AMD lupaa uusien Ryzen-prosessoreiden haastavan Intelin

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

AMD lupaa uusien Ryzen-prosessoreiden haastavan Intelin
AMD on esitellyt lisää tietoja uuteen Zen-mikroarkkitehtuuriin perustuvista työpöytäprosessoreista. Eilen illalla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa näytettiin myös kasa erilaisia demoja, joiden tarkoituksena oli ilmentää tulevien Ryzen-suorittimien suorituskykyä.

Teknisiin yksityiskohtiin ei tällä kertaa menty kovin syvälle, mutta AMD paljasti kuitenkin käyttävänsä Ryzen-suorittimissa koneoppimisteknologiaa tehtävien suorittamiseen tarvittavien käskyjen lataamisessa jo ennakkoon. Ryzen-suorittimiin on tulossa myös tehokkaampi tehonkulutusta hallitseva säätelyjärjestelmä, joka ottaa samanaikaisesti huomioon lämpötilan, nopeuden ja käyttöjännitteen.

Ryzenin erikoisuuksiin kuuluu Extended Frequency Rangeksi (XFR) kutsuttu ominaisuus, joka ylikellottaa suoritinta automaattisesti mikäli ympäristötekijät vain mahdollistavat sen. XFR toimii myös silloin kun suorittimen jäähdytyksessä käytetään jotakin epätyypillisempää ratkaisua, kuten nestemmäistä typpeä. XFR:ää voidaan ajatella automaattisena ylikellotuksena.


Lehdistötilaisuudessa AMD korosti Ryzenin IPC-tehokkuutta vertaamalla 8-ytimistä Ryzen-suorinta Intelin kahdeksanytimiseen Core i7-6900K -prosessoriin. AMD:n suorittimen kellotaajuus oli lukittu 3,4 gigahertsiin, kun taas Intelin prosessorin kellotaajuus vaihteli 3,2–3,7 gigahertsin välillä. AMD:n Blender-testin prosessorit suorittivat yhtä nopeasti, mutta Handbrake-transkoodauksessa AMD voitti Intelin viidellä sekunnilla. AMD:n mukaan sen prosessorin TDP-arvo on 95 wattia, kun taas Intelin suorittimen arvo on 140 wattia. Yhtiön toimitusjohtaja korosti Intelin suorittimen maksavan 1100 dollaria, mutta ei kuitenkaan maininnut vertailussa käytetyn Ryzenin hintaa.

AMD lupasi Ryzenin kehityksen olevan aikataulussa ja varsinainen julkaisu koittaa ensi vuoden alussa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4753 Vapaata keskustelua
Ongelma kuvien lähetyksessä 13 Android -keskustelu
Nokia, Lenovo ja H.264 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1113 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Microsoft Edge - Keskustelu 6 Windows -ongelmat
AMD 5950X 1 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 22 Windows -ongelmat
Mahd. tehokas toimistokone 400-500e 2 Uutta tietokonetta ostamassa
kone sammuilee itsestään ja näyttö sekoaa 28 Windows -ongelmat
Pelejä ilmaiseksi 56 PC:n pelit
Näytä lisää viestejä