AMD julkaisi Ryzen-suorittimet – Moniajon mestari, pelisuorituskyvyssä parantamisen varaa

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD julkaisi Ryzen-suorittimet – Moniajon mestari, pelisuorituskyvyssä parantamisen varaa
AMD:n Ryzen-työpöytäsuorittimet julkaistiin odotetusti tänään, ja useiden tekniikkasivustojen arvostelut on julkaistu. Suorittimet ovat ollet jo ennakkomyynnissä viikon päivät, mutta tänään ne saapuivat myös kauppojen hyllyille.

AMD julkaisi ensi aaltoon Ryzen 7 1700, 1700X ja 1800X -suorittimet, joissa on käytössä 8 ydintä ja 16 säiettä. AMD:n mukaan 549€ hintainen 1800X vastaa suurin piirtein Intelin i7-6900K -suoritinta, joka on vuorostaan yli tuhannen euron 8-ytiminen malli. Useiden arvostelujen mukaan AMD on saavuttanut tämän suorituskykytason useissa hyvin säikeistetyissä sovelluksissa, mutta Intel johtaa edelleen kisaa heikommin säikeistyvissä kohteissa kuten peleissä.


Anandtechin testeissä Ryzen ohitti parhaimmillaan yli tuhannen euron i7-6900K:n.Julkaistuista malleista Ryzen 7 1700 lienee mielenkiintoisin malli ylikellottajien puolesta, sillä kaikissa malleissa on käytössä sama piiri, ja erona on lähinnä vakiokellotaajuudet. Useiden arvostelujen mukaan ylikellotustulokset ovat olleet mallista riippumatta 3,9 - 4,1 GHz tienoilla kaikkien ytimien ollessa käytössä. AMD on julkaissut myös oman Ryzen Master -ylikellotusohjelmiston säätöjen tekemiseen työpöydältä käsin.


ComputerBasen pelitesteissä 1800X jäi keskimäärin i7-7700K:n alapuolelle.


Pelitesteissä Ryzen-suorittimien tulokset ovat olleet yllättävän hajanaisia, ja erityisesti AMD:n käyttämä versio monisäikeistyksestä (SMT, Intelillä Hyperthreading) vaikuttaa hidastavan suorituskykyä jossain määrin. Vastaavanlaista ongelmaa oli myös Intelillä pitemmän aikaa aikaisempien sukupolvien osalta, mutta nykyään Hyperthreading ei ole vaikuttanut suorituskykyyn yhtä negatiivisesti. Useimmiten pelit ovat kuitenkin enemmän GPU-riippuvaisia, joten Ryzenin hieman heikompi suorituskyky ei välttämättä vaikuta paljon kokonaisuuteen.


Watch Dogs 2 -peli skaalautuu hyvin, mutta Ryzen-suorittimilla oli ongelmia Gamers Nexus -sivuston testeissä.


AMD on lupaillut tehdä yhteistyötä pelikehittäjien kanssa Ryzen-optimoinnin suhteen, joten mahdollisesti jatkossa pelit tukevat entistä paremmin Ryzen-suorittimia. Tästä ensimmäinen näyte tullaan näkemään Bethesdan julkaiseman Prey-pelin muodossa toukokuussa. Tällä hetkellä kuitenkin Intelin i7-7700K peittoaa AMD:n uutukaiset useimmissa pelitesteissä vaikka sillä on käytössä ytimiä puolet vähemmän.


Emolevyjen osalta tarjolla on B350-sarjaa kohtuuhintaista mallia etsiville, ja näissä on tarjolla ylikellotustuki ja valtasoa malleista on mATX-tyyppiä yhdellä PCIe 3.0 x16-korttipaikalla, joten useamman näytönohjaimen tukea ei ole. Lisäksi DDR4-muistipaikkoja on vain kaksi.


Asus ROG Crosshair VI Herossa on myös reiät vanhoille AM3-tuetuille CPU-jäähdyttimille.


X370-alusta on vuorostaan suunnattu tehokäyttäjille, ja mukana on kaksi x16-korttipaikkaa, jotka toimivat x8-nopeuksilla kun käytössä on SLI tai CrossFire. DDR4-muistipaikkoja X370-alustalla on yhteensä neljä kappaletta.

Myös muistipuolella AMD:n emolevypartnereilla on ollut ongelmia tukea nopeampia muistikittejä. AMD tukee virallisesti korkeintaan 2666 MHz DDR4-nopeuksia, mutta laadukkaammilla emolevyillä on jo saatu yli 3000 MHz nopeuksia, ja tiettävästi BIOS-päivityksiä tulee tippumaan tämän asian saralla lähikuukausina tiheään tahtiin.

AMD julkaisee myös myöhemmin toisen neljänneksen aikana Ryzen 5 -sarjan kuusiytimiset mallit, ja toisen vuosipuoliskon aikana nähdään myös neliytimisiä Ryzen 3 -malleja sekä integroidulla näytönohjaimella varustetut Raven Ridge -alustan APU:t.

AMD Ryzen 7 1700 on jo saatavilla Suomessa alimmillaan 379€ hintaan, 1700X ja 1800X hinnat ovat alkaen 439€ ja 569€.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Valokuidun saatavuus eri puolilla Suomea 22 Laajakaistaliittymät
Hyvät tarjoukset-ketju 1230 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Microsoft Edge - Keskustelu 45 Windows -ongelmat
DB25 rinnakkaisportin asennus uudempaan työkoneeseen? 2 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Biisiketju 5432 Vapaata keskustelua
Pelejä ilmaiseksi 170 PC:n pelit
Pelien siirtäminen ulkoiselle kovalevylle? 7 Kannettavat tietokoneet
Hauskat kuvat 5 Vapaata keskustelua
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 97 Vapaata keskustelua
Instagramin uudet ominaisuudet 14 Yleistä keskustelua kännyköistä
Näytä lisää viestejä