AfterDawn logo

AMD lähtee mukaan tekoälyyn – Haastaa Nvidian

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Nvidia on noussut tekoälysektorilla johtavaksi rautasuunnittelijaksi, mutta Intel ja nyt myös AMD pyrkivät kirimään sen etumatkaa kiinni. AMD tähtää tekoälymarkkinoille uuden Radeon Instinct -ratkaisun voimin.

Radeon Instinct on palvelinympäristöön suunniteltu näytönohjaimista ja avoimista ohjelmistoista koostuva ratkaisu, joiden avulla tekoälyä hyödyntävät yritykset voivat kehittää tekoälymallejaan. Tekoälyn hyödyntäminen itsessään ei vaadi välttämättä erityisen paljoa laskentakapasiteettia, esimerkiksi iOS 10:ssä tekoälyä hyödynnetään monissa useissa eri käyttökohteissa.

Laskentatehoa vaaditaan runsaasti siinä vaiheessa kun tekoälyä opetetaan havaitsemaan säännönmukaisuuksia tai kuvioita. Opettaminen tapahtuu syöttämällä opetettavalle mallille suuria data-aineistoja, joiden käsittely ilman tehokkaita grafiikkaohjaimia kestäisi tuhottoman kauan. Applen, Facebookin, Amazonin, Googlen ja Microsoftin kaltaisille tekoälyn käyttäjille AMD tarjoaa kaikkiaan kolmea näytönohjainta: Instinct MI6:ta, Instinct MI8:aa ja Instinct MI25:tä.


Ohjaimien laskentasuorituskyky (FP32-tarkkuudella) on 5,7, 8,2 ja 12,5 TFLOPSia. Instinct MI6 on valmistettu 14 nanometrin prosessilla, kun taas MI8:ssa on käytetty vanhempaa 28 nanometrin tuotantotekniikkaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT