AfterDawn logo

Intelin huippunopeat Optane-muistit tulevat uusiin ThinkPadeihin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Lenovo on CES-messuja silmällä pitäen esitellyt jo nyt uuden sukupolven ThinkPadit. Bisnes-käyttäjille suunnatut kannettavat tietokoneet perustuvat Intelin uusimpiin Core-suorittimiin, mikä ensi vuoden alussa myyntiin tulevien koneiden tapauksessa tarkoittanee Kaby Lake -sukupolven prosessoreita.

Median huomio Lenovon julkistuksissa ei kuitenkaan kiinnittynyt suorittimiin, vaan joidenkin mallien tukemaan tallennusratkaisuun: Lenovo aikoo käyttää valikoiduissa T- ja L-sarjan koneissa Intelin Optane-muistipiirejä. Uuteen 3D Xpoint -teknologiaan perustuvien muistien luvataan olevan perinteisiin SSD-muisteihin verrattuna moninkertaisesti nopeampia.

Optane-muisteja ei löydy vielä markkinoilta ja kaikesta päätellen tuotantotekniikka ei ole vielä niin valmis, että Intel olisi valmis aggressiiviseen lanseeraukseen. Lenovon ThinkPadeihin Optane-muistia saa SSD:n rinnalle vain 16 gigatavua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Optane toimii tietokoneissa lähinnä välimuistiratkaisuna, jolla nopeutetaan ohjelmien käynnistymistä. Samanlaisia hybridiratkaisuja näkyi tietokoneissa myös silloin kun SSD-muistit olivat uusia.


Lenovon esittelemät uudet ThinkPadit tulevat myyntiin helmi-maaliskuussa. Ei ole kuitenkaan täysin selvää, että tulevatko kannettavien Optane-versiotkin samaan aikaan myyntiin.

Uusien ThinkPadien tarkemmat tekniset tiedot löytyvät Tom's Hardwaren uutisartikkelista.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT