Tutkijat keksivät ydinjätteelle käyttöä: Tehdään siitä timanttiakkuja

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (1)

Tutkijat keksivät ydinjätteelle käyttöä: Tehdään siitä timanttiakkuja
Bristolin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jonka avulla ydinvoimaloissa syntyvästä radioaktiivisesta jätteestä voitaisiin luoda pitkäkestoisia energialähteitä.

Esitetyn menetelmän peruslähtökohdaksi on otettu radioaktiiviselle säteilylle altistetun timantin kyky tuottaa sähkövirtaa. Sähköä pystytään tuottamaan tällä keinolla nykyaikaisiin tuotantomenetelmiin verrattuna erittäin vähän, mutta sen selkeänä etuna on kuitenkin prosessin yksinkertaisuus, toimintavarmuus ja pitkäikäisyys. Menetelmässä ei tarvita lainkaan liikkuvia osia eikä se kärsi kemiallisiin prosesseihin liittyvistä epävarmuuksista.

Ydinvoimaloiden käytettyjä säätösauvoja voitaisiin tutkijoiden mukaan uusiokäyttää radioaktiivisten energialähteiden valmistuksessa. Säätösauvat on valmistettu grafiitista, mutta käytön myötä niiden pinnalla oleva hiili muuttuu radioaktiiviseksi hiili-14-isotoopiksi, joka voidaan kerätä talteen ja siitä voidaan valmistaa keinotekoisia timantteja uusia energialähteitä varten. Hiili-14:n tuottama radioaktiivinen säteily on luonteeltaan lyhytaaltoista, joten se voidaan eristää ympäristöstä kapseloimalla säteilylähde toisen timantin sisään.


"Radioaktiivisia timantteja" voitaisiin käyttää energianlähteinä esimerkiksi satelliiteissa tai sydämentahdistimissa, joissa energianlähteen vaihtaminen on hankalaa. Hiili-14:n puoliintumisaika on 5730 vuotta, joten akkujen lataamisesta tai vaihtamisesta ei tarvitsisi juurikaan kantaa huolta.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

kasperus
kasperus
Hetken jo luulin että on keksitty jotain suurta ja hyödyllistä mutta ei siis edelleenkään hyötykäyttöä käytetylle polttoaineelle. Otsikosta voisin vaikka niin ymmärtää mutta säätösauva on eri juttu kuin polttoainesauva.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4481 Vapaata keskustelua
Voiko häirikköviestejä estää? 9 Android -keskustelu
Pelejä ilmaiseksi 36 PC:n pelit
Videoketju 348 Vapaata keskustelua
Uusi läppäri opiskelijalle 3 Uutta kannettavaa ostamassa
Uusi poweri 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Elokuvia 24 Vapaata keskustelua
Android 10, OP mobiili ja koko näytön tila? 4 Android -keskustelu
USB adapteri kovalevyyn 7 Kannettavat tietokoneet
Hp kannettava Win 10 Videoeditori ei toimi 15 Kannettavat tietokoneet
Näytä lisää viestejä