AMD lupaa uusien Ryzen-prosessoreiden haastavan Intelin

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

AMD lupaa uusien Ryzen-prosessoreiden haastavan Intelin
AMD on esitellyt lisää tietoja uuteen Zen-mikroarkkitehtuuriin perustuvista työpöytäprosessoreista. Eilen illalla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa näytettiin myös kasa erilaisia demoja, joiden tarkoituksena oli ilmentää tulevien Ryzen-suorittimien suorituskykyä.

Teknisiin yksityiskohtiin ei tällä kertaa menty kovin syvälle, mutta AMD paljasti kuitenkin käyttävänsä Ryzen-suorittimissa koneoppimisteknologiaa tehtävien suorittamiseen tarvittavien käskyjen lataamisessa jo ennakkoon. Ryzen-suorittimiin on tulossa myös tehokkaampi tehonkulutusta hallitseva säätelyjärjestelmä, joka ottaa samanaikaisesti huomioon lämpötilan, nopeuden ja käyttöjännitteen.

Ryzenin erikoisuuksiin kuuluu Extended Frequency Rangeksi (XFR) kutsuttu ominaisuus, joka ylikellottaa suoritinta automaattisesti mikäli ympäristötekijät vain mahdollistavat sen. XFR toimii myös silloin kun suorittimen jäähdytyksessä käytetään jotakin epätyypillisempää ratkaisua, kuten nestemmäistä typpeä. XFR:ää voidaan ajatella automaattisena ylikellotuksena.


Lehdistötilaisuudessa AMD korosti Ryzenin IPC-tehokkuutta vertaamalla 8-ytimistä Ryzen-suorinta Intelin kahdeksanytimiseen Core i7-6900K -prosessoriin. AMD:n suorittimen kellotaajuus oli lukittu 3,4 gigahertsiin, kun taas Intelin prosessorin kellotaajuus vaihteli 3,2–3,7 gigahertsin välillä. AMD:n Blender-testin prosessorit suorittivat yhtä nopeasti, mutta Handbrake-transkoodauksessa AMD voitti Intelin viidellä sekunnilla. AMD:n mukaan sen prosessorin TDP-arvo on 95 wattia, kun taas Intelin suorittimen arvo on 140 wattia. Yhtiön toimitusjohtaja korosti Intelin suorittimen maksavan 1100 dollaria, mutta ei kuitenkaan maininnut vertailussa käytetyn Ryzenin hintaa.

AMD lupasi Ryzenin kehityksen olevan aikataulussa ja varsinainen julkaisu koittaa ensi vuoden alussa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Philips TV:n äänentoisto HDMI-kaapelilla vahvistimeen 4 Kotiteatterin äänentoisto
Samsungin kuvaongelma 3 Android -keskustelu
google tili kaapattu 106 Windows -ongelmat
Biisiketju 5296 Vapaata keskustelua
Uutta näyttöä 27" n:300e 1 Tietokoneen näytöt
RTX 3060 12gb 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Nettiyhteyden jakaminen pöytäkoneeseen 11 Android -keskustelu
katoavat ketjut 71 Palautetta ylläpidolle
Windows 10 - Keskustelu 1234 Windows -ongelmat
Windows 11 - Keskustelu 217 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä