Apple ei suostu ottamaan mallia Microsoftista – Käyttöjärjestelmät pidetään erillään

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (3)

Apple ei suostu ottamaan mallia Microsoftista – Käyttöjärjestelmät pidetään erillään
Tablettien rynnistäessä markkinoille ja mobiililaitteiden suosion kasvaessa ylipäänsä, Microsoft teki strategisen valinnan ja päätti yrittää yhdistää mobiililaitteiden kosketusnäytön kannettaviin tietokoneisiin. Apple on vuorostaan tietoisesti pitänyt tabletit, älypuhelimet ja kannettavat erossa toisistaan.

Vaikka uusiin MacBook Pro -kannettaviin on ilmestynytkin pieni monikosketusta tukeva Touch Bar -näyttö korvaamaan vanhat funktiopainikkeet, on Apple silti pitänyt Mac-tietokoneiden näytöt edelleen perinteisessä muodossaan. Näytöt eivät tunnista kosketusta eikä niihin voi piirrellä digitaalisilla kynillä, kuten Surface-laitteissa tai iPad Pro -tableteissa.

CNETin julkaiseman haastattelun perusteella Macien näyttöjä ei tulla päivittämään kosketusnäytöiksi tulevaisuudessakaan. Myöskään iOS tai macOS eivät ole yhdistymässä, vaikka käyttöjärjestelmät omaksuvatkin ominaisuuksia toisiltaan vuosi vuodelta enemmän. Markkinointijohtaja Phil Schillerin ja muotoilujohtaja Jony Iven mukaan kyse ei ole siitä, etteikö Apple pystyisi yhdistämään käyttöjärjestelmiä yhdeksi tai lisäämään kosketusnäyttöä tietokoneisiinsa.


Laiteet ja ohjelmistot halutaan pitää erillään, koska niitä käytetään erilaisissa käyttötarkoituksissa. Kosketusnäyttö antaa tietyissä tilanteissa enemmän hallintamahdollisuuksia kuin näppäimistö ja hiiri, mutta fyysisten painikkeiden antama tuntuma menee useissa tuottavissa käyttötilanteissa kosketusnäytön edelle. Apple sanoo pohtineensa kysymystä useiden vuosien ajan, mutta yhtiö päätyi pitämään mobiililaitteet ja kannettavat tiukasti erillään: iOS sopii kosketusnäytöllisiin laitteisiin ja macOS tietokoneisiin – eikä jaottelua ole tarpeen muuttaa tulevaisuudessakaan.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

teme565
teme565
Erittäin fiksu päätös Applelta. Historia on osoittanut, että fyysisillä näppäimillä käytettäväksi tehty järjestelmä on hankala käyttää kosketusnäytöllä ja toisinpäin.

Nokia joutui aikanaan kiireellä vääntämään Symbianista kosketusnäyttöversion ja oli kyllä todella kankea käyttää. Windows Phonen kohdalla sama juttu, on todella "kulmikas" käyttää verrattuna Androidiin. Vastaavasti, on tullut ajettua Androidia emulaattorilla ja se taas ei oikein taivu hiirellä ja näppäimistöllä käytettäväksi
Abcabc375
Abcabc375
Tämähän on ollut tiedossa jo monen monta vuotta?
nassesakari
nassesakari
Tässä asiassa Apple on edellä ja reilusti Microsoftia ikävä kyllä ja kaula kasvaa. Olisin suonut että Microsoft olisi ymmärtänyt Nokia seikkalun jälkeen tyhmyytensä ja tehnyt erillisen käyttiksen kosketusnäytöille kuten puhelimille niin jatko olisi ehkä ollut parempi.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Perseilyketju. 2215 Vapaata keskustelua
Biisiketju 5399 Vapaata keskustelua
Videoketju 427 Vapaata keskustelua
PlayStation 5 -saatavuus 32 Playstation (PS4 ja PS5)
Käyttäjätunnuksen poistaminen 4 Palautetta ylläpidolle
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä