin olisi hyvä mainita uutisessa, että XP:n tietoturvapäivitykset päättyy vasta huhtikuussa 2019... pienen rekisteriuutoksen jälkeen.
Muita päivityksiä ei tietenkään tule enää.
heidiwenger
heidiwenger
Suuri joukko siirtyykin sitten viisaasti Linuxiin kuten Ubuntu. Windows 10 on painajainen jota ei voi suositella missään nimessä kenellekään;

Windows 10 "tietosuoja"-toiminnot täyttävät haittaohjelman määritelmän. Ns. keyloggeria (näppäinpainallustallennin) ei oikein voi perustella mitenkään - esimerkiksi, jos lääkäri kirjoittaa potilastietoja Windows 10 koneella niin Microsoft/Windows 10 kerää potilastiedot saman tien talteen. Kaiken huipuksi terveydenhoidon ammattilaiset (ja monella muulla alalla) pitävät tietokoneita työkaluina, eivätkä ymmärrä, että koneella kirjoitetut tiedot voivat levitä verkkoon kaikkien luettavaksi...

Microsoftin toiminta on sen verran härskiä, että asiasta pitäisi kanne jossakin Eu-tasolla. Asia ei ole mitään leikkiä vaan Microsoft pitäisi saada vastuuseen yksityisten tietojen keräämisestä ja levittämisestä - Suomessa Microsoft rikkoo jopa perustuslakia, kyseessä on mm. viestintäsalaisuuden rikkominen.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Hp kannettava Win 10 Videoeditori ei toimi 13 Kannettavat tietokoneet
Biisiketju 4475 Vapaata keskustelua
USB adapteri kovalevyyn 6 Kannettavat tietokoneet
Onko hyvä paketti? 2 Uutta tietokonetta ostamassa
car x drift ongelma 4 PC:n pelit
uusi kone valmis "pikkuputiikki" mielipiteitä 3 Uutta tietokonetta ostamassa
Huawei 4g ja sen perään ubiquitin reitittimiä ja yhteiset toimimaan 3 WLAN ja lähiverkot
Elokuvia 22 Vapaata keskustelua
Perseilyketju. 2129 Vapaata keskustelua
Imuroin koneen sisuskalut & kävi näin (Reboot and select proper boot device...) 6 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä