AfterDawn logo

Näin toimii Applen uusi Touch Bar

Matti Robinson Matti Robinson

Apple esitteli tänään uuden MacBook Pron, joka uudistaa muutaman vuoden vanhan teholäppärin nykyteknologiaan. MacBook Pro on ohuempi, kevyempi ja nopeampi kuin edeltäjänsä, mutta suurin uudistus lienee kuitenkin kosketustaso, jota Apple kutsuu Touch Bariksi.

Touch Bar on kosketusnäyttö, joka on sijoitettu näppäimistön yläpuolelle ja korvaa tavallisesta näppäimistöstä löytyvän funktionäppäinrivin. Touch Bar muokkaantuu käytettävän sovelluksen mukaan ja tarjoaa pikanäppäimiä ja -toimintoja eri käyttötarkoituksiin. Näytön lisäksi Touch Barin oikeasta reunasta löytyy Touch ID -sormenjälkilukija, jota varten MacBook Pron sisuksista löytyy uusi T1-piiri.

Touch Bar mahdollistaa esimerkiksi Kuvat-sovelluksessa kuvien selaamisen ja kääntämisen, sähköpostisovelluksessa näyttöön ilmestyy mm. pikavalinnat viestien poistamiseen, vastaamiselle ja uudelle viestille, Safarissa puolestaan riippuen tilanteesta tarjolla on linkkejä suosikkisivustoihin tai avoinna oleviin välilehtiin.


Kosketusnäyttö muokkaantuu siis sovelluksen ja tilanteen mukaan, mutta mikäli tarvetta on vanhoille kunnon funktionäppäimille, niin niihinkin pääsee käsiksi kun painaa funktionäppäimen pohjaan. Lisäksi järjestelmänäppäimet Touch Barin oikeassa laidassa, ml. näytön kirkkaus, musiikintoistonapit ja äänenvoimakkuusnäppäimet, ovat kustomoitavissa.

Sovelluskehittäjät voivat luoda Touch Barin näkymiä haluamallaan tavalla omissa sovelluksissaan. Tilaisuudessa esiteltiin esimerkiksi Touch Barin hyödyntämistä videoeditoinnissa Final Cut Prossa, kuvaeditoinnissa Adobe Photoshopissa sekä DJ-musiikkisovellus Algoriddimissä.







TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT