AfterDawn logo

Intel haastaa Nvidian tekoälylaskennassa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Tekoälystä on tullut kuuma puheenaihe teknologiasektorilla tämän vuoden aikana ja Intel aikoo ottaa kasvavasta trendistä kaiken mahdollisen irti. Intel jäi mobiilipiireissä jälkeen ja se ei varmasti halua saman toistuvan tekoälylaskennassa.

Tekoälybisnes on laskennan osalta keskittynyt vahvasti Nvidian grafiikkaohjaimien ympärille. Intel ei aio haastaa Nvidiaa kehittämällä omia grafiikkaohjaimia tekoälylaskentaa varten, vaan strategian kulmakiveksi otetaan yhtiön kesällä ostaman Nervanan teknologia. Nervana on kehittänyt täysin tekoälylaskentaa varten räätälöidyn piiriteknologian, jonka kerrotaan sopivan käyttötarkoitukseen huomattavasti paremmin kuin grafiikkaohjaimet.

Intelin tarkoituksena on lisätä Nervanan teknologia Xeon- ja Xeon Phi -piireihin ensi vuodesta alkaen. Tavoitteena on, että tekoälymallien laskentasuorituskyky on satakertaistunut nykyisestä vuosikymmenen loppuun mennessä. Tekoälyä hyödyntävien yritysten näkökulmasta suorituskyvyn kasvu tarkoittaa käytännössä sitä, että tekoälymalleja pystytään rakentamaan aiempaa nopeammin. Nykyisin mallien opettamiseen voi mennä viikkoja tai kuukausia aikaa.


Intelillä on murskaava 97 prosentin markkinaosuus tekoälylaskentaan valjastetuissa palvelimissa, joten Nervanan teknologialla on hyvät mahdollisuudet menestyä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT